zyn Vaderlansch Museum in het licht zond, kon hy niet voorzien dat eene vermeerdering van ambtsbezigheden hem zou dwingen de uitgave van het ondernomen werk te staken. Niettegenstaende den byval, dien het Museum, zoo wel in ons Vaderland, als in Noord-Nederland en in Duitschland ontmoette, kon hetzelve niet worden voortgezet. Thands echter dat de geleerde uitgever over eenige ledige uren kan beschikken, heeft hy met nieuwen moed de onderbrokene taek hervat, en in het vervolg zullen de afleveringen geregeld verschynen.
Het Museum, dat toegewyd is aen onze tael en letterkunde, aen onze geschiedenis, aen onze oudheid, aen onze numismatiek, moet noodzakelyk de aendacht opwekken van al die belang stellen in den roem onzes Vaderlands. Men verhoopt dus, dat een ruim getal inteekenaren den uitgever in staet stelle de kosten dezer onderneming te bestryden, het werk met smaek te kunnen in het licht zenden, en met noodige platen te verryken.’
‘Het Vaderlandsch Museum verschynt by stukken of afleveringen, waervan vier enkele of twee dubbele, een boekdeel van omtrent 450 bladzyden zullen uitmaken. Elk stuk zal met platen versierd zyn.
De prys voor een boekdeel is voor België 8 franken, betaelbaer in twee termynen, de eene helft by het afleveren van het tweede stuk, en de andere helft by het afleveren van het vierde.
Men kan niet min dan voor een deel inteekenen.
De inschryving geschiedt by H. Hoste, boekhandelaer, Veldstraet, te Gent, en verder by alle soliede boekhandelaren.
Eene nieuwe lyst der inteekenaren zal later gedrukt worden; men hoopt ze dus zoo spoedig mogelyk te kennen.
Er zyn nog eenige exemplaren over van het eerste deel van het Museum, welke aen de nieuwe inteekenaren aen den prys van 8 franken zullen geleverd worden.
Met het verschynen van het vierde stuk des tweeden deels, zal er een nieuw titelblad voor het eerste rondgezonden worden.’
- ‘Toen wy onze lezers aenkondigden, zegt de Veurenaer, dat de heer Van Damme-Bernier, onder-voorzitter, het belangryke werk: Cours de dessin de la Mécanique, par le général Morin, aen onze Akademie van teeken- en bouwkunde ten geschenke geboden had, zegden wy dat dit gesticht veel aen de vaderlyke zorgen, die hy hetzelve toedroeg, te danken had. Op nieuws komt die edele kunstvriend, die zoo wel de ware belangen des werkmans verstaet en ter herte neemt, een blyk van aengekleefdheid aen 't gemelde gesticht te betuigen. Nog eens is het eene gift, zynen naem waerdig, waermede de heer Van Damme-Bernier onze Akademie begunstigt. Dezelve bestaet uit: Cours de dessin élémentaire et progressif par Grobon, Frères; 17 teekeningen naer Julien; 12 platen door M.J. Lammens, enz., (in alles 55 modellen van teeken- en bouwkunde).’ Dit voortreffelyk geschenk, door tusschenkomst van 't stedelyk bestuer gezonden, was vergezeld van eenen brief waerin de warmste belangstelling voor het gesticht doorstraelt.
‘Indien allen, zoo eindigt de Veurnaer, als de heer Van Damme dachten, en, gelyk hy het doet, de kunsten en wetenschappen aenmoedigden en ondersteunden, zoude het onderwys van den werkman zekerlyk daerby veel winnen.’
- De vyfjaerlyksche prys van het Staetsbestuer, voor de natuerlyke wetenschappen, is in vier deelen gesplist; namentlyk:
1o Vyftien honderd franken aen den heer Kickx, Prof.r by de Universiteit van Gent, voor zyn werk: Recherches pour servir à la Flore cryptogamique des Flandres.
2o Vyftien honderd franken, aen den heer Koninck, professor by de Hoogeschool van Luik, voor zyn werk: Recherches sur les crinoïdes du terrain carbonifère de la Belgique.
3o Duizend franken, aen den heer Selys-Longchamps, lid der koninglyke Akademie, voor zyne Monographie des calopterigines.
4o Duizend franken, aen den heer Wesmal, lid der Akademie, voor zyne werkzaemheden op Sluipwespen.
- De maetschappy: de Tael is gansch het Volk, zegt de Eendragt, heeft onlangs besloten, een werk uit te geven, dat geschikt is om de algemeene goedkeurig weg te dragen, namentlyk eene reeks Levensbeschryvingen van beroemde Gentenaren. Volgens het aengenomen ontwerp, zou het twee of dry boekdeelen beslaen en met portretten en andere platen versierd zyn. De namen der medewerkers laten ons reeds op voorhand over de verdienste dier onderneming oordeelen, daer er bydragen zullen in voorkomen van de heeren Blommaert, Baron de St-Genois, Snellaert, Van Duyse, professor Serrure, professor Heremans, F. Rens, Degerickx, Van Doosselaere, advokaet Serrure, hulp-archivaris Vermandel, Steyaert, enz. De eerste aflevering zal, onder andere, het leven van Philips van Arlevelde, Philips Wielant, Marcus van Vaernewyck; Van Zevecote, Heinsius en Van Ghistele bevatten.
- De maetschappy: de Vriendschap, te Rousselaere, die eenen letterstryd heeft uitgeschreven, den 3 april 1857, heeft tien mededingende stukken ontvangen.
Het gedicht met opschrift: Triest, beginnende met het volgende vers: Zwygt, aerdsche stemmen, zwygt! gy die alleen den held, is niet vergezeld van het vereischte briefje. De schryver wordt verzocht hetzelve aenstonds, vrachtvry, te zenden aen den heer Ferdinand Callebert, te Rousselaere, geheimschryver der uitschryvende maetschappy.
Deze tien stukken bestaen uit negen gedichten en een prozawerk, dragende de volgende titels en kenspreuken:
1o Een uitmuntende Belg - Vlaenderen den Leeuw! enz.
2o Verwoesting van Sebastopol - 'k Ontheilig nooit myn lier, enz.
3o Het Pausdom. - Tu es Petrus.
4o Kanonik Triest. - Deus charitas est.
5o Verwoesting van Sebastopol. - Ziedaer de glorie dan, enz.
6o Ode aen Filips van Artevelde. - De lauwren kraken, enz.
7o Een uitmuntende Belg. - Horum omnium fortissimi sunt Belgae.
8o Triest. (Hierboven vermeld.)
9o Een uitmuntende Belg. - Verhef u, zangster, enz.
10o Verhandeling over de Vlaemsche letterkunde in België sedert het begin der XIXe eeuw. - Onpartydigheid, enz.
- Op den 9n february, overleed te Kortryk de heer N.J.V.C. Mussely, Professor van tael- en letterkunde by het kollegie, aldaer, en tevens als vlaemsch schryver bekend.
- Verschenen te Antwerpen by De Backer: België onder de regering van Maria-Theresia door L. Van Ruckelingen. Prys: 3 franken. Wy denken deze nieuwe uitgave van onzen verdienstlyken medewerker onzen lezeren te mogen aenbevelen. De heer Van Ruckelingen door zyne vroegere historische schriften, en wel byzonderlyk door zyne verhandeling over de Vlaemsche beweging, by den nederduitschen lezer zoo gunstig gekend, heeft zich hier weerdiglyk van een moeijelyke taek gekweten; zyn werk verdient eene plaets in de boekery van al wie zich bezig houdt met de geschiedenis des Vaderlands.
- Aengekondigd, by De la Montagne, Reynderstraet, Antwerpen: Lentebladen, gedichten door Chr. P. Du Mont. Prys 1.50. Wy twyfelen geenzins of deze nieuwe bundel zal weerdig zyn van de vroegere schriften door den heer Du Mont in het dichterlyke vak uitgegeven.