Beste lezer,
(Men zegt zoveel.) Men zegt. Onder andere. Dat er niet meer gelezen wordt. Dat de kinderen niet meer kunnen schrijven. Dat door e-mail de schrijftaal verdwijnt en het simpele woordgebruik zegeviert. Dat het boek zal verdwijnen. De Vlaamse Gids doet niet aan doemdenken, maar sluit ook de ogen niet.
Het nummer dat voorligt - en dat werd samengesteld door gastredacteur Johan Velter - gaat over ‘anders uitgeven’. De bijdragen verlaten de mainstream van het uitgeefbedrijf en werpen een blik op wat zich vandaag in de periferie van het veld afspeelt. Vanuit verschillende invalshoeken wordt ruime aandacht besteed aan het goed uitgegeven werk, aan het bibliofiele boek en aan die uitgevers die vanuit de marge hun eigen wil en inzichten doordrijven.
Eerst tracht Johan Velter in zijn inleidende artikel het begrip ‘bibliofilie’ te definiëren, uiteraard zonder het vast te pinnen op een strakke, onbuigzame betekenis. De twee volgende teksten - van Edward Vanhoutte en Dirk van Hulle - behandelen de impact van nieuwe technologieën op de boekvorm en onderzoeken de mogelijkheden en de nieuwe toepassingen waardoor de ‘papiermarkt’ binnenkort mogelijk zal worden overspoeld. Tenslotte is er nog een bijdrage van Jan Middendorp over letterontwerpen en een artikel van Sjoerd van Faassen waarin Jan van Nijlen en de bibliofiele reeks Palladium centraal staan.
Dit nummer wordt voorgesteld op DRUKsel 2000 (29 en 30 april, een beurs van aparte boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers uit binnen- en buitenland.
De redactie