Kroniek.
Antwerpen. Bij koninklijk besluit van 4 Maart is de heer baron Henry van Havre benoemd als lid van den bestuurraad der academie van schoone kunsten ter vervanging van wijlen zijnen oom ridder Julius van Havre.
- Jos. Van Luppens Gezicht uit den omtrek van Audenaarde, welk op de Parijsche wereldtentoonstelling van 1878 prijkte, verkrijgt eene plaats in het hedendaagsch museum van Antwerpen, waarin zich reeds eene schilderij van voornoemden kunstenaar bevond (een herfstgezicht, in 1873 tentoongesteld in Antwerpen en gekocht voor 5000 fr). Laatstgenoemde schilderij wordt den heere Van Luppen teruggegeven en hij bekomt buitendien eene toegift van 5000 fr., waarvan het staatsbestuur de helft betaalt.
- De kunstschilder P. Van der Ouderaa voltooit een groot geschiedkundig tafereel voor de tentoonstelling van Rotterdam, getiteld De mondzoen (een middeneeuwsch gebruik van verzoening tusschen misdadigers en benadeelden), in de St.-Josephs- vroeger de Ursulakapel der Antwerpsche hoofdkerk. (De beknopte beschrijving van eene zulke verzoening vindt men in de Vlaamsche School van 1877, blz. 146, in het stuk over eenen doodslag, in 1577 te Turnhout gepleegd.)
Brussel. Uit de zaal der gothieken in het rijksmuseum was eene kleine schilderij gestolen, De bekoring van den heiligen Antonius, nr 380, schilder onbekend, op hout geschilderd, 22 c. hoog en 15 c. breed. Den 26n Maart, na het bekend maken van den diefstal, werd het stuk teruggebracht door eenen kunsthandelaar die verklaarde het voor 15 fr. gekocht te hebben van een hem onbekend persoon. De kunsthandelaar kreeg van het bestuur des museums 200 fr. als belooning. Het stukje maakt deel uit van eene verzameling van 40 schilderijen, in 1874 door den hertog van Aremberg aan den staat verkocht voor 93,000 fr.
- De internationale Afrikaansche vereeniging hield den 2n Maart eene algemeene vergadering in het koninklijk paleis. Uit het verslag van den penningmeester bleek, dat de ontvangsten in 1878 in België 123,000 fr. bedroegen. Met de laatste mail waren van de reizigers der vereeniging geene berichten ontvangen. Eene tweede uitzending van reizigers, die zich in betrekking moet stellen met de eerste, zal eerlang plaats hebben. Ook is men reeds bedacht op eene derde uitzending. Ieder reiziger naar de Afrikaansche kust kost meer dan 45,000 fr. (Zie 1877, blz. 87, 102, 160 en 183).
- Leopold Flameng, de uitstekende te Brussel geboren plaatsnijder, van wien wij reeds in 1864, blz. 97, eene plaat gaven, heeft een exemplaar van al de door hem gemaakte platen geschonken aan de koninklijke bibliotheek. Flameng woont sedert vele jaren in Frankrijk.
Leuven. Blz. 31 hebben wij gemeld, dat het staatsbestuur voor het rijksmuseum verlangde te koopen mits 200,000 fr. de schilderij van Q. Massys uit de St -Pieterskerk. De gemeenteraad heeft geweigerd tot deze verkooping vergunning te geven en op voorstel van den heer Van der Seypen beslist, met 13 tegen 3 stemmen, de schilderij voor de stad Leuven zelf aan te koopen voor gemelde som.
- Op 2 Juni zullen de leden van het Davidsfonds 's morgens ten 11 ure een bezoek brengen aan het graf van hoogleeraar David te Perck; des middags zal eene algemeene letterkundige vergadering, des avonds een muziekfeest plaats hebben; den 3n Juni, 's morgens van 9 tot 10 1/2 ure, vergadering in drie afdeelingen: a) onderwijs en taalkunde, b) letteren, geschiedenis en oudheidkunde, c) schoone kunsten en muziek; van 10 1/2 tot 12 ure, algemeene vergadering; om 1 uur, feestmaal.
- In den nacht van 20 Februari heeft men de baldadigheid begaan, de beenen van het standbeeld van S. Van de Weyer vinnig rood te schilderen.
Hasselt. De Afrikaansche karavaan, aangeleid door den eerw. P. Croonenberghs, heeft den 6n Maart in den besten welstand de plaats harer ontscheping, Grahamstown, bereikt.
Sint-Nicolaas. Verschenen bij Strybol-Vercruyssen: Reizen naar de Noordpool, door J.B. Martens, kanunnik, leeraar van natuurkundige wetenschappen, in 't klein seminarie te St-Nicolaas. Het werk maakt een schoon boekdeel uit van ongeveer 250 bladzijden in-8o.