belangrijke verzameling van nuttige aanwijzingen, voor wier nauwkeurigheid wij alle waarborgen vinden in de manier waarop de geleerde navorscher de gewoonte heeft zich te kwijten van elke taak waarmede hij zich op het veld der geschiedenis gelast. Allen, die belang stellen in het verleden van de Nederlandsche muziek, hebben aan het werk van den heer Goovaarts eene vraagbaak die hun gewaardeerde diensten zal bewijzen, dank zij den waarlijk veelomvattenden arbeid dien de uitgever zich heeft getroost.
- Bij J.P. Van Dieren is verschenen Eene Gekkenwereld, schetsen uit mijn levens-album, door Hendrik Conscience, bevattende drie verhalen uit des schrijvers jeugd, getiteld: Wat geluk dat het niet waar was! Het wonderei en Het paradijs der krankzinnigen. Sedert dien zag van den waarlijk onvermoeibaren Hendrik Conscience nog een tweede werkje het licht, getiteld: Eene welopgevoede juffer.
- De aloude Sodaliteit der Jezuïeten, in de Wijngaardstraat, door het gemeentebestuur voor 125,000 fr. gekocht, wordt verbouwd om ingericht te worden als lokaal voor de stadsbibliotheken. Te dezer gelegenheid roept het dagblad Escaut de aandacht op de nog bestaande oorspronkelijke bouwteekeningen van P. Hesius, berustende in de kerkmeesterskamer dar Sint-Carolus-Borromoeus- vroeger de Jezuïetenkerk.
- In Sint-Jacobskork, boven den ingang, in den kruisbeuk rechts, is een groot geschilderd glasraam geplaatst, voorstellende: De zalving van den tienjarigen Lodewijk IX als honing van Frankrijk, in de heilige Remigiuskerk te Reims, ten aanwezen zijner moeder Blanca van Castillië omringd van haren hofstoet. De kerk is, zooals gekend, in Romaanschen stijl; de jeugdige koning legt den eed af op het Evangelie, in handen van Jacobus van Bazoche, bisschop van Soissons, bijgestaan door den plaatsvervanger van den toen overleden aartsbisschop van Reims met het kruis; den bisschop van Laon met den schepter; den bisschop graaf van Beauvais met den koninklijken mantel; den bisschop graaf van Noyon met den gordel; den abt van St.-Remi met het heilig oliefleschje; den hertog van Burgondië met de kroon; den hertog van Normandië met een tweeden standaard; den graaf van Vlaanderen met het zwaard en met het oorlogsvaandel. Onder deze geschiedkundige samenstelling zijn de beschermheiligen der schenkers afgebeeld namelijk: Franciscus-Xaverius, Hermanus Joseph, Joseph, O.-L.-Vrouw Victoria en Antonius van Padua. Het glasraam is geleverd door L, Pluys, ven Mechelen; de teekening is van E. Dujardin; schenkers: de baron en de barones del Fosse en d'Espière, ter nagedachtenis van wijlen baron Lud. Gilles de Pelichy van 's-Gravenwezel, hun vader en schoonvader.
Brussel. Driemaal is de geschiedkundige stoet uitgegaan; hij was alleszins merkwaardig, vooral om de zorg die er besteed was aan de kleeding der personages; waren ook de praalwagens keurig, over het algemeen waren die van 1856 belangrijker. De thans ingerichte groepen waren gekleed en samengevoegd naar teekeningen van V. Lagye, J. Gerard, J. Van Severdonck, Hendrickx, Th. Gerard, Pelcoq, W. Geets, A. Cluysenaer, C. Meunier, F. Verhas, G. Den Duyts en De Smet. Veertig ruiters, de Belgische gemeenten der xiiie, xive, xve en xvie eeuw voorstellende, met vaandels en banieren op rijk getuigde paarden, openden den stoet. Daarna volgde een gezelschap Klauwaarts te voet, in het wit gekleed met de afbeelding van den Leeuw van Vlaanderen op de borst; dan krijgslieden met goedendags; de wagen der gemeentevrijheden, een middeleeuwsche burcht met wallen en torens, door 10 paarden bespannen, onder het geleide van evenveel krijgslieden. De tweede afdeeling vertoonde de 17 Nederlanden in de gedaante van 17 bereden maagden; dan de ridders van het Gulden Vlies en daarachter eene koormaatschappij uit de xve eeuw, middeleeuwsche liederen zingende. Nu volgde Maria-Theresia te paard onder een prachtigen draaghemel, omringd van een schitterenden hofstoet en van de algemeene staten. De zoogenaamde Leopoldswagen was voorafgegaan van strijders van 1830, vele gekleed met blauwe kielen. De Landbouwwagen was getrokken door 24 ossen met vergulde horens, begeleid door Limburgsche veehouders die mantels van geitenvellen droegen. Na den Brouwerswagen, die een drinkenden Cambrinus te zien gaf, volgden de Nijverheidswagen (de Luiksche wapenmakerij), de Handelsen de Scheepvaartswagen, de Spoorweg- en Telegraafwagen en eindelijk de
Antwerpsche Rubenswagen, waarop het in 1877 door F. Deckers gemaakte beeld van Rubens. Hierachter kwam de Wagen der Drukpers. De stoet werd gesloten door eenen wagen waarop een reusachtig beeld, omringd door zinnebeelden der negen rijksprovinciën, de Belgische maagd te aanschouwen gaf. De uitgaven voor den stoet hebben 400,000 fr. bedragen.
- Blz. 162 en vroeger maakten wij melding van het kunstfeest, dat in de hoofdstad heeft plaats gehad, ter gelegenheid der viering van België's 50-jarig bestaan. Wij gaven tevens de titels op van de schilderijen, voor die omstandigheid geschilderd en in de feestzaal tentoongesteld. Over die schilderijen gaat thans in de drukpers het volgend berichtje rond, dat wij als dusdanig afschrijven en hier laten volgen: ‘Het staatsbestuur heeft voorgenomen zekere schilderijen, die gediend hebben om de zaal van het Park-Leopold, ter gelegenheid van het kunstfeest, te versieren, niet te betalen, omdat zij zoo slecht gemaakt zijn. Wat de andere schilderijen betreft, men zou daarmede eene tombola inrichten, waarvan de opbrengst zou verdeeld worden tusschen de strijders van 1830’
- In de drukpers gaat het volgende bericht rond: ‘In 1881 verschijnt te Parijs of te Brussel in druk het beroemde handschrift Het groot wapenboek van Gelre, in de xive eeuw door Beyeren, wapenheraut van Burgondië, vervaardigd en thans op de Burgondische bibliotheek te Brussel bewaard. De heer Bouton, uit Parijs, die zich sedert 10 jaren met de vervaardiging van het facsimile en van de vele miniaturen des handschrifts bezig houdt, zal voor de uitgave van den tekst en voor de vertaling worden bijgestaan door taalgeleerden uit Noord- en Zuid-Nederland.’
- In het lokaal der Philharmonie schildert Robecchi een beweeglijk panorama, voorstellende eene Reis om de wereld.
- Archéologie religieuse appliquée à nos monuments nationaux, zoo is de titel van een werk van den heer H. De Bruyn, onderpastoor te Brussel, uitmakende twee lijvige boekdeelen, versierd met 415 platen. Prijs 14 fr. Zoodra wij dit werk, waarmede wij nog geene kennis maakten, zullen ontvangen hebben, komen wij er breedvoerig op terug.
- Dagbladen berichten dat het bestuur der klasse van zang, in de muziekschool der hoofdstad, aan mev. Lemmens-Sherrington is aangeboden en dat deze die benoeming aanvaard heeft. (Zie, in verband hiermede, onzen jaargang 1879, blz. 138 en 179.)
- De driejaarlijksche prijs voor tooneelletterkunde wordt niet toegewezen. (Zie blz. 11.)
- Een fraai diorama, welk op keurig beschilderde doeken de grot en de vallei van Lourdes te aanschouwen gaf, in een meestendeels houten gebouw nabij de Gerzemarkt, is den 5n September verbrand. De voornaamste schilderingen werden gemaakt door Hendrik Van der Hecht. Het diorama scheen verzekerd te zijn voor ongeveer 100,000 fr. De ramp wordt toegeweten aan de onvoorzichtigheid van eenen bediende.