Kroniek.
Antwerpen. De heer N. De Keyser heeft den 1n Januari aan het onderwijzend en besturend personeel der academie, welk hem de wenschen van den dag was komen aanbieden, medegedeeld dat hij voornemens is zijn ontslag te geven als bestuurder der koninklijke academie van schoone kunsten, bij het eindigen van het schooljaar in Mei aanstaande, om zich uitsluitend aan het schilderen te kunnen wijden (er zijn den meester groote bestellingen gedaan). De oudste leeraar, de heer Jos. Geefs, hierin warm ondersteund door zijne collegas, verzocht den heer De Keyser met den meesten aandrang, om van zijn besluit af te zien, doch te vergeefs. Professor A. Goemaere, schoonzoon van den heer De Keyser, verklaarde dat ook des meesters gezin den wensch koesterde, hem de zware taak van bestuurder te zien nederleggen.
- De kunstschilder K. Verlat heeft een van de vijf paneelen voltooid die hij heeft aangenomen te schilderen voor eene zaal in het huis van den heer Edmond Van den Wyngaert, hoek der Van-Leriusstraat en Quinten-Massyslei; dit paneel vertoont een zicht op het Park te Antwerpen, namelijk de vijver met zwanen door honden beloerd. De onderwerpen der vier andere paneelen zullen zijn Weelde, Armoede, Koffie en Tabak.
- Bij L. Beerts is verschenen: De priester Christi, dramatisch gedicht van S. Daems uit de abdij van Tongerloo, opgedragen aan den eerw. heer P.F.K. Tyck, ter gelegenheid zijner eerste mislezing te St.-Willebrords den 30n December 1878.
- Door den heer M. Rooses, bewaarder van het huis van Plantyn, zijn uit de nalatenschap van den heer L. Veydt (zie 1877, blz. 192) aangekocht drie eigenhandige brieven van den aardrijkskundige A. Ortelius aan Frans Van Raphelingen, schoonzoon van Plantyn, drukker en hoogleeraar te Leuven.
- Het derde jaarboek der Jan-Frans Willemsvereeniging is verschenen; wij hebben het met een wezenlijk genoegen gelezen; het wetenschappelijk en historisch gedeelte is voortreffelijk aangevuld door stukken van J. Bouchery, H. Claes, Julius en Edm. Van Herendael en wijlen J.B. Van Camp; de eerste handelt over Willems, de tweede over onze oude landjuweelen, de derde over de Antwerpsche geschiedenis, de vierde over de aarde en hare bevolking. Fraaie dichtstukken werden aan het boek geleverd door Edm. en Jul. Van Herendael, De Vos, De Ceuster en A. Dekkers; verders novellen door mevrouw Lamping-Van Bosse en Julius Van der Voort. Het jaarboek is sierlijk en zuiver gedrukt ter drukkerij van J. Dirix opvolger van L. De Cort, Markgravestraat 19. Het verdient eene plaats in iedere bibliotheek.
Mechelen. Uit de bibliotheek van wijlen den heer kanunnik Schoeffer heeft het gemeentebestuur in 1878 eene belangrijke verzamelingen waterverfschilderingen aangekocht, voorstellende oude gebouwen te Mechelen. De meeste dezer schilderingen zijn van J.B. De Noter.
- Is verschenen bij Dessain, eene vertaling in het Vlaamsch, van het werk van baron de Haulleville: L'avenir des peuples catholiques (over de toekomst der katholieke volkeren). Aan het werk gaat vooraf een brief van mgr. Dechamps aan den schrijver.
- De door ons in onzen vorigen jaargang, blz. 132, vermelde leergang van kerkmuziek enz., onder de leiding van den heer J. Lemmens, is op 2 Januari geopend.
Brussel. Ten verzoeke van het staatsbestuur heeft de gemeenteraad (met 14 tegen 13 stemmen) eene bijdrage van 2500 fr. gestemd om het maken van een marmeren beeld van E. Quetelet te helpen bekostigen, welk zal geplaast worden in den hof der sterrewacht. (Zie onzen jaargg. 1878, blz. 148.)
- Bij koninklijk besluit van 14 Januari zijn benoemd tot leden van de jury, gelast met het toekennen van den prijs des konings, voor het beste werk over de bouwkunde, de heeren A. Balat, Wellens, Fétis, Pauli, H. Beyaert, Chalon en J. Rousseau.
- De koninklijke bibliotheek heeft op eene veiling te Parijs eigenhandige brieven aangekocht van koning Leopold I (over zijne weigering van de Grieksche kroon) en koningin Maria-Louiza. Er wordt verondersteld dat deze stukken in 1848 uit de Tuileriën zijn ontvreemd, welk paleis toen werd geplunderd.
- In de naburige gemeente St.-Joost-ten-Noode is eene prachtige overdekte markt gebouwd, met vier versierde gevels, volgens het plan van den bouwmeester J. Van Ysendijck. De bouw is geschied voor rekening van eene maatschappij en heeft drie jaren geduurd. Aannemers waren de heeren Hanssens en Bauwens. De markt heeft drie straten met langs weerskanten winkelhuizen. Op de bovenverdieping bevindt zich eene zaal van 450 vierkante meters: 30 meters lengte, 15 breedte.
Aarschot. Het college, alhier gesticht onder bestuur van den eerw. heer J. Bols, den gunstig gekenden schrijver, telt 120 studenten.
Gent. Wij verhaasten ons, het pas verschenen Jaarboekje der maatschappij tot bevordering van nijverheid en wetenschappen voor 1879 aan te kondigen. Het net verzorgde boekje van 72 blz. bevat, buiten eenen almanak en een belangrijk verslag over de werkzaamheden van de maatschappij, een aantal letterkundige en wetenschappelijke bijdragen, onder andere geleverd door de heeren L. Bruyneel, J. Wijtijnck-De Vos, G. Pipyn, N. De Tiére, P.J. Cuudde, C. Kimpe, W. Crappé. (Meest al de voornoemde en eenige andere medewerkers plaatsten ook stukken in het belangrijk Jaarboekje voor 1878.) Het Jaarboekje voor 1879 behelst het programma van een aantal prijskampen, door de verdienstelijke maatschappij uitgeschreven voor de provincie Oost-Vlaanderen en omvattende bouw- en beeldhouwkunde, slot- en smidswerk, werktuigkunde, meubel- en behangerswerk.
Luik. In den laatsten tijd werd het stedelijk museum verrijkt met eene schilderij van Emiel Delpérée, De Gentsche afgevaardigden aan de deur van Karel den Stoute, en de portretten der oud-burgemeesters Jamme en Piercot, geschilderd door Chauvin en Nissen.