Kroniek.
Antwerpen. - Den 27n Augustus werd op St.-Josephsplein, thans Loosplaats, plechtig ingehuldigd het gedenkteeken van wijlen den burgemeester J.F. Loos. Het is gemaakt van witten steen. Op het zeer hooge voetstuk prijkt de stedemaagd, met eene fakkel in de rechter hand. Op de voorzijde het wit marmeren borstbeeld van den vereeuwigde. Aan de vier hoeken zijn vier zittende beelden, voorstellende de Nijverheid (een man met eenen hamer), de Handel (eene vrouw met eenen slangenstaf), de Scheepvaart (een zeevaarder leunend op een anker), de Kunst (eene vrouwenfiguur). Bouwkundige deelen van het voetstuk schijnen eene nabootsing van het bovenwerk der oude stadspoorten te moeten zijn, ten aandenken, gelijk ook herinnerd wordt door het opschrift op de achterzijde: Antwerpen vergroot, aan wat de overledene heeft gedaan, om de slooping der oude vestingen te bekomen. Buiten het vermelde, staan op het gedenkteeken nog de volgende opschriften: Aan J.F. Loos, burgemeester van Antwerpen, 1848-1862, Afbraak der Spaansche vestingen, 1859. Over zijn geheel, vormt het gedenkteeken een zeer verdienstelijk werk, dat zijnen maker, den heer Julius Pecher, tot eere verstrekt. (Zie onze jaargangen: 1863, blz. 24; 1862, blz. 38; 1861, blz. 25, enz.)
- De 15 oorspronkelijke inktteekeningen van Frans Van Kuyck, volgens welke zijn uitgevoerd de platen van het album van den historischen optocht van den Olijftak, welke is uitgegaan in 1875, zijn aangekocht door het gemeentebestuur en zullen ter stadsbibliotheek bewaard worden.
- In de maatschappij geheeten Académie d'archéologie heeft generaal Meyers er zich onlangs over beklaagd, dat van de bijna geheel vernietigde en zoo karaktervolle muurschilderingen van de Leughemeete, te Gent, vroeger Leute Jan en Pauwels huuse, geene afbeelding bewaard is. Deze klacht is ongegrond. Eene nauwkeurige afteekening van de bewuste schilderingen is sedert jaren uitgegeven door den heer Bethune d'Idewalle. Een gedeelte er van is in kleurendruk verschenen in den Messager des sciences historiques van 1868 en later in het Journal des beaux-arts.
- De Camisade van Alençon, eene schilderij die in het stadhuis hangt, gaat door Van der Haeghen verdoekt en verder hersteld worden door den kunstschilder Sacré.
- De Fédération artistique geeft een album uit van eigenaardige teekeningen, op steen overgebracht bij middel der lichtteekening door den heer Jos. Maes; de lichtdruk is bezorgd in de werkhuizen der gebroeders Ratinckx. Eenige afleveringen zijn reeds verschenen en bevatten werken, welke men verschuldigd is aan de teekenpen van mev. H. Ronner en de kunstschilders Lamorinière, Serrure, Nicolié, Goupil, Musin, Van Cuyck, Carabain, Ooms, Redig, enz. Deze nieuwe poging om nuttig te zijn aan de kunstbeoefenaren verdient gewaardeerd en aangemoedigd te worden. Zullen de kunstbeoefenaren het begrijpen? Wij hopen het.
- In de bovenzaal der Sodaliteit is tentoongesteld eene schilderij, zichtbaar tegen 50 c. inkoomgeld, van E. Delperée, van Luik, verbeeldende den bisschop van Luik en zijne geestelijken, aan wien de Luiksche politie, namens den stedelijken burgemeester Piercot, verbod doet de kerk te verlaten, gelijk zij voornemens was te doen ten einde eene kapittelprocessie in Luik te houden. Mgr. De Montpellier is goed gelijkend afgebeeld. Dit schijnt ook het geval te zijn met de andere uitgeschilderde personen. Over 't algemeen, is het tafereel zeer verdienstelijk te noemen.
- Onlangs zagen wij bij den kunstsmid Jan Hilgers een prachtig openvuur, geheel uit geslagen ijzer, met vergulde koperen sieraden, en bestemd voor eene zaal in het huis van den heer F. Belpaire-Teichmann.
- Het prachtig orgel, dat voor het groot muziekfestival (zie blz. 122) gehuurd was bij A. Cavaillé-Col, te Parijs, is door de paters Redemptoristen aangekocht voor hun kerkje in het Hopland, waar het, den 27n Augustus, plechtig ingehuldigd werd, bespeeld door den heer Jos. Callaerts. De heer A. Goovaerts-Van den Wouwer, de muziekmeester van voornoemde kerk, had al zijne zorg besteed aan de samenstelling van het programma der uitvoering, waarop, onder andere, voorkwamen een koor van Frans Riga, van Brussel, Pater noster, een solo voor soprano van J. Niedermeijer, Salutaris, een Hosanna en In omnem terram, van Peter Benoit, en een koor, Tantum ergo, van Th. Roothaan, van Amsterdam.
Mechelen. - In de Katelijnekerk is een schoon geschilderd glasraam van de Antwerpsche glasschilders Stalins en Janssens geplaatst. Het onderwerp is de dood van den heiligen Joseph, naar eene teekening van P. Van der Ouderaa; de omlijsting, in den stijl van Vredeman de Vries, is geteekend door A. Stalins.
Brussel. - Den 1n September is, in tegenwoordigheid van den koning en de koningin, plechtig geopend de zeer merkwaardige tentoonstelling van sterkwaterplaten, sedert 1800 vervaardigd, ingericht door de maatschappij der aquafortisten, waarover wij op blz. 78 een artikel hebben medegedeeld. De catalogus bevat 500 nummers.
Gent. - De heer Van Varenberg, opsteller van den Messager des sciences historiques, is benoemd tot buitengewoon lid van het Friesch genootschap voor geschied-, oudheid- en taalkunde.
- Het ve deel der Geschiedenis van Aalst, door Frans De Potter en Jan Broeckaert, is verschenen. Zij gaat tot 1830. Het vie en laatste deel zal de levensschetsen van een honderdtal verdienstelijke Aalstsche burgers behelzen. Wij raden al de liefhebbers en beoefenaars van de vaderlandsche geschiedenis aan, met dit zeer belangrijk werk kennis te maken.
Brugge. - De heer D. Carette-Dobbels, van Meulebeke, heeft een grooten bliksemafleider gemaakt, voor O.-L.-Vrouwetoren. Het halsbrekende werk der plaatsing werd verricht door Edward Boussy en Victor de Vlamynck, van Thielt, en Karel Landuyt, van Meulebeke. Rond den Heerd, Brugge's verdienstelijk letterkundig weekblad, geeft eene volledige beschrijving van de uitvoering, benevens eene teekening van de naald van den toren.
- De leden der Lucasgilde, welke uit een 60-tal beoefenaars en liefhebbers van kunst en wetenschap is samengesteld, bezochten dezer dagen Luik, Hoei en verscheidene langsheen de Maas gelegene gemeenten, waar zij, met een studielievend doel, de kerken, de merkwaardigste gebouwen, verzamelingen van kunst- en wetenschappelijke voorwerpen enz., in bezichtiging namen.
- Bij K. Beyaert-Storie is verschenen: Handelingen van de tweede vergadering der werkende leden der Gilde van Sinte Luitgaarde, gehouden te Brugge, den I Mei 1876, een net boekdeel van 90 blz., welk verscheidene bijdragen bevat, die ook onder taalkundig oogpunt aandacht verdienen.
- De heer Picquery heeft het beeldje van Pius IX, hem door wijlen mgr. Wemaer besteld, in den handel gebracht. Het is 0m91 hoog en kost, gegoten in plaaster, 25 fr. Als uitvoering strekt het beeldje den bekwamen kunstenaar tot eer.
Bergen. - Het voor deze stad bestemde bronzen beeld van Leopold I, gemaakt door Simonis, is uit eene geut gegoten bij Charnod, te Parijs.