Bibliotheekdiploma's
Iedereen die in een openbare bibliotheek wil werken moet in het bezit zijn van de Akte van Bekwaamheid tot het houden van een Openbare Bibliotheek. Dit is een staatsdiploma dat wordt uitgereikt door de Dienst Openbaar Bibliotheekwerk van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Verschillende organisaties richten voorbereidende cursussen in. Het is echter niet verplicht deze te volgen. Je kan ook zelf thuis de syllabus studeren. Het examen wordt afgenomen door een jury. Met de akte kan je niet hoger in de hiërarchie van de bibliotheek opklimmen dan de graad van bibliotheek-assistent (niveau hoger secundair onderwijs).
Wil je een leidinggevende functie vervullen (dienstleider, bibliothecaris, directeur) dan moet je naast de Akte van Bekwaamheid en de nodige jaren ervaring ook nog eens een hoger diploma in bibliotheekwetenschappen halen. Dat kan op twee manieren:
Ofwel door het volgen van het graduaat in de bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde. Dat is avondonderwijs voor sociale promotie dat openstaat voor iedereen die een diploma van hoger secundair onderwijs heeft. Er zijn een vijftal bibliotheekscholen in Vlaanderen. De opleiding duurt drie jaar.
Ofwel door het volgen van de speciale licentie informatie- en bibliotheekwetenschappen. Dat is universitair onderwijs (postgraduaat) dat enkel openstaat voor wie al een ander (gelijk welk) universitair diploma heeft. De lessen worden gegeven aan de universiteit van Antwerpen (UIA). De opleiding duurt twee jaar.
Wie in een wetenschappelijke bibliotheek, een archief, een schoolbibliotheek, een documentatiecentrum of een bedrijfsbibliotheek wil werken, heeft minder verplichtingen. Theoretisch kan de inrichtende macht van de bibliotheek (universiteit, (hoge)school, gemeente, bedrijf,...) vrij beslissen welke diploma's zij voor haar bibliotheekpersoneel noodzakelijk vindt. Toch wordt ook hier vaak de Akte, een bibliotheekschooldiploma of een universitair diploma bibliotheekwetenschappen of archiefwezen gevraagd.