Sinte-Anna- of Keizerskapel te Antwerpen.
Teekening en houtsnede van wijlen Jos. Hemeleer.
De hiernevens afgebeelde fraaie kapel in gothischen stijl die men jammerlijk genoeg in de laatste jaren met kalk heeft bezet, is thans op geestelijk gebied afhangende van de parochie van Sint-Antoniuskerk. Zij werd gebouwd in 1514 op den grond van een huis van wijlen Adriaan Coelnere door het destijds rijke ambacht der Droogscheerders, die in de Keizerstraat omtrent 1400 een godshuis hadden gesticht voor die hunner leden welke in karige omstandigheid verkeerden.
De kapel, die men zeer waarschijnlijk aan Herman De Waghemakere te danken heeft, was oorspronkelijk de vereering van Onze-lieve-Vrouwsgeboorte toegewijd; van 1578 tot 1585 was zij in gebruik voor den Lutherschen godsdienst. Op 3 Januari 1798 werd de kapel even als zoovele andere geestelijke goederen en gestichten openbaar verkocht met de bleekerij en de vijf daaraan toebehoorende huizen voor 116,200 fr., aan Louis-Vincent Pommier, te Parijs gevestigd, die ze een jaar later, op 14 September 1799, overliet aan Pieter Laurijs Haingerlot, die ze op zijne beurt verkocht den 17n Februari 1803 aan Louis-Barthelemi Bastide, bankier te Parijs. Het was toen dat het gebouw onder de benaming van Sinte-Annakapel aan den Roomsch-katholieken godsdienst teruggegeven werd als succursaal van Sint-Pauluskerk. Van Louis Bastide ging het eigendom in 1805 over aan Tobias Verheyen, te Brussel; het behoort thans aan verschillende personen, ingevolge eene akte van verkoop van 1865.
Deze kapel bezit twee eigenaardige toortsen van het Droogscheerdersambacht, alsook een uitmuntend beeld, den Zaligmaker der wereld voorstellende, door Artus Quellin, een altaarstuk van Abraham Matthijs (1581 + 1649) en een predikstoel van H.F. Verbruggen.