De memoires van Willem Pelemans
Meer dan zestig jaar lang, vanaf 1924, heeft Willem Pelemans een verbazingwekkende activiteit aan de dag gelegd: als secretaris van de ‘Vlaamse Club’ te Brussel, als produktief componist en als muziekpedagoog en muziekcriticus.
In ruime kring is Willem Pelemans het best gekend als muziekcriticus bij de krant ‘Het Laatste Nieuws’. Meer dan vijftienduizend -15.000 - verslagen verzorgde hij voor deze krant, maar ook zijn bijdragen voor de NIR/BRT radio leven nog in de herinnering voort. Willem Pelemans was niet enkel een bevlogen journalist, als autodidact heeft hij ook een omvangrijk muzikaal oeuvre geschreven, vernieuwend van inslag. Ook hier was een van zijn drijfveren de Vlaamse muziek te helpen verlossen van de drukkende erfenis van Benoits lyrisch romantisme.
Het spectrum van Willem Pelemans' activiteiten is nog ruimer. Daarvan getuigen zijn inzet voor onder meer het Vlaams Muziekconservatorium te Brussel of voor de Pro Civitatewedstrijden en zijn inspanningen na de bevrijding in 1945 bij het heropstarten van ‘Het Laatste Nieuws’ en de NIR-radio.
In zijn herinneringen brengt hij dan ook verslag over zijn ontmoetingen, vriendschappen en fricties met een hele reeks tenoren uit de Vlaamse politiek, journalistiek en cultuur in de ruimste zin van het woord: van NIR-directeur Jan Boon tot kunstschilder Felix De Boeck, van dramaturg Herman Teirlinck tot Munt-directeur Gerard Mortier.
Willem Pelemans neemt in zijn memoires de lezer mee langs een stoet van wetenswaardigheden over het intellectuele en culturele leven vanaf het interbellum tot vandaag. Het is een boeiend tijdsdocument van een bevoorrechte medespeler én ooggetuige.
Fragmenten uit dit rijkgevuld en boeiend beschreven leven werden in boekvorm gebracht door het Willemsfonds-Agglomeratioverbond Brussel en het Liberaal Archief met een ten geleide van Frank De Keyser. U zal er ook deelgenoot van willen worden.
Dit kan door storting van 500,- F op rekening 000-0160259-15 van WF-Agglo-Brussel, Martelarenplein 21, 1000 Brussel.