van 1863, gestuurde schilderij, is voor het publiek ten toon gesteld geweest, in de zaal der Venusstraat, van 12 tot 19 December. Het tafereel stelt voor: De ronde van den Hertog van Alba, Antwerpen 1568.
- Van Zondag 23 tot 30 December zijn de volgende werken ten toon gesteld in de zaal van het Museum der Academiekers, Venusstraat, dagelijks van 11 ure 's morgens tot 3 ure des namiddags, te weten:
M.J.B. Huysmans. - Bonaparte, 1e konsul, stelt de grondteekening der eerste dokken van Antwerpen vast. (2 Messidor jaar XI. 30 Juni 1803.) Leopold I legt den eersten steen der dokken van den Kattendijk te Antwerpen (19 Augustus 1856). Dit laatste tafereel was reeds vroeger te zien in de voorloopige beurszaal in de Cité en later op de tentoonstelling te Brussel. Verders was er een vrouwenportret met kindje, dat wij maar niet schoon van uitvoering vinden kunnen.
M.C. Ooms. Het welgelijkend portret van M.J.C. van Put, Burgemeester der stad Antwerpen.
M.E.J. Boks. Een prachtig tafereel In Vredestijd, voorstellende en dat wij hopen later in plaat medetedeelen.
M. Breüer. Een pleisterbeeld De Koningin des Hemels, voorstellende.
Van M. de Wilde was een geschilderd vrouwenportret ten toon gesteld.
En van M. Ant Saeyens. Borstbeeld van wijlen M. Dens. Marmer. Eigendom van M. Jansen-Binge.
- Van den baron Oct. van Ertborn is verschenen het eerste deel van een werk getiteld: Souvenirs et impressions de voyage en Orient.
- Verschenen: Eene vrouw met eenen baard, kluchtspel met zang in een bedrijf, door Sleeckx, uitmakende de 10e aflevering van den 2den jaargang der Bibliotheek van oorspronkelijke tooneelstukken.
Mechelen. - Aangekondigd: Vie et travaux de Mgr. Jean-Baptiste Van Hemel, door P. Claessens, eere-kanonik der metropolitane kerk.
Brussel. - De Minister van binnenl. zaken heeft besloten eenen leergang van Vlaamsche uitgalming, bij de muziekschool van Brussel, in te richten, en het noodige krediet daartoe aan de Kamers gevraagd.
- De vroeger uitgeschreven prijskamp door de Algemeene vergadering der Katholieken, voor het schrijven van een Handboek voor 't onderwijs der jonge meisjes, is voor 1867 vernieuwd. Het moet te zamen de pedagogie en de methodologie bevatten, en mag niet boven de 300 bladz. in-8o gaan. De handschriften der mededingende stukken moeten voor 15 Juni 1867 aan Ed. Ducpetiaux, te Brussel, gestuurd worden. De schrijver der bekroonde verhandeling zal, behalve een aandeel in de winst die de uitgave van zijn werk zou afwerpen, eenen prijs van 600 fr. bekomen.
- De wedstrijd van Vlaamsche tooneeluitgalming, uitgeschreven door de maatschappij de Brabantsche Leeuw, te Elsene, is verschoven tot het aanstaande zomerseizoen. De inschrijvingen en het programma blijven behouden.
- Bij koninklijk besluit van 7 December wordt er vastgesteld, dat de tweejarige prijskamp van toonzetkunde, in 1867, zal plaats hebben.
1o De mededingers voor den prijs der toonzetkunde, voor het in muziek stellen van een dramatisch tooneel, zullen kunnen kiezen tusschen een dichtstuk in de Fransche en een dichtstuk in de Vlaamsche taal.
Het opstellen van die twee dichtstukken zal het voorwerp zijn van een dubbelen prijskamp.
2o Er zal een prijs van 300 fr., of eene gouden medalie van dezelfde waarde worden uitgereikt aan den schrijver van elk dezer Fransche en Vlaamsche dichtstukken, die zullen bekroond worden voor den muzikalen prijskamp van 1866.
De dichtstukken zullen maar drie muziekstukken bevatten van een verschillend karakter, met recitatieven doormengd. De keus is aan den schrijver overgelaten.
3o De Belgische schrijvers die zullen willen mededingen, moeten voor den 15 April 1867 hun werk inzenden bij den secretaris der koninklijke Academie van wetenschappen, letteren en schoone kunsten van België. De stukken mogen geene teekens dragen, welke hen kenbaar maken; zij moeten een briefje bevatten, den naam en de woning van den schrijver behelzende.
Het is verboden, onder straf geenen prijs te kunnen behalen, zich van eenen aangenomen naam te bedienen. In dit geval zal de prijs aan het gedicht welke er op volgt, worden gegeven.
4o De beoordeeling der dichtstukken zal door twee commissiën geschieden, aangeduid door de klasse van schoone kunsten der Academie. De briefjes zullen maar geopend worden als de mededingers in loge zijn getreden.
Dit koninklijk besluit is gevolgd van eenige inlichtingen van de koninklijke Academie voor het opstellen van het dichtstuk voor den kampstrijd.
- Dezer dagen werd in den Cirkschouwburg, voor een publiek van 3000 personen, met luidruchtigen bijval opgevoerd het vlaamsch opera Maria van Burgondie, van Destanberg en Miry. Geheele tooneelen zijn hervraagd en talrijke terugroepingen op het tooneel hebben plaats gehad. De rol van Obert werd vervuld door den heer Vrydag van Leuven, mej. Belinfante, van Nederlandschen oorsprong, was gelast met de rol van Maria van Burgondie; mej. Paula speelde de rol van Geertruida en de heer Gassée vervulde op eene onverbeterlijke wijze de rol van Bavo. De kooren werden op eene wijze uitgevoerd dat men ze zelden zoo op den grooten schouwburg hoort.
Leuven. - Op 16 December, heeft te Leuven, in het taal- en letterlievend genootschap Met Tijd en Vlijt, het feest plaats gehad, waarop het borstbeeld van wijlen professor David, is ingehuldigd geworden. Uit verschillige Vlaamsche steden zijn talrijke letterkundigen dit feest ter eere van eenen man, welke zich jegens de Nederlandsche letterkunde zoo verdienstelijk heeft gemaakt, komen bijwonen.
- Om eerstdaags te verschijnen: Jaarboekje van het Kerssouwken, met kenspreuk: nut en onderwijs, te Leuven. Prijs 50 centimen.
- Verschenen bij van Linthout, gebroeders, drukkers der Hoogeschool: Verslag over de werkzaamheden van het taal- en letterlievend studentengenootschap Met Tijd en Vlijt, gedurende het afgeloopen schooljaar 1865-1866, gedaan ter Halle, in de plechtige zitting van den 16n van wintermaand, door R. Moroy, sekretaris des genootschaps.