Een gezicht uit den Haag.
Bijgaande sterkwaterplaat is een gezicht op ergens een hoekske in den Haag. Wien ons vraagt: waar ‘ergens?’ dien kunnen wij ook nog wel aan eene nadere, eenigszins meer bepaalde inlichting helpen, zoodat hij zich daardoor zeer waarschijnlijk zelfs in staat gesteld zou vinden, des verkiezende, dat bedoelde hoekske in werkelijkheid met eigene oogen op te sporen en aldus na te gaan of de afbeelding zoo getrouw is als zij zich schilderachtig voordoet.
Wij hebben hier namelijk te doen met een gezicht genomen op een punt van den Noord-Westelijken buitensingel te 's-Gravenhage, de residentie der koninklijke familie van Holland.
Wij noemden de voorstelling schilderachtig. Dat zij inderdaad verdient zoo te worden geheeten, zullen onze lezers zonder twijfel gaarne toestemmen.
Zij geeft ons eene van die plaatsen te zien, welke den voorbijganger die oogen heeft voor het eigenaardige dat hij op zijnen weg aantreft, doen stilblijven en toekijken.
Een zulke voorbijganger was de maker van de plaat, die zich niet bepaalde bij eene aandachtige beschouwing van het schilderachtig plekske, maar naar de etsnaald greep en met vaardige hand de teekening aanlegde welke hier wordt medegedeeld.
Zij is het werk van den verdienstelijken Hollandschen schilder Jacob Maris, geboren in den Haag op 25 Augustus 1837. Zijne eerste opleiding in de kunst genoot hij aan de teekenacademie zijner geboortestad en bij de schilders J. Stroebel en H. Van Hove. Met laatstgenoemden kunstenaar kwam hij zich te Antwerpen vestigen. Hij volgde later de leergangen der Antwerpsche academie en maakte groote vorderingen onder de leiding van de heeren Nic. De Keyser en Jos. Van Lerius. In 1866 trok hij naar Parijs. Gedurende een jaar arbeidde hij daar in het werkhuis van A. Hebert. Sedert 1871 is hij teruggekeerd in den Haag. Hij heeft in verschillende genres zeer verdienstelijke stukken geleverd: figuren, landschappen, buitengezichten enz. Er bestaan van hem ook ettelijke goede waterverfschilderingen.
Dat hij met de etsnaald weet om te gaan, daarvan kan, onder meer, het bovenstaande fraaie sterkwaterplaatje getuigen.