Exlibris
Op slechts vijftig exemplaren.
Hedendaagse Vlaamse Exlibris, een kunstuitgave van ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’
In Boek en Bibliotheek 1991/4 werd onze exlibrisrubriek gewijd aan een exlibrisaflevering van ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’. Deze publikatie heeft een verrassende uitloper gekend: de lezers van dit kunsttijdschrift konden achteraf deelnemen aan een wedstrijd en acht van deze lezers zijn daardoor de gelukkige bezitters geworden van een exlibris. Aan acht Vlaamse kunstenaars werd gevraagd een exlibris te maken voor een van de acht winnaars.
Alle exlibris werden gedrukt op honderd exemplaren. De wedstrijdwinnaars ontvingen de eerste vijftig exemplaren voor persoonlijk gebruik; de andere vijftig exemplaren werden samengebracht in een prachtige en stijlvolle portfolio. De exlibris zijn gedrukt op een papiersoort die geschikt was voor de gebruikte grafische techniek. De portfolio is gemaakt van stevig duplexkarton, overkleefd met zwart gekorreld papier met goudstempeldruk. De acht exlibris met titelblad, inleidende tekst van Luc Van den Briele en colofon zitten verpakt in een prachtige wikkel van metropilispapier. Elk exlibris zit onder een schutblad met verklarende tekst.
De portfolio bevat twee zeefdrukken in acht kleuren (van Martin R. Baeyens en Willy Braspennincx), twee houtgravures (van Gerard Gaudaen en Emiel Hoorne), een kopergravure (van Frank-Ivo Van Damme) en drie diepdrukken in gemengde technieken, nl. twee ets-aquatinten (van Walter Brems en van Hedwig Pauwels) en een ets/burijngravure/aquatint/vernis-mou (van Guido Mariman). Een negende kunstenaar, nl. Jef Van Grieken kwam voor de wedstrijd in aanmerking. Zijn werk ontbreekt helaas in de portfolio, want toen de OKV-wedstrijd werd gelanceerd verbleef Jef Van Grieken ergens in Azië en hij kon niet tijdig gekontakteerd worden.
De portfolio geeft een goed beeld van de hedendaagse exlibriskunst in Vlaanderen. Ze bevestigt wat bij de Vlaamse exlibrisverzamelaars reeds algemeen bekend is: in Vlaanderen blijft het exlibris in vrij traditionele wateren leven, maar enige stroomversnelling in de richting van wat men het ‘artistieke’ exlibris is gaan noemen, is toch merkbaar.
In de komende afleveringen van deze rubriek zullen we het exlibriswerk van de acht geselecteerde Vlaamse kunstenaars onder de loep nemen. We beginnen met iemand die eigenlijk weinig of geen toelichting nodig heeft: Gerard Gaudaen. Onze lezers kennen zijn werk, tussen 1983 en 1989 werden twaalf van zijn exlibris in Boek en Bibliotheek gereproduceerd.
Tot voor een paar maanden was Gerard Gaudaen werkzaam als directeur van de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Gedurende de tijd van zijn directeurschap lag zijn exlibris-produktie zo goed als stil. Hij is nu gepensioneerd en het exlibis dat hij voor een van de OKV-winnaressen heeft gemaakt is vermoedelijk het begin van een nieuwe bedrijvigheid op exlibrisgebied. Hij heeft nu weer de tijd om die prachtige en artistiek waardevolle gebruiksexlibris te maken!
L.V.
De hierbij besproken portfolio ‘Hedendaagse Vlaamse Exlibris’ kost (inclusief kosten voor aangetekende zending) 4750 BF en kan besteld worden bij ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’, Kasteelstraat 97 te 8700-Tielt. Te betalen door overschrijving op rekening 000-0099920-10 van ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’ te Tielt, met duidelijke vermelding van naam en adres en met de mededeling ‘Exlibrisportfolio’. Ook de exlibrisaflevering van ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’ (180 BF) kan daar besteld worden.
Ter illustratie: enkele voorbeelden uit het exlibriswerk van Gerard Gaudaen.