Buitenland.
's-Gravenhage. - De Hollanders te San-Francisco hebben aan koning Willem, ter gelegenheid der 25ste verjaring van zijn kroonfeest, een album toegezonden, inhoudende lichtteekeningen naar de fraaiste natuurgezichten van de Pacific Coast, voorzien van de namen der inteekenaren en vergezeld van een adres; het album heeft ruim 500 dollars gekost; het is gebonden in marokkijnsch leder, de bladen zijn vervaardigd uit Californische houtsoorten en het geheel is versierd met medaillons van goudquarts.
- Volgens wordt gemeld zou de hooge regeering eindelijk voornemens zijn in de residentie een museum voor vaderlandsche kunst en oudheidkunde aan te leggen. Daar zal men dus eene waardige plaats vinden voor vele merkwaardigheden en onder andere voor het schoone tapijt van Middelburg, dat op de Parijsche wereldtentoonstelling prijkte, in 1867 (zie 1873, bladz. 113 en 114.)
Leiden. - De regelingscommissie, maakt in de nieuwsbladen bekend, dat ten gevolge van de geringe deelneming, zoowel in Holland als in België, het xive Nederlandsch taal- en letterkundig congres in 1874 niet zal gehouden worden. Wij gelooven, dat, in 't belang van de zaak welke zij moeten bevorderen, de congressen van Nederlandsche taal- en letterkunde slechts om de 2 of 3 jaar zouden moeten plaats hebben.
Frankrijk. - De Nederlandsche maatschappijen zijn uitgenoodigd door de Vlaamsche maatschappij van rhetorica te Eecke, in Fransch-Vlaanderen, tot het deelnemen op 6 September aan eenen prijskamp van Vlaamsche uitgalming en zang.
Parijs. - Een kunstkooper, met name Weyl, had van zekeren Nulier, voor 3800 fr., eene schilderij gekocht, getiteld Grootmoeders naamdag, welke schilderij door den verkooper gezegd werd een werk te wezen van een nog levenden verdienstelijken kunstenaar, den heer Guillemin; daar de heer Weyl eenigen twijfel koesterde omtrent de echtheid van het stuk, liet hij door Nulier opzettelijk in de quittantie den naam van Guillemin, als die van den schilder van het tafereel, vermelden. Eenige weken na het sluiten van den koop, vernam de heer Weyl, van Guillemin zelf, dat het gekochte stuk niet meer was dan eene goede kopij van het tafereel Grootmoeders naamdag, welk nooit aan Nulier had toebehoord. Dien ten gevolge verzocht Weyl aan Nulier, den gesloten koop te breken; daar zulks hem werd geweigerd heeft hij de zaak voor 't gerecht gebracht. De advocaat Mr. Carabij deed uit naam van Weyl gelden, dat deze misleid was geworden over de hoedanigheid der verkochte waar; Mr. Bertout daarentegen beweerde namens Nulier dat Weyl, die een kunstkenner is, de schilderij gekocht had, niet omdat zij zou gemaakt geweest zijn door Guillemin, maar omdat hij dezelve voor een goed kunstgewrocht hield. De rechtbank der Seine heeft het verdedigingsstelsel van den verweerder niet aangenomen, en den koop verbroken verklaard, omdat de schilderij, geleverd als zijnde een werk van Guillemin, slechts eene vergroote kopij naar een stuk van den voornoemden schilder was, weshalve de heer Weyl bedrogen werd omtrent wat hij meende te koopen; Nulier, zoo beval de rechtbank, zal zijne schilderij, Weyl zijne 3800 fr. terugkrijgen, dit laatste bedrag vermeerderd met den interest van de som, sedert den dag waarop de eisch tegen Nulier werd ingesteld. Deze beslissing schijnt ons zoo billijk als rechtvaardig.
Chartres. - Volgens wordt gemeld zouden tusschen meerdere oude schilderijen, als waardeloos op de zolders van een lokaal der bestiering van de godshuizen geborgen, vier gedeeltelijk overschilderde stukken van Paul Veronese ontdekt zijn, die, zorgvuldig hersteld, thans in het stedelijk museum prijken, door welks bewaarder, de heer Marcille, de gelukkige vondst gedaan werd.
Weenen. - Eerlang zal alhier verschijnen de Sieben Todsünden, van Robert Hamerling, op muziek gezet door den jeugdigen maar veelbelovenden toondichter Goldschmit.
St.-Petersburg. - In deze hoofdstad bevindt zich de rijkste Chinesche bibliotheek, welke er buiten het Hemelsche-Rijk bestaat; zij bevat 11,607 boekdeelen, 4168 houtsneeplaten en 276 handschriften en werd bijeengebracht door den heer Skatchoff, Russisch consul-generaal te Peking.
- De prijs van 2000 roebels, uitgeloofd op 11 Juni 1872, ter gelegenheid der 200e verjaring van den geboortedag van Peter-den -Groote, voor den schrijver van het beste schoolboek, is toegekend aan de handleiding tot oefening in het vertalen uit het Russisch in het Latijn, met ophelderingen, van Richard Vogt, leeraar in de Latijnsche taal.