neerd te zullen worden. Juffrouw Bernhardt verliest met haar recht op pensioen ook de 44,000 fr. die haar sedert 8 jaren bij maandelijksche kortingen afgehouden waren voor de pensioenkas. De gezamenlijke jaarwedden, sedert 1872 aan Sarah Bernhardt door het Théâtre Français betaald, bedragen fr. 179,230.02. Zij is voornemens naar Amerika te vertrekken met eenen tooneelbestuurder die haar 2500 fr. per avond zal betalen en bovendien 1/3 gedeelte van de ruwe opbrengst der vertooningen afstaan zal.
Rouaan. De heer C. Binner heeft de aandacht der geleerden gevestigd op eene plek, gelegen nabij Rouaan, aan den samenloop van twee riviertjes. Aldaar, in den kleigrond, op 4 meters diepte, zijn vuursteenen messen en spitsen, benevens beenderen van mammoeths, paarden en ossen uit den voortijd gevonden.
Londen. Een Londensch schouwburgbestuurder heeft het recht om Anne Mie op te voeren in het Engelsch van den heer Rosier Faassen gekocht voor 100 pond sterl. (zie 1878, blz. 123 en 1880, blz. 114.)
Keulen. Van de stedelijke Domkerk, die al sedert lang in gebruik was gesteld, ofschoon hare torens niet voltooid waren, zijn de torens nu ook voltrokken. Er is sprake, te dezer gelegenheid een groot feest te houden in den herfst dezes jaars.
Dusseldorp. Op de in deze stad geopende tentoonstelling van nijverheid en kunst, ziet men, onder andere merkwaardigheden, het gouden boek van het klooster Freckenhorst uit de xiie eeuw, welks gouden band overdekt is met naamletters, kleine schilderingen, edelgesteenten en gesneden ivoor; een evangeliënboek uit de xie eeuw; eene evangeliënharmonie uit de xiie eeuw, waarop in Limousynsch glazuur zijn afgebeeld de apostels, evangelisten en Christus' hemelvaart; een codex uit Ehrenbreitstein, ook met glazuur versierd; handschriften van de ixe tot de xve eeuw, onder andere uit de abdij Gross-Martin in Keulen enz. Het bronzen meesterlijk beeld uit den oud-Romeinschen tijd, dat in 1848 uit den Rijn werd opgevischt, is ook tentoongesteld.
Munchen. In deze stad zullen eene reeks werken verschijnen, waarin, met behulp der zincographie, op de gewone boekdrukpers, de voornaamste en zeldzaamste oorspronkelijke houtsneden der xvie en xviie eeuw zullen teruggegeven worden, waaronder De doodendans van A. Durer. Onlangs verscheen het Frauentrachtenbuch van Jost Aman. Aan het hoofd dezer onderneming staat Georg Hirth.
Rome. De heer Thomas heeft in een handschrift van het laatst der xiie eeuw 26 kolommen van 37 regels elk gevonden, die eene nog onbekende verhandeling over den dood van Alexander den Groote bevatten en naar gissing opgesteld zijn door den Romeinschen geschiedschrijver Trogus Pompejus die in de eeuw van Augustus leefde.
Florence. De veiling der verzamelingen van kunst en smaak, op de villa San-Donato, van prins Demidoff, die twee maanden lang geduurd heeft, omvatte gezamenlijk 6075 loten en bracht 6,844,455 fr. 65 c. op, te weten: de oude en nieuwe schilderijen, de waterverfschilderingen, de gravuren, de beeldhouwwerken, de meubelen, de bronzen kunstgewrochten, de oude meubelen, de zeldzaamheden, de gouden en zilveren werken, de vloer- en muurtapijten, de ouderwetsche stoffen, het porselein van Sèvres, het Saksisch, het Chineesch en het Japansch porselein, de rijtuigen, de wijnen enz., 6,579,581 fr. 15 c., de kasgewassen, 109,463 fr., de bibliotheek, 118,142 fr. 50 c., het gewoon huisraad, 37,269 fr. (Zie ook blz. 74.)
Recanati. In deze stad is een door Agostino Panichi gemaakt marmeren standbeeld opgericht, ter eere van graaf Giacomo Leopardi, den twijfelzuchtigen begaafden Italiaanschen dichter, geboren in 1798, gestorven in 1837.
Lissabon. De asch van Camoëns (zie blz. 36) en van den beroemden ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (geboren in het Portugeesche zeestadje Sines omstreeks 1469 en in 1524 overleden in Indië) is den 8n Juni plechtig overgebracht naar eene der kerken van de Lissabonsche voorstad Belem. Alle schepen op de Taag hadden ter eere van de beide groote mannen gevlagd.
Konstantinopel. In 1806, toen generaal Sebastiani gezant van Frankrijk in Turkije was, deed hij vruchtelooze moeite om de rijke bibliotheek van den sultan te mogen bezichtigen, waarin zich vele kostbare handschriften schijnen te bevinden, onder andere de verzameling boeken van de Grieksche keizers; de bezichtiging der bibliotheek werd geweigerd wegens de godsdienstige bezwaren die er bestonden tegen het toelaten van eenen ongeloovige in eene plaats die de gewijde boeken van de Mohametaansche openbaring, namelijk den Koran, bevat. Om met Napoleon I op goeden voet te blijven, schonk de Sultan hem echter eenige kostbare werken, welke sedert dien deel uitmaken van de nationale bibliotheek te Parijs. Volgens wordt gemeld, zouden vanwege de Fransche regeering, op voorstel van Egyer, leeraar aan de Parijsche hoogeschool, stappen aangewend worden om te verkrijgen dat de catalogus van des sultans bibliotheek zou gedrukt worden. Men verwacht, langs dien weg op het spoor te komen van belangrijke nog ongekende werken van klassieke on Bijzantijnsche schrijvers.
Stockholm. Te Sandeherred in Noorwegen is onlangs een merkwaardig vaartuig uit den heidenschen tijd ontdekt, een zoogenaamd Vikingerschip. Naar gissing werden 36 roeiers gebruikt om het in beweging te brengen. In het vaartuig werden gevonden: groote metalen ketels, zilveren sieraden, verguld en geschilderd, veelkleurige zijden stof, met gouddraad doorweven, menschenbeenderen enz.
Sydney. De volgende kunstbeoefenaren bekwamen onderscheidingen op de stedelijke tentoonstelling (zie 1879, blz. 180). Schilders; J. Robie, Bloemen en vruchten; P. Oyens, De werkplaats; C. Soubre, De gescherpte sabel; E. Seeldraeyers, Bedelende monniken; T. Gerard, Gelijke deelen; J. Portaels, De vluchteling; E. Farasyn, Booze Minette; J. Carabain, Zicht van Anticoli; V. Kühnen, Het Steen te Antwerpen; J. Robie, Bloemen en vruchten; J. Verhas, In den hoek; A. Bourlard, Stierengevecht; E Beernaert, Eiken te Modave; J. Rosseels, Middag op de Schelde; A. Bouvier, De Schelde te Tholen. - Graveurs: A. De Biseau, Sterkwaterplaten: Daveluy, Lichtteekeningen; J. Hallez, idem. - Porseleinschilders; Ed. Tourteau, Geertruida en Eva Maltby, Hendrika Rochard, vrouwe Van Bomberghen, mejuffers Gasparoli, Günther en Van Immerseel. - Beeldhouwers: J. Laumans, Oefening, groep in brons; P. Comein, De zomer, De winter, Vogel voor de kat en de Kleine moeder; Ch. Wiener van Brussel, O. Arens, van Antwerpen, gedreven koper; J. Tasson, sieraadschildering.
Zuid-Amerika. Nabij Cordoba, in de Argentijnsche republiek, zijn goudmijnen ontdekt die, volgens het verslag van zekeren heer Alberdi, zoo rijk zouden wezen, dat de goudopbrengst van Californië en Australië er geheel door in de schaduw zou gesteld worden. De grondkleur der aderen is wit, blauwachtig en rose kwarts; het goud wordt daarin gevonden in den vorm van naalden, korrels, blaadjes of in zeer fijn stof; het is van eene schoone gele kleur, soms grauw of zwartachtig met een ijzerglans.
- Kapitein Belknap, gezagvoerder van een Amerikaansch oorlogschip, heeft op 44 graden 55 minuten noorderbreedte en 152 graden 26 minuten westerlengte in den Stillen Oceaan eene plek gevonden, waar eerst op 8513 meters diepte grond gepeild werd. (Zie onzen jaargang 1877, blz. 72.)