sche letterkundige vereeniging Frankrijks minister van buitenlandsche zaken (Waddington) verzocht, in de wet op den letterkundigen eigendom eene bepaling op te nemen, volgens welke het in geen geval zal toegelaten zijn, eenig werk hoegenaamd zonder vergunning van hem die het geschreven heeft te vertalen.
- Het bovengedeelte van het gedenkteeken van Abelard en Heloïse op Père-Lachaise is hersteld in zijn vorigen staat, met een gewelf en vier kloktorentjes, terwijl op de voorzijde de borstbeelden van Abelard en Heloïse geplaatst zijn. Voor deze werken gaf de Parijsche gemeenteraad een hulpgeld van 12,000 fr. (Zie over dit gedenkteeken onzen loopenden jaargg., blz. 61.)
Nantes. Einde October wordt in de hoofdkerk een praalgraf voor generaal Lamoricière ingehuldigd, vervaardigd door den beeldhouwer Dubois en, naar het schijnt, een meesterstuk.
- In den omtrek van Saint-Mesmin is door eenen landbouwer, bij het omspitten van den grond, een gouden ring gevonden, die 14 gram weegt en van de ve eeuw dagteekent. In den ring is een goudstuk gezet met den beeldenaar van prinses Placida, zuster van den Romeinschen keizer Honorius.
Perpignan. In deze stad is den 21n September het standbeeld van den uitstekenden starrekundige Frans Arago ingehuldigd (geboren te Estargel bij Perpignan in 1786, overleden te Parijs op 3 October 1853). Het beeld is een werk van Mercié en wordt zeer geroemd.
Montbeliard. Den 21n September had in deze gemeente de inhuldiging plaats van het standbeeld van kolonel Denfert-Rochereau, die, als bevelhebber over Belfort, in den oorlog van 1870-71 de éénige Fransche overste was welke de hem toevertrouwde vesting, toen zij belegerd werd, niet aan den vijand overgaf.
Keulen. Voor het stedelijk museum werden in 1878-79 de volgende schilderijen aangekocht: een zeestuk van Pieter Molijn 1338 fr., portret van eene jonge dame door Eglon Hendrik van der Neer 2488 fr., mansportret van Nicolaas Maas 2200 fr., Ahasverus en Human van Gerbrandt van der Eschhout 921 fr., twee portretten van Corneille Janssens genaamd Janson van Keulen 4923 fr., landschap van Jan van der Meer van Haarlem 1512 fr., landschap van Philipp de Koning (Koninck) 2214 fr., eene schoenmakerswerkplaats van David Rijkaard 3375 fr.
Weenen. Burgemeester en schepenen hebben besloten aan den gemeenteraad voor te stellen, de graven van Mozart, Glück, Jozef Haydn en Beethoven, die op de kerkhoven van Weenen begraven liggen, het geheele jaar door op kosten der stad met versche bloemen te versieren, ‘omdat het eene eereschuld voor de stad Weenen is, de herinnering aan de mannen, die zich zoo groote verdiensten omtrent de toonkunst verworven hebben, voortdurend levendig te houden.’
Venetië. Te Schio heeft de fabrikant Alessandro Rossi een standbeeld laten oprichten ter eere van zijne werklieden, als een blijk van hulde aan de klasse der samenleving die voor een ruim gedeelte 's lan 's grootheid helpt stichten op het gebied der nijverheid. Het standbeeld, gemaakt door Giulio Monteverde, stelt eenen wever voor en wordt om zijne schoone uitvoering geroemd. Op het voetstuk staat het volgende te lezen: ‘Alessandro Rossi aan zijne wevers - 1879. - Gelijk voor den weefstoel en gelijk voor God. De toekomst behoort aan de arbeidzame volken. Het kapitaal is het werk van gisteren; arbeid, het kapitaal van morgen. De arbeid verheft en maakt vrij. Het zijn de kostbaarste overwinningen die de arbeid schenkt. Steeds gereed om te werken voor het huisgezin, te strijden voor Italië en den vorst. Laat ons, altijd vooruitgaande, het werk onzer vaderen in eere houden.’
Parma. Den 8n September heeft de onthulling plaats gehad van een standbeeld, opgericht ter nagedachtenis van Francesco Mazzola alias Il Parmegiano, bijgenaamd de kleine Rafaël. Hij werd in 1503 te Parma geboren en stierf in 1540. Tot zijne beroemdste schilderijen behooren Cupido die bogen snijdt, de H. Margaretha, de Madonna della Rosa (deze laatste in het museum te Dresden). Hij was het die in Italië de etskunst invoerde.
Napels. In deze stad is onthuld een door Giulio Monteverde gemaakt gedenkteeken van Sigismund Thalberg, den beroemden in 1812 te Geneve geboren pianist, die gedurende vele jaren te Napels gevestigd was.
Sidney. De internationale tentoonstelling waarvan wij met enkele woorden gewaagden op onze 75ste bladzijde, is den 17n September geopend. Het vooruitzicht, dat België en namelijk de Belgische kunst eervol zou vertegenwoordigd zijn, heeft zich bewaarheid. Ook de Belgische nijverheid bekleedt op de tentoonstelling een goeden rang.