Kroniek.
Antwerpen. Den 4n April, om 9 ure 's avonds, hield de heer J. Scherpenseel, letterkundige te Brussel, eene verhandeling in den Nederduitschen Bond over de zaak van de Transvaal.
- Voor het museum van oude meesters is bij den kunsthandelaar P. Gerard, te Parijs, een tafereel gekocht van Willem Van Mieris, voorstellende: Venus en de liefde. (Zie over dezen schilder onzen vorigen jaargang, blz. 140.)
- Over de Quinten-Massyslei is men de grondvesting begonnen van het voetstuk voor het beeld van Q. Massys. (Zie onzen jaargg. 1879, blz. 155.) Het voetstuk wordt uitgevoerd naar de teekening van L. Blomme en zal fr. 17,985.80 kosten.
- De prijs, uitgeloofd door de Oudheidkundige Academie voor eene geschiedkundige lofrede op den Antwerpschen burgemeester Nicolaas Rockox den jongere, is toegewezen aan den heer Hendrik Van Kuyck, bouwkundige te Antwerpen. Het geld voor deze prijsvraag werd verstrekt door den heer baron Van de Werve en van Schilde. (Zie voor Rockox' portret onzen jaargg. 1874, blz. 61.)
- Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. Het laatste groot geschilderd beeld dat nog in de groote zaal ontbrak is geplaatst; het is dat van Daniel Seghers, den beroemden bloemenschilder, uitgevoerd door den reeds befaamden portretschilder P. Van Havermaet. De eenige nu nog ontbrekende beloofde stukken zijn die van V. De Haas, V. Lagye en Smith-Heald.
- De kunstschilder P. Van der Ouderaa voltooit een tafereel, getiteld Vertroosting in 't verdriet, besteld door den heer G. Servais en verbeeldende eene rijk versierde zaal der xviie eeuw, waarin een grijsaard, dezes dochter die eene luit bespeelt en des meisjes jongen broeder die zingt. De heer Van der Ouderaa heeft een welgelijkend portret geschilderd van den heer Geelhand en arbeidt thans aan vier kinderportretjes voor den heer Moretus de Theux.
- O.-L.-Vrouwekerk. De heeren Stalins en Janssens maken een nieuw geschilderd glasraam voor de O.-L.-Vrouwskapel, de stichting van haar broederschap voorstellende. De teekening wordt geleverd door den historieschilder P. Van der Ouderaa.
- Verschenen bij Engels, Prinsenstraat, Gelegenheidsgedichten, door den eerw. heer J. Verbeeck, onderpastoor in St.-Andrieskerk, te Antwerpen.
Brussel. Het weekblad de Zweep heeft het voorstel gedaan, dat weerklank vindt doorheen gansch België en Holland, een groot volksfeest aan te richten om in December 1882 den zeventigsten verjaardag van onzen beroemden Hendrik Conscience luisterlijk en plechtig te vieren. Wij hebben reeds kunnen nagaan dat van vele zijden dit denkbeeld met de meeste ingenomenheid wordt begroet. Men brengt te dezer gelegenheid in herinnering, dat de vruchtbare en uitstekende schrijver thans 100 werken uitgegeven heeft. Zooals men weet werd H. Conscience den 3n December 1812 te Antwerpen geboren.
- Een 18-jarige bouwkundige, Ed. Klonne, is verwezen tot 2 jaar gevang en 50 fr. boete, wegens het ontvreemden uit de koninklijke bibliotheek van 280 gravuren die hij verkocht had aan de bibliotheek te Londen, vanwaar men ze in Brussel terugbekomen heeft, na uitkeering van ruim 3000 fr.
- Bij koninklijk besluit van 3 Maart zijn de heeren E. Allewaert, J. Cuylits, J. Geefs en H. Van Havre herbenoemd als leden van den bestuurraad der Antwerpsche academie.
- Van 1 Augustus tot 1 October zal de 3 jarige tentoonstelling worden gehouden van werken van levende kunstenaars, ook vreemde.
- Voor het rijksmuseum zijn uit het kabinet Wilson te Parijs de volgende schilderijen aangekocht: S. Ruysdael, De overzetbak, 32,000 fr.; Van Goyen en Cuyp, Zicht van Dordrecht, 30,500 fr.; Cornelius Dusart, Kermis, 15,000 fr.; C. Decker, de Houten brug, 5000 fr.; Koedyk, Hollandsch binnenhuis, 500 fr.
- De gemeente Schaarbeeck, die thans 45,000 zielen telt, schrijft eene prijsvraag uit voor het bekomen van plannen voor een nieuw gemeentehuis. Het programma is verkrijgbaar bij het gemeentebestuur.
Gent. Prijsvragen der Gentsche afdeeling van het Davidsfonds. 1. Een klein drama, zonder vrouwenrollen; prijs: 200 fr. en een verguld eeremetaal; 2. een blij- of kluchtspel, ook zonder vrouwenrollen; prijs: 125 fr. en een verguld eeremetaal. In te zenden uiterlijk den 31n Augustus 1881 bij den heer secretaris A. Siffer, Hoogstraat, te Gent. Alle Nederlandsche schrijvers kunnen mededingen.
- De heer graaf van Limburg heeft aan het gemeentebestuur het merkwaardig gebeeldhouwd praalgraf van Jan van Kleef (xve eeuw) geschonken.
Brugge. De heer N. De Pauw, procureur des konings, heeft in stads archief drie groote folio-bladen perkament gevonden, bevattende stukken uit Maerlants Spieghel Historiael.
Luik. Onder voorzitting van den geleerden kanunnik Rutten is eene maatschappij gesticht voor het beoefenen van de kunst en de geschiedenis in het bisdom Luik.
Bergen. De beeldhouwer C. Brunin heeft een rechtsgeding ingespannen om de gemeente Beloeil te verplichten het door hem vervaardigde en door haar bestelde beeld van maarschalk prins de Ligne aan te nemen.
Maastricht. In de Sint-Servaaskerk is een graf ontdekt dat ouder is en dieper ligt dan dat van de xie eeuw hetwelk nu hersteld wordt.