[Boek en Bibliotheek. Reeks VI, nummer 1]
Bovenlokale Bibliotheekstructuren in Vlaanderen
Inleiding tot een studiedag
Voor het eerst werd de problematiek van dit thema in Vlaanderen tijdens een studiedag aan de orde gesteld. Hiertoe was er niet alleen een goede reden, maar veeleer een noodzaak aanwezig.
Alhoewel bovenlokale structuren uiteraard het lokale bibliotheekveld overstijgen en momenteel nog abstract lijken, toch kunnen informatie- en materialenverstrekking enkel optimaal werken wanneer er een netwerk wordt gecreëerd met een centraal coördinatieknooppunt. Dit centraal orgaan ontbreekt bij het openbaar bibliotheekwerk in Vlaanderen.
Naast de structuur van dit NCOB en de daaraan verbonden ‘centrale dienstverlening’ werd ook dieper ingegaan op de factoren die de oprichting en de werking ervan verhinderen. Eric Heidbüchel, Voorzitter van de Hoge Raad Openbare Bibliotheken en Directeur van de COB-Hasselt en Walter de Ceuster, Directeur van de Vlaamse Bibliotheekcentrale, behandelden deskundig deze materies.
De rol en taak van de lectuurbegeleidingsorganisaties staat momenteel niet enkel ter discussie maar is een inherent deel van de bovenlokale structuren en de bibliotheekwerking. Hun plaatsbepaling vroeg om een ‘open’ antwoord. Hiervoor zorgde Jos Daelman, bestuurslid van de Bibliotheekvereniging van het Willemsfonds.
De referaten waren boeiend en verhelderend en gaven bovendien aanleiding tot een vruchtbare discussie met dito besluitvorming.
Het ligt dan ook voorde hand dat de referaten en de besluiten van de studiedag hierna integraal gepubliceerd worden.