op twee kolommen (nr 32 der uitgaven van het Willems-Fonds). Het werk zal 6 tot 8 afleveringen beslaen, aen den uiterst goedkoopen prys van fr. 1 per aflevering.
Wy wenschen het Willems-Fonds en voornamentlyk den kundigen leeraer Heremans geluk over deze heerlyke uitgave. Zy voorziet in eene ware behoefte. Inderdaed, hoevele Vlamingen bezitten eene grondige gedachte hunner letterkunde? Het is immers een ieder niet toegestaen opzoekingen te doen in de talryke werken en tydschriften die over onze oudere en nieuwere dichters handelen. Heremans door de nieuwe uitgave, geeft elken vriend der moedertael den sleutel om in de Nederlandsche Dichterhalle te treden; hier zyn geene nasporingen noodig; elke dichter staet op de plaets die hy in zyn tydstip en in de letterkundige wereld heeft bekleed; met een waer genoegen ontwaert men die talryke mannen en vrouwen die van af de middeneeuwen tot op onze dagen in de tael onzer bevolking hebben gezongen, en men is fier wanneer men de beelden van dichters als hertog Jan I, van Maerlant, Zuster Hadewig, de onbekende Klarisse der XVe eeuw, Zuster Bertken van Utrecht, Anna Byns, Justus Hardewyn, Vondel, Bilderdyk, Van Alphen, da Costa, Beets, en honderd andere, ziet optreden. Slechts dan wanneer hy eene goede gedachte zyner letterkunde zal bezitten, zal de vlaming met gerust geweten kunnen getuigen, welken hoogen rang zyne zangers op den Parnassus bekleeden.
- Volgens de Beurzen-Courant, zouden de parketten eene ministeriële aenschryving ontvangen hebben, waerby bevolen wordt voortaen alle rechterlyke onderzoeken te doen in de tael die de verdachte verkiest of best spreekt. Deze maetregel is een eerste stap tot rechtherstelling waeraen voorzeker het verslag der taelkommissie niet vreemd is. Moge hy getrouw en nauwkeurig worden nagekomen.
- Opbouwing eener nieuwe Beurs, te Antwerpen. - Oproep aen de Bouwkundigen. - Extrakt uit het programma:
Het kollegie van Burgemeester en Schepenen, gezamentlyk met de byzondere commissie, afgevaerdigd door den Gemeente-Raed, heeft eenige aenduidingen vastgesteld, om tot grondslag te dienen voor de studiën der bouwkundigen en andere persoonen, die aen het Bestuer zouden willen plannen voorleggen, tot het opbouwen eener nieuwe Beurs, te Antwerpen.
Art. 1. - De nieuwe Handelbeurs zal gebouwd worden op de plaets der oude.
Men zal zoo veel mogelyk vermyden van inwinningen te doen op de byzondere eigendommen.
Art. 2. - De vraeg, of de binnenplaets der Beurs geheel of gedeeltelyk zal overdekt worden, is aen het goeddunken der vervaerdigers van de plannen overgelaten.
Art. 3. - Boven het gelykvloersche gedeelte, dat geheellyk tot het houden der Beurs is bestemd, zal er slechts één verdiep gebouwd worden, hetwelk de volgende plaetsen en lokalen stellig zal moeten bevatten:
1o Voor de kamer van koophandel: eene zael voor beraedslagingen, eene boekery, een bureel en eene archievenzael.
2o Voor de rechtbank van koophandel: eene gehoorzael, met pui vooraen, eene raedzael, een kabinet voor getuigen, een kabinet voor den griffier, eene archievenzael en een bureel voor de griffie.
3o Voor de makelaers in koopwaren: eene verkoopzael en eene zael voor de vergaderingen der syndikale kamer.
4o Voor de wissel-agenten: eene vergaderzael.
5o Voor den elektrieken telegraef: twee plaetsen en een kabinet, samen eene oppervlakte van honderd meters beslaende.
6o Eene woonplaets voor den concierge.
Art. 4. - De gebouwen moeten onbrandbaer zyn.
Art. 6. - De plannen zullen niet aenveerd worden dan vergezeld van een beschryvend en een berekend bestek, van de grootste nauwkeurigheid.
Art. 8. - Al de plannen zullen aen het Gemeente-Bestuer vrachtvry moeten toegezonden zyn, ten laetste op 31 january 1859.
Art. 9. - Eene som van fr. 6500 zal in premiën verdeeld worden tusschen de opstellers der zes beste plannen, à rato van fr. 4000 voor den eersten, en fr. 500 voor elk der vyf anderen.
- De bouwmeester J.M. Coninkx over wiens architekturale werken, wy reeds in geval zyn geweest te spreken, heeft dezer dagen een nieuw gebouw voltooid dat van veel kunde getuigt. In een der lusthoven welke de stad Antwerpen omringen, is hy gelast geweest een zomerhuis met buitengewoon groote Serre op te richten, en volgens de verklaring van deskundigen heeft hy zich met talent van de hem opgelegde taek gekweten. Echt schilderachtig is de aenblik van het zomerhuis en de aenhoorige gebouwen; doch wat de serre betreft, zy is waerlyk eene eigenaerdige schepping; met den avond, verlicht, moet zy een echt tooverpaleis schynen.
- De beeldhouwer J. van Arendonck heeft voor de St-Augustinuskerk te Antwerpen twee overschoone Cantorstoelen verveerdigd. Zy zyn met waer talent behandeld; de beeldhouwery bezit die frischheid, die levendigheid, dat fijne karakter, welke de liefhebbers zoo zeer in de voortbrengsels dezes kunstenaers bewonderen.
- Dezer dagen lag nog in het Magazyn van Kerksieraden des Heeren Lamb. Van Ryswyck, in de Kammestraet onzer Stad, ten toon gesteld, onder anderen, eene kunstig gedreven Tabernakel-deur, gansch in het vuer verguld; de zelve stelde voor Onzen Zaligmaker aen het kruis; daeronder, in opgetogene houding, knielt de H. Franciscus van Assisen ondersteund door een Seraphyn die hem de H.H. wonden des Zaligmakers toont; aen de andere zyde, bevinden zich de H. Clara en de H. Elisabeth in haer vorstelyk gewaed. Alle die figuren vormen eene schoone samenstelling en zyn uit de zelfde plaet (bas-relief) met veel kennis gedreven. Zulk kunstwerk doet voorzeker eer aen onzen gunstiggekenden stadgenoot; want niets is er moeijelyker dan in de dryfkunst zulke buitengewoon groote compositie uit ééne en zelfde plaet te verveerdigen, die tevens aen alle de vereischten van een ernstig kunstwerk voldoet.
Dit Tabernakel is bestemd voor het klooster der Grauwnonnen onzer Stad, en volgens een in 't latyn gedreven opschrift, kan het wel een geschenk zyn des Geestelyken Bestierders van voormeld gesticht.
Nog hadden wy het genoegen in de Ateliers van den Heer Van Ryswyck, verscheidene byzondere kunstwerken te bezichtigen, zoo als een overgrooten kerkluchter voor Holland; een zilveren gedreven staf, den H. Dominikus voorstellende, en een prachtig tafelstuk, in zilver en verguld, bestemd voor een particulieren onzer stad en het alles in zyne byzonderen aerd met buitengewoone kennis en kunst bewerkt.
- Verschenen: te Leuven, by van Linthout & Co. Verslag van den toestand en de werkzaemheden van het tael- en letterlievend genootschap met tyd en vlyt, te Leuven. Dit verslag opgesteld door den bekwamen Sekretaris, den Heer H. Collaes, getuigt dat de 22ste jaergang van het genootschap, een der ernstigste en der werkzaemste was; het toont dat de H.H. Dart, Grandgaignage, Kops, van Linthout, Hoebaux, Schuermans, Angillis, Van de Sande, Collaes, Fassaert, van Loock, van Brabant, enz., yverig hebben bygedragen om het schoone doel te bereiken dat, sedert jaren, door de Leden van Tyd en Vlyt wordt beoogt.
- Verschenen te Antwerpen, by J.-B. Van Mol-Van Loy: Histoire d'Anvers, par Eug. Gens, 11-14 livraisons. Twee fraeije gezichten der stad vergezellen deze stukken.