Sterfgevallen.
Ernest Van den KERCKHOVE, kunstschilder, geboren te Brussel, is op 19 Maart, oud 39 jaren, overleden. Zijn lijkdienst had den 21n Maart ten 11 ure plaats in de Mariakerk te Schaerbeek. Hij was in 1867 bekroond geworden in den grooten prijskamp voor de schilderkunst, gezegd van Rome. Op de driejarige Belgische tentoonstellingen verschenen onder andere de volgende tafereelen van zijne hand: 1866, De drievuldigheidsbelijders (kloosterbroeders uit de xiie eeuw die werkzaam waren voor het loskoopen van christenslaven); 1868, O.-L.-Vrouw en Hebreeuwen en heidenen; 1869, Assyriërs eene Moabitische stad plunderende; 1870, Lente en De Iloot; 1871, Het Rotonde-plein te Rome en Eene voorzaal; 1872, Tarpeïa verslagen door Sabynen; 1875, Een oudgoedwinkel en een Binnengezicht; 1876, Een onverwacht bezoek, Bloemenmarkt en Bij eene kostuumverhuurster; 1878, Snuisterijliefhebbers en De opening van het testament.
Paul SIRET, de zoon van den geachten bestuurder van het Journal des beaux-arts, is den 18n April overleden te St.-Nicolaas. Hij werd den 30n December 1855 geboren, studeerde te Leuven en had reeds blijken gegeven van den gelukkigsten dichterlijken aanleg.
Pieter Frans Aloys Cornelis JEROTKA, student in de wijsbegeerte aan de Leuvensche hoogeschool, is overleden te Antwerpen, Coppenolstraat 6, op 26 April. Beoefenaar der letterkunde, liet hij de volgende bundeltjes verschijnen: Eerste stappen, drie verhalen in proza, 1875, en Peper en zout, 1877. Aanvankelijk timmerman en handelaar in bitterpeen, zag hij van die beroepen af, om de rechten te studeeren, ofschoon hij zonder wetenschappelijke opleiding en onbemiddeld was. Hij moest zich als student dan ook iedere weelde ontzeggen en werkte schier dag en nacht, waardoor hij zeer groote vorderingen maakte, toen eene longtering hem kwam aantasten en hem aan het ziekbed kluisterde dat zijne doodsponde werd. Zijn lijkdienst had den 29n April in de Sint-Carolus-Borromeuskerk te Antwerpen, om 9 ure 's morgens, plaats. Jonge vrienden van den overledene droegen de kist van het sterfhuis naar de kerk; de hoeken van het baarkleed werden gehouden door den zeer eerw, heer A. Jacops, voorzitter van het Paus-college te Leuven, J.A. de Laet, volksvertegenwoordiger, G. Schoiers, voorzitter van den Nederduitschen Bond en Ed. Van Dieren, student. Vanwege de talrijk opgekomen Leuvensche studenten werd eene kroon op de lijkbaar gelegd. De begrafenis had plaats op het Kiel, waar redevoeringen werden uitgesproken door de heeren Ed. Van Dieren, G. Schoiers, Edw, Van Rijswijck en F. Caris.
DURAND-BRAGER, de uitstekende Fransche schilder, is in de laatste dagen van April te Brussel gestorven, oud 65 jaren.
Jaak Karel Jan JACOBS, de beroemde advocaat, die in zijne jeugd een der stichters was van de Antwerpsche letterkundige vereeniging De Goudbloem, is den 27n April overleden te Antwerpen, lange-Clarastraat nr 27, in den ouderdom van 46 jaren 4 maanden en 12 dagen. In hem ontvalt België een zijner meest begaafde zonen en de samenleving een bij uitnemendheid edelaardig mensch. Hij was ondervoorzitter van den Antwerpschen provincieraad en voorzitter van de Lieve-Vrouwekapel der Antwerpsche hoofdkerk. Eene inderdaad ontelbare menigte is hem bij zijne begrafenis, den 14n April, eene laatste hulde komen bewijzen. De lijkdienst had plaats in de Sint-Jacobskerk. In het sterfhuis werden redevoeringen uitgesproken door de heeren Broers, vanwege den provincieraad, F. Delvaux, vanwege de orde der advocaten, L. Van Rijswijck, uit naam van zijne staatkundige vrienden. De hoeken van het baarkleed werden gedragen door de heeren Broers, Delvaux, baron E. Osij, O. Van Stratum en J. Antony. Aan het graf, op het kerkhof te Wijneghem, werd eene diepgevoelde afscheidsrede gehouden door den heer advocaat O. Van Stratum. De heer Jacobs, die gehuwd was met juffrouw Clotilde Goris, laat zijne weduwe drie dochters na.
Desiré VERRAES, voormalig bestuurder van het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen te Antwerpen, is den 29n April overleden te Berchem, oud 54 jaren.
Charles De COSTER, geboren te Munchen in 1827, is te Elsene overleden den 7n Mei. Hij schreef onder andere Légendes flamandes, Contes brabançons, Légende d'Uilenspiegel en Voyage en Hollande. Van de Légende d'Uilenspiegel bezorgden Lacroix, Verboeckhoven en co eene uitgaaf in groot formaat, versierd met 32 sterkwaterplaten van Félicien Rops, Charles De Groux, Ad. Dillens, Camile Van Camp, Hippolyte Boulenger, Lartan, P.J. Clays, Hendrik Schaefels en P. Lauters. De Voyage en Hollande verscheen in de Tour du monde, opgeluisterd met een aantal houtsneden geteekend door A. Dillens, zie 1877, blz. 29. De voortreffelijke letterkundige was herhalingsleeraar voor Fransche letterkunde aan de soldatenschool. Hij werd den 9n Mei onder een zeer grooten toeloop ter aarde besteld.