Binnengezicht van het nieuwe postkantoor te Antwerpen.
Teekening en steensnede van C. T'Felt, drukk. S. Mayer.
Sedert jaren was het gebouw van de post in Antwerpen niet meer in overeenstemming met de belangrijkheid en den omvang van den steeds aangroeienden dienst. Zulks deed besluiten tot de oprichting van een nieuw lokaal, dit waarvan onze plaat het binnenste te zien geeft.
Het werd gebouwd op het Groenkerkhof, op de plaats waar zich het lokaal bevond, in hetwelk van 1820 tot 1878 de rechtbank was gevestigd.
Het afgebroken gebouw der rechtbank werd in den loop van zijn bestaan tot vele doeleinden gebezigd, waarvan wij het niet onbelangrijk achten hier een beknopt overzicht te geven.
Oudtijds voerde het den naam De Roos en was in de xvie eeuw het eigendom van de vermogende Duitsche kooplieden Welser. In 1580 hadden er de vergaderingen plaats van de commissie door de stad gekozen om de lijst op te maken van de geestelijke goederen, naar aanleiding der decreten van 15 Mei en 23 Juni 1580, volgens welke de geestelijken en kloosterlingen verplicht waren aangifte te doen van de vaste goederen die zij bezaten of beheerden, op straf van gevangenis en boet. In 1679 werd het gebouw aangekocht door de provisoren van het Herderlijk College, bij toedoen van den Antwerpschen bisschop Ambrosius Capello (zie 1861, blz. 120, en 1869, blz. 61) gesticht, om te voorzien in het onderhoud van pastoors en onderpastoors die door hoogen ouderdom of gebreken niet meer in staat waren hun ambt te bedienen. Van 1716 tot 1798 was er het bisschoppelijk seminarie gevestigd; maar de kapel werd reeds in den Franschen tijd (5 December 1795) tot lokaal van het gerechtshof gebruikt. Onder het eerste keizerrijk hield het crimineel gerechtshof op het stadhuis zitting en nam het tolbestuur het lokaal in gebruik. In 1820 maakte deze dienst plaats voor de rechtbank van eersten aanleg, wier zetel alsdan gevestigd was op de Stadswaag, in het lokaal dat denzelfden naam voerde en op 25 Augustus 1873 afbrandde, na gedurende de laatste jaren van zijn bestaan als pakhuis te hebben gediend.
Het nieuwe postkantoor is gebouwd volgens het plan en onder de leiding van den zeer bekwamen bouwkundige den heer Jamart, ingenieur bij den staatsijzeren-weg te Brussel.