Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Vlaamsche School. Jaargang 26 (1880)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Vlaamsche School. Jaargang 26
Afbeelding van De Vlaamsche School. Jaargang 26Toon afbeelding van titelpagina van De Vlaamsche School. Jaargang 26

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (10.93 MB)

Scans (477.33 MB)

ebook (8.14 MB)

XML (1.34 MB)

tekstbestand






Genre

proza
non-fictie

Subgenre

verhalen
tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Vlaamsche School. Jaargang 26

(1880)– [tijdschrift] Vlaamsche School, De–rechtenstatus Auteursrechtvrij

Vorige Volgende

Kroniek.

Antwerpen. 26 September herdacht de Antwerpsche afdeeling van het Willemsfonds met een toon- en letterkundig avondfeest in den Vlaamschen schouwburg de 100ste verjaring der geboorte van den Nederlandschen volksdichter Tollens. De heer Julius Sabbe van Brugge hield eene voordracht over Tollens, van wien de heer H. Van Kuyk een gedicht voordroeg en mej. Mina Sleeckx een viertal liederen zong, onder de leiding van den heer Joz. Bosiers, leeraar aan de stedelijke muziekschool. De heer L. Boeckx, primus van het koninklijk conservatorium te Luik, speelde een paar stukken op de fluit.

Brussel. Blz. 169 hebben wij gemeld, dat de vijfjaarlijksche prijs van Vlaamsche letterkunde toegewezen was aan den dichter K. Pol De Mont. De toewijzing had plaats met 5 tegen 4 stemmen, welke laatste werden uitgebracht op juffrouw Rosalie Loveling.

- Uit het museum Wiertz is eene schets, nr 16, gestolen.

- Van 17 Juni tot en met 3 October is de landstentoonstelling bezocht geworden door 1,085,259 personen die ieder 1 frank aan inkomgeld betaald hebben.

Gent. De kapel van het klooster van Onze-Lieve-Vrouwsbezoeking is door mgr. den bisschop van Gent begiftigd met twee schilderijen van A. Trulin, voorstellende De stichting van het klooster van Onze-Lieve-Vrouws' bezoeking te Parijs door den heiligen Franciscus van Sales en Pius IX omringd van bisschop pen te Rome den feestdag van het H. Hart instellende.

Verviers. 10 October heeft de inhuldiging plaats gehad van het door J.A. Van den Kerckhove-Nelson gemaakte standbeeld van G. Chapuis (ambtenaar van den burgerlijken stand te Verviers en aldaar wegens beweerd staatkundig vergrijp onthoofd den 17en Januari 1794, nauwelijks 32 jaren oud).

Buitenland.

's-Gravenhage. De schilder Martinus Kuytenbrouwer, thans te Parijs woonachtig, zal zich in den Haag vestigen.

- Van de 6 ontwerpen voor het standbeeld van graaf Jan van Nassau, welke ter mededinging naar de uitgeloofde prijzen waren toegelaten, bekwam dit van den heer J. Th. Straeke, bestuurder van de koninklijke school te 's-Hertogenbosch, den 1sten, en dit van de heeren Eug. Lacomblé, beeldhouwer, en A. Le Comte, bouwkundige, den 2den prijs.

Amsterdam. De door het stadsbestuur uitgeloofde zes gouden eeremetalen zijn toegekend aan de volgende kunstwerken der tentoonstelling, waarvan wij de opening blz. 161 hebben gemeld: B.I. Blommers (Scheveningen), Ter haringvangst, schilderij nr 33; Bart van Hove ('s-Gravenhage), Orion, beeldhouwwerk nr 508: H.W. Mesdag (id.). Morgen aan het strand, schilderij nr 272; F. Musin (Brussel), De Oude Zeedijk te Oostende, schilderij nr 296; mev. Ronner (id.), Hazenjacht, schilderij nr 344: W. Steelink (Amsterdam), Domino, gravure nr 496. Rechters waren de heeren C. Bisschop, J. Bosboom, A. Pierson, Allebé, J.K. Maschhaupt, C. Springer en B. Wijnveld (de vier laatste benoemd door de inzenders).

Rome. Z.H. Leo XIII heeft 300,000 lires beschikbaar gesteld voor eene volledige uitgaaf der werken van den heiligen Thomas van Aquinen.

- Toen, nu pas eenige jaren geleden, de meeste kloosters in Italië afgeschaft en hunne bezittingen verbeurd verklaard werden, gaf de Italiaansche regeering last om met de boekenverzamelingen dezer gestichten eene dusgenaamde Victor-Emanuel-bibliotheek aan te leggen. De meeste In de kloosters gevondene werken waren echter van godsdienstigen aard, en daardoor kwam het, dat van vele boeken twee en meer exemplaren voorhanden waren. De ministers Bonghi en Coppino schreven voor, dat alle dubbele exemplaren zouden uitgezocht en verkocht worden aan den boekhandelaar Bocca. Deze laatste ontving dientengevolge 11,000 kilos boeken voor den prijs van scheurpapier, zijnde 25 centiemen per kilo; van het uitzoeken was echter niet veel gekomen; Bocca kreeg niet alleen dubbele, maar ook enkele en zeldzame exemplaren; hij nam uit den hoop wat naar zijne gading was en verkocht het overige voort, aan kruideniers, bakkers en anderen. Een beenhouwer te Florence, zekere Boniauti, kreeg op dezen voet eene zeer groote vracht boeken, die hij verscheurde, naarmate hij het noodig had om er vleesch in te wikkelen. De boekhandelaar Bocca

[pagina 178]
[p. 178]

moet in zijn vak zeer onwetend zijn, want tusschen de werken die hij als scheurpapier aan voornoemden beenhouwer overliet, bevonden er zich van zulken aard, dat de slachter, daar de schandelijke zaak inmiddels ruchtbaar geworden was, aldra meer boeken dan vleesch verkocht. Een liefhebber die voor eene kleinigheid het beroemde Processo degli untore van hem had bekomen, bracht dit zeldzame boek voor 125 fr. verder aan den man. De nationale bibliotheek van Florence heeft den beenhouwer voor eene belangrijke som 9000 (negen duizend) boeken afgekocht. De bibliothecaris Bertolucci, die verdacht wordt de hoofdschuldige te zijn in het verkwanselen van zoovele kostbare boeken, is in hechtenis genomen. (Zie over de Victor-Emanuel-bibliotheek onzen jaargang 1875, blz. 114.)

- Volgens een in dagbladen verschenen bericht zou in Calabrië (men zegt niet in welke stad of gemeente), de helft van een in de Grieksche taal gesteld evangelie ontdekt zijn, met zilverkleurigen inkt geschreven op purperen perkament en versierd met 18 geschilderde voorstellingen uit het nieuwe testament en 40 portretten van profeten. Het handschrift zou gemaakt zijn op het einde van de ve of in den aanvang der vie eeuw.

- Den 5n September is een door Dal Zotto, van Venetië, gemaakt standbeeld van Titiaan onthuld te Pieve de Cadore, waar de beroemde schilder, die in 1576 overleed, in 1477 geboren werd.

St.-Petersburg. In deze stad gaat een joodsche schouwburg gesticht worden, die joodsche geschiedkundige tooneelspelen en zangspelen vertoonen zal. De bestuurder is de joodsche tooneelist Goldfaden.

Zanzibar. Volgens een bericht van den heer E. Deville, Belgisch consul op Afrika's oostkust, verlangt men te Zanzibar eene kleine Gothische kerk te bouwen (zinken dak, gemetste muren, ijzeren ramen, kolommen, balken, enz.) Bouwkundigen die voor het maken dezer kerk in aanmerking zouden wenschen te komen, hebben zich rechtstreeks tot voornoemden consul te wenden, volgens bovenstaande adres.

- Eene afdeeling van de uitzending die onder bescherming van Z.M. den koning der Belgen in Afrika werkzaam is voor de beschaving van dit werelddeel, is overvallen geworden door vijandelijke in boorlingen, met het gevolg dat verscheidene niet Europeesche gidsen en ook de Engelsche aanvoerders der afdeeling, Carter en Cadenhead, gedood werden. (Zie, in verband hiermede, blz. 153)

Japan. De Japansche regeering laat verschillende havenwerken in het Noorden des rijks maken, waaronder de zeer belangrijke van Satsuporo, op het eiland Yezo, Nobiru, in de provincie Sendai, Niigata enz. Al deze werken worden door Nederlandsche ingenieurs geleid.

Sidney. In de nabijheid dezer stad zijn rijke goudmijnen ontdekt (Temors-goudvelden).

San-Francisco. In de maand Augustus trad in deze stad mev. Gordon, de eerste vrouwelijke advocaat, voor de rechtbank op als verdedigster van iemand die beschuldigd was van moord. Mev. Gordon was in 't zwart gekleed; haar eenige tooi was eene roos op haren boezem. Na een zeer welsprekend pleidooi van de jonge en schoone vrouw, werd de beschuldigde door de gezwoornen vrijgesproken.

Boston. Zekere Spaulding, in deze stad, heeft de volgende nieuwe manier van electrieke verlichting voorgesteld: een toren van 175 voet zou de lantaarn dragen, die een licht moet geven gelijk aan 300,000 kaarsen; zeven van die torens zouden de lucht boven de aangewezene plaats zóó verlichten, dat het er even helder wordt als bij dag en de schaduwen zich zouden vertoonen als bij zonneschijn; niemand zou meer licht in huis noodig hebben.

- Te New-Bredford is het vaartuig teruggekeerd dat onder bevel van luitenant Schwatka in 1879 uitzeilde om in de IJszee nieuwe opsporingen te doen naar het graf van sir John Franklin en zijne medegezellen. Men vond eenige beenderen en een paar overblijfselen van Franklins schepen de Erebus en Terror, maar van het overige niets wat omtrent het verongelukken van den Engelschen ontdekkingsreiziger meer licht verspreiden zou. Bij eenen sledetocht doorstonden Schwatka en zijne manschappen gedurende 16 dagen eene koude van 100 graden onder het vriespunt. (Zie, is verband met Franklin, onzen jaargang 1875, blz. 122,)

Massachusetts. In dezen Amerikaanschen staat legt men zich meer dan elders toe op de kunst van 't schoenen maken. Er bestaan tal van groote fabrieken, waarin men werktuigen bezigt die in korten tijd en zeer goedkoop schoenen en laarzen maken, onder andere: door waterdruk werkende schoenenpersen, waarmede één werkman dagelijks 700 paar schoenen van zolen kan voorzien; werktuigen voor het schaven van de zolen, die ieder het werk doen van drie man; naaimachines, welke dagelijks 1200 paar schoenen afleveren; werktuigen tot het bereiden van leder, waarvan sommige het werk van acht man doen.

Louisiana. In dezen staat zijn vrij goed geslaagde proeven genomen om het uitgeperste suikerriet, dat gewoonlijk verbrand wordt, tot papierstof te verwerken. Het riet, lang van vezel en wit van kleur, zou geschikt zijn voor het maken van papier. Als deze nieuwe nijverheid meevalt, zou Louisiana 200,000 ton papierstof kunnen leveren,


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken