In een tweede boek behandelen dezelfde auteurs de problematiek van de aftrekbare bedrijfslasten voor vrije beroepen.
Beide boeken worden gekenmerkt door een overvloedige beschrijving van voorbeelden uit de praktijk. De eigen toestand kan daar gemakkelijk op geprojecteerd worden. Het zijn dus echt leesbare en ook echt bruikbare boeken.
J.Y.
HEUVEL, P. van den en L. Vanheeswijck: Fiscus, uw vriend, uw vijand? Aftrekbare bedrijfslasten voor loon- en weddetrekkenden. 6e en aangepaste druk na de belastinghervorming. Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1990, 150 p. Prijs: 595 BF.
HEUVEL, P. van den en L. Vanheeswijck: Fiscus, te veel, te weinig? Aftrekbare bedrijfslasten voor vrije beroepen. Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1990, 126 p. Prijs: 595 BF.
BOEKEN OVER NEDERLANDSE TAAL - Bij de Nederlandse SDU (Staatsdrukkerij/uitgeverij) te 's Gravenhage, verschenen drie belangrijke boeken die het praktische gebruik van de Nederlandse taal in goede banen helpen leiden. Van het sinds lang bekende Groene Boekje verscheen een nieuwe en met ongeveer 30.000 trefwoorden aangevulde editie. Na een dertigtal pagina's spellingregels volgt de ruim 800 bladzijden lange woordenlijst met vermelding van o.a. de meervoudsvormen, het geslacht, de gangbare verbogen en vervoegde vormen en de afbreekplaatsen. In een ruim 50 pagina's lange appendix wordt van minder gebruikelijke schrijfwijzen verwezen naar de wettelijke voorkeurspelling. De nieuwe woorden zijn in de woordenlijst herkenbaar afgedrukt.
De herziening en de aanvulling zijn verzorgd door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie te Leiden.
Aan een nieuwe spelling wordt al weer sinds jaren geknutseld en het zal vermoedelijk nog jaren duren vooraleer een officiële spellingcommissie met bruikbare voorstellen voor de dag komt. Tot zo lang is dit nieuwe Groene Boekje een unieke steun en toeverlaat in momenten van twijfel. Al wie zich met taal bezighoudt moet dit boekje binnen handbereik hebben.
Er verscheen ook een volledig herziene editie van de door Jan Renkema samengestelde Schrijfwijzer. De eerste editie van dit boek verscheen in 1979 en was een uitvloeisel van de werkzaamheden binnen de Commissie Duidelijke Taal, ontstaan na klachten over onduidelijk taalgebruik door overheidspersoneel. De praktijk heeft uitgewezen dat deze Schrijfwijzer niet alleen bij ambtenaren welkom was.
In het boek wordt ruime aandacht besteed aan stijlregels, aan zinsbouw, aan tot leesgemak leidende tekstindeling, aan een aantal grammaticale valkuilen, aan de gangbare spelling, aan het gebruik van leestekens. Vooral de talrijke voorbeelden uit de praktijk van het dagdagelijkse taalgebruik werken zeer verhelderend.
Het derde SDU-boek is samengesteld door Karel Treebus, sinds meer dan vijfentwintig jaar als grafisch vormgever aan de SDU verbonden. Zijn Tekstwijzer richt zich tot een meer gespecialiseerde groep taalgebruikers. De ondertitel van het boek verwijst er naar: een gids voor het grafisch verwerken van tekst. Het is een handboek voor typografen, voor publicisten en vormgevers, voor het groeiende aantal gebruikers van desktop-publishing-systemen. Merkwaardig is wel dat het boek niet alleen het gloednieuwe heden en de toekomstperspectieven bekijkt, maar ook een boeiend overzicht brengt van het verleden. Het ontstaan van de oude letters, de oude zet- en drukmethodes worden met een zekere eerbied beschreven.
De grootste aandacht gaat uiteraard naar de technieken van vandaag, naar de werking van de moderne zetmachines, de beeldschermopmaak, de hedendaagse boekverzorging. Het vijfde hoofdstuk is vooral belangrijk voor de auteurs en vormgevers; het behandelt de redactionele en zettechnische aspecten van het manuscript, van wat de drukkers de kopij noemen.
Tekstwijzer is een handboek vol praktische informatie voor allen die zich bezighouden met het persklaar maken van teksten. Een groot aantal illustraties vullen de vlot leesbare tekst aan.
J.Y.
HERZIENE WOORDENLIJST VAN DE NEDERLANDSE TAAL. 's Gravenhage, SDU-uitgeverij, 1990, 919 p. Prijs: 695 BF, gebonden.
RENKEMA, JAN: Schrijfwijzer. Volledig herziene editie. 's Gravenhage, SDU-uitgeverij, 1989, 210 p. Prijs: 750 BF, gebonden.
TREEBUS, K.F.: Tekstwijzer. Een gids voor het grafisch verwerken van tekst. Vierde druk. 's Gravenhage, SDU-uitgeverij, 1988, XIV+270 p., ill. Prijs: 1.050 BF, gebonden.
De drie boeken worden in België verdeeld door Standaard Uitgeverij te Antwerpen.
NIEUWE ‘OOGGETUIGEN’ - Het boek Vogels in de reeks Ooggetuigen is niet het zoveelste kijkboek over vogelsoorten. Het is een - vooral door de bonte illustratie - goed en boeiend overzicht van de vogel in het