Kroniek.
Antwerpen. Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. De afdeeling beeldende kunsten heeft in Januari een dankadres gezonden aan den kunstschilder L. Gallait wegens zijne redevoering gehouden in de Belgische academie voor de stichting van een vaderlandsch pantheon. Op 20 Februari heeft zij den heer Verhoeven-Ball een dankadres aangeboden voor zijn negenjarigen dienst als voorzitter en aan den heer L. Landmeters eenen brief van dankbetuiging gezonden voor de diensten door hem aan de kunst bewezen als regent der vereeniging. Op 13 Februari had er eene merkwaardige tentoonstelling plaats van 340 lichtteekeningen naar de bijzonderste tafereelen uit het museum van Munchen. Op 27 Februari hield dr. Jan ten Brink eene verhandeling over Byron en zijne werken; er waren geen 30 toehoorders. 13, 14 en 15 Maart tentoonstelling van 7 tafereelen van E. Claus, 18 van Th. Verstraete, 3 van J. Van Genegen, 4 van F. Hens, 1 van J. Lambeaux, 3 van H. Verdonck, 2 van Jongens, 2 van F. Simons, 5 van J. Guiette en 9 waterverfschilderingen van H. Seghers. 16 April werd eene tentoonstelling gehouden van teekeningen, waterverfschilderingen, sterkwaterplaten en beeldhouwwerken ter gelegenheid van de instelling van een Comiteit ter begunstiging der tentoonstellingen. De voorzitter der afdeeling, de portretschilder Jos. Delin, zette het beoogde doel nader uiteen in eene belangrijke redevoering, waarna ook de heer Ed. Pecher, als voorzitter van de maatschappij, het woord voerde.
- Van den heer Allard (zie 1873, blz. 72) is mits 100,000 fr. voor het museum gekocht de merkwaardige schilderij van Rubens: Jupiter als boschgod vermomd, die eene nimf wil verleiden, afkomstig van de familie de Knijff, van Antwerpen (zie 1869, blz. 67). Sommigen beweren dat het stuk sedert 1873 veel geleden heeft.
- De schilderij van A. Matthijs uit het altaar der Sinte-Annakapel (zie 1880, blz. 199) wordt door C. Van der Haeghen verdoekt en zal door A. Piron in orde gebracht worden.
Brussel. De koningsprijs van 25,000 fr., in 1882 toe te wijzen en waarnaar alleen door Belgen mag worden gedongen, is te verdienen voor het beste werk over de manier om onze groote steden en in het bijzonder de hoofdstad overvloedig en goedkoop drinkwater te verschaffen, met inachtneming van den aangroei der bevolking. De stukken vóór 1 Januari 1882 te beschikken aan den minister van binnenlandsche zaken.
- De 23e wedstrijd van toonzetting voor het verdienen van den prijs van Rome zal den 20n Juli in het conservatorium beginnen. De mededingers moeten zich vóór 11 Juli doen inschrijven aan het ministerie van binnenlandsche zaken. De dichtstukken (Vlaamsche en Fransche) bestemd om op muziek gezet te worden (de daarvoor uitgeloofde prijs is 300 fr.) moesten vóór 1 Mei toegekomen zijn aan den secretaris der academie van België. Als keurders zijn benoemd de heeren ridder L. de Burbure, H. Conscience, E. Fetis, J.F.J. Heremans, A. Samuel, A. Wagener en C. Potvin.
- De commissie ter aanneming van stukken voor de algemeene tentoonstelling van schoone kunsten te Brussel is samengesteld uit de volgende heeren: A. Balat, G. Bordiau, bouwkundigen, K. Buls, dd. burgemeester, J.A. Demannez, L. Wiener, stempelsnijders, D. Rongé, voorzitter van den Cerkel, J. Rousseau, bestuurder der schoone kunsten. P. Drion, P. Devigne, C.A. Fraikin, L. Vincotte, beeldhouwers, G. Guffens, C. Hermans, J. Heymans. A. Markelbach, J. Portaels, F. Stroobant, E. Slingeneyer, kunstschilders. J.B. Meunier, plaatsnijder, D. Vervoort, kunstliefhebber, allen te Brussel. T J Canneel, kunstschilder, F. Van der Haeghen, kunstliefhebber, beide te Gent. J. Delin, V. Lagye, F. Lamorinière, alle drie te Antwerpen; V. Stienon, te Brussel, secretaris.
- Kapitein Cambier, wiens zending in Midden-Afrika geeindigd was, is den 23n April in Brussel teruggekeerd en met de meeste onderscheiding ontvangen, ook door Z.M. den koning.
Luik. Charles Henkart, onlangs in deze stad overleden, heeft aan het museum de volgende tafereelen van Luiksche schilders vermaakt: Hondenportret door Martin Aubée (1729 + 1806); Het kaartspel door Leonard Defrunce (1735 + 1805); Landschap (kusten van Italië) door N.H.J. Fassin (1728 + 1811); Portret van J. Henkart, kanselier van den prins bisschop Constantin François, door Ph.A. Hennequin (1762 + 1833). Aan het rijksmuseum heeft de overledene buitendien 27 tafereelen vermaakt.
- Het gemeentebestuur schrijft voor Luiksche beeldhouwers eenen prijskamp uit voor het maken van een standbeeld om den gevel der nijverheidsschool te versieren. Voor de uitvoering van het bekroond model wordt 3000 fr. toegestaan.