De ambachten in China.
China's groote steden en voornamelijk Hong-Kong en Canton zijn niet minder winkelrijk dan de groote Europesche hoofdsteden. Wij deelen hier de afbeelding van een Chineschen winkel mede. Bij het groot aantal winkels van allerlei soort van zijden stoffen, van nanking, van rood en blauw laken, pelterijen, meubelen, prachtvazen, snijwerk in ivoor, thee, vleesch, visch, allerlei spijzen, rijst en koornmagazijnen, vind men er ook groote winkels met doodkisten. Vooral de artikelen van weelde zijn in China verbazend goedkoop. Wilhelm Heine, die in 1854-1855 met de Amerikaansche expeditie, onder den commodore Perry eene reis rond de wereld maakte, zegt in zijne reisbeschrijving, dat hij, in de groote winkels van Canton, witte zijden shawls aan zulke lage prijzen zag verkoopen, dat hij maar niet begrijpen kon, hoe het mogelijk was die schoone stoffen daarvoor te maken. Zeer groote zakdoeken, van de zwaarste zijde, verkocht men er tegen 1 fr. 25 c. het stuk. Deze reiziger bezocht te Canton eene straat die vol winkels was, waarin men niets anders verkocht dan artikels van weelde, zooals prachtig gebeeldhouwde schaakspelen, damspelen, waarvan de damschijven allerkeurigst bewerkt waren, kokers voor bloemtuilen, snuifdoozen, lekkerdoozen, sigarenkokers, kostbare gouden en zilveren werken, schilderijtjes, teekeningen enz.
Von Zimmerman stipt aan, dat reeds de Europeanen, welke China het vroegst bezochten, de werkzaamheid en de kunstvlijt van dit land buitengemeen ontwikkeld vonden. De Chinezen, zegt deze schrijver, missen bijna geene enkele soort van eigenlijk gezegde handwerken, zoomin van de fijnste als van de grofste klasse. Evenals bij meer andere Oosterlingen, is het gereedschap van de werklieden in China nogtans zeer eenvoudig; zij kunnen daarom dan ook bijna overal werken. In China laat men gewoonlijk den kleermaker of den smid aan huis komen; deze laatste draagt zijn klein aambeeld altijd met zich. Zijn blaasbalg, een eenvoudige holle cilinder, met eene windklep, dient hem tevens tot eenen koker voor zijn overig gereedschap, en ook om er op te zitten, als hij niet werkt. De kleermaker naait zonder vingerhoed, windt een lapje om zijne duimen, en werkt staande. De maatstok van den timmerman of schrijnwerker is tevens zijn handstok, en de kist, waarin hij zijn gereedschap heeft, is dikwijls zijne werkbank.
De Chinees is, door zijne kleine handen en dunne vingers, tot allerlei fijn werk zeer geschikt. Met eene verwonderlijke handigheid zette een Chinees de groote kristallen lichtkronen weder in elkander, welke tot de geschenken behoorden, die de Engelsche gezant voor den keizer naar Peking had gebracht. Dit was nogtans een zoo moeielijk werk, dat de personen van het gezantschap, die daartoe zouden gebruikt worden, vooraf te Londen hieromtrent onderricht hadden ontvangen. De Chinees had evenwel nooit iets dergelijks gezien. Zoo insgelijks zette een Chinees een zakhorloge weder nauwkeurig ineen, nadat men hetzelve slechts eens, voor zijn oog, uit elkander genomen had. De beroemde porseleinfabrieken der Chinezen zijn algemeen bekend; doch het glas is eerst in de vorige eeuw bij hen in gebruik gekomen. Te Canton smelt men voornamelijk allerlei oud glas, waarna men het in nieuwe vormen brengt. De Chinezen hebben het zelfs zooverre gebracht, dat zij er spiegels van maken. Doorgaans echter bestaan hunne spiegels uit eene samenmenging van metaal, uit zink en koper.
De werktuigen voor fabrieken en andere inrichtingen staan in China op een veel lageren trap dan in Europa. Evenwel gebruiken de Chinezen toch niet slechts verscheidene dusgenaamde eenvoudige werktuigen, bij voorbeeld rollen en hevels, maar ook verscheidene soorten van molens, als stampmolens voor de rijst, schepraden, door water gedreven, voor de akkers, en dergelijke. Het spreekt van zelf, dat de bereiding van hunne verschillende zijden, wollen en katoenen stoffen verscheidene werktuigen vereischt. Ofschoon nu de werktuigen, welke de