Buitenland.
's-Gravenhage. In het Nederlandsch museum zijn opgenomen een klokje en een bijbel, beide volgens overlevering toebehoord hebbende aan admiraal de Ruyter.
Haarlem. Door J. Kesler is aan het rijksmuseum van hedendaagsche meesters alhier geschonken eene schilderij van A. Meulemans, voorstellende eene Keukenmeid met eene moot zalm bij eene pomp (kaarslicht).
Amsterdam. Het genootschap Artis heeft aangekocht eene zeer kostbare verzameling Japansche sieraden, teekeningen en zaken van huishoudelijken aard, betrekking hebbende op het leven en de nijverheid der Japanners.
Deurne. Bij de vergraving van den waterloop de Peel, onder deze Nederlandsche gemeente, zijn in eene kleilaag beenderen gevonden van een reusachtig dier, behoorende tot den zoogenaamden tijd van vóór den zondvloed.
Limburg. In de Nederlandsche gemeente Schin-op-Geul is diep in eene zandbedding, die sedert jaren uitgegraven wordt, een geheel versteenden volwassen eik gevonden, omtrent 12 voet lang, buitengewoon zwaar van takken en wortels en geheel ongeschonden.
Loiret. In eene nog ongenoemde kleine gemeente van dit Fransche departement is onder den kelder van het huis, waarin de pas overledene pastoor gewoond had, eene cederhouten kist gevonden, die, benevens eene aanzienlijke hoeveelheid goudstukken uit de xvie en xviie eeuw, voor ongeveer een millioen franks schuldbekentenissen bevatte, alle betrekking hebbende op sommen, bij het spel aan kardinaal Mazarin verloren. Tevens vond men een gouden uurwerk met diamanten bezet, een in diamant gevat portretje, het bovengedeelte van eenen bisschopsstaf, versierd met eenen wijngaardrank, waarvan de druiven uit robijnen, de bladeren uit smaragden bestaan, alsmede eene kostbare remonstrantie; rond de opening voor de hostie zitten 24 heldere briljanten, ter grootte van kleine nootjes, de stralen zijn van smaragden, robijnen, saffieren en topazen, het kruis van briljanten, terwijl op den voet van de remonstrantie vier gemeene kleine keien zijn ingezet, naar het schijnt om er aan te herinneren dat men nederigheid en armoede als de grondslagen van het christendom heeft te beschouwen en de schatten in verhevene sferen moeten worden gezocht. Op de remonstrantie staat het volgende opschrift: ‘Hortense de Mancini de Mazarin wijdt aan God de versierselen en diamanten die zij in de wereld gedragen heeft en waarvan zij afstand doet en deze zoo aan de hoofdkerk ten geschenke geeft.’ Waarschijnlijk werden deze schatten tijdens de omwenteling begraven.
Berlijn. Van 1852 tot 1876 zijn in Duitschland 249, 152 boekwerken en kaarten uitgegeven, dus gemiddeld 9966 werken per jaar. In de laatste 5 jaren is het getal godgeleerde werken verminderd; het getal werken over opvoeding nam aanmerkelijk toe. Dit laatste is ook het geval met staatkundige schriften, terwijl vermindering wordt waargenomen op geneeskundig, wijsgeerig, geschiedkundig en aardrijkskundig gebied. Ook bij werken over bouwkunde, landhuishoudkunde, wiskunde en de handelswetenschappen wordt vermindering opgemerkt.
- Een Duitsch tijdschrift vestigt de aandacht op het gebruik van notenbolsters als kleurstof. De groene dikke schil, die de noot omsluit en gewoonlijk weggeworpen wordt, moet eene voor de wolververij nuttige bruine kleurstof bevatten, die niet verschiet en alle bruine tinten kan geven.
Tubingen. Deze stad vierde den 8n Augustus het 400-jarig bestaan van hare hoogeschool.
Marburg. Deze Duitsche stad vierde den laatsten Juli het 350-jarig bestaan harer hoogeschool.
Londen. Den 8n Juni verwierp het Lagerhuis, met 229 tegen 87 stemmen, een voorstel van den heer P. Taylor, om de openbare museums en kunstgalerijen ook 's Zondags gedurende eenige uren open te houden. De voorstanders van het voorstel brachten in, dat de mindere man alleen 's Zondags tijd heeft om museums en soortgelijke inrichtingen te bezoeken. Het voorstel werd vooral uit godsdienstig oogpunt bestreden. Als men 's Zondags de museums opent (zoo werd er gezegd), zal men al gauw op dien dag ook de schouwburgen en andere inrichtingen tot vermaak geopend willen zien, zoodat de Zondag op den duur geheel ontheiligd zou worden, - gelijk hij ontheiligd wordt in Frankrijk, in Duitschland, in Holland, in België... De Zondag in Engeland zou daardoor een ‘continental Sunday’ worden. De Times keurt de verwerping van het voorstel goed. In 't belang van het maatschappelijk leven, in 't belang van 't zedelijk zoowel als van 't stoffelijk welzijn der bevolking (zoo schrijft genoemd blad), behoort de instelling van een wekelijkschen algemeenen rustdag stipt gehandhaafd te worden; het openstellen van museums zou vele honderde menschen berooven van den wekelijkschen rustdag, die noodig is voor allen; buitendien zijn de Engelsche werklieden meest allen vrij van Zaterdags middags af en velen werken 's Maandags niet; zij hebben dus gelegenheid genoeg om de museums te bezoeken. (Over dezelfde zaak verscheen een bericht in de Vlaamsche School van 1876, blz. 98.)
- De vierhonderdste verjaardag der invoering van de boekdrukkunst in Engeland, door William Caxton (zie blz. 39), werd Zaterdag, 2 Juni, in de Westminster-abdij herdacht bij eene buitengewone godsdienstoefening. Deken Stanley hield een sermoon, over de volgende schriftuurplaats: ‘De nacht is voorbijgegaan, en de dag is nabijgekomen. Laat ons dan afleggen de werken der duisternis, en aandoen de wapenen des lichts.’ Rom., xiii:12. Na de preek had eene inzameling plaats ten behoeve van 't drukkers-pensioenfonds. Het was Caxton, die, onder meer andere werken, den eersten roman uitgaf, die in Engeland werd gedrukt; hij droeg voor titel: Blanchardyn and Eglantine, or Proude Lady of Love.
- Het gewone driejaarlijksche feest ter eere van den toonzetter Haydn werd in de laatste dagen van Juni in 't Kristallen Paleis gevierd. Het duurde drie dagen. Als naar gewoonte was de eerste dag gewijd aan Messiah, de derde aan Israel in Egypt, de tweede aan solostukken en koren uit verschillende oratorios van den meester. Onder de medewerkende solisten waren Adelina Patti, mev. Lemmens-Sherrington en de baszanger Henschel. Koor en orkest waren te zamen ongeveer 3500 personen sterk en stonden