André Vanderhaeghe sculpteert schilderijen
Kunstschilder André Vanderhaeghe woont in leper, maar voelt zich toch bijzonder thuis in Frankrijk.
‘Natuurlijk hou ik van zuiderlicht’, leidt André Vanderhaeghe me rond in zijn atelier, ‘maar een kunstenaar verkiest noorderlicht om te schilderen’. Toch schijnen er zonnestralen tot diep in de kamer. Diezelfde ster verlicht tevens de horizon van bijna al zijn schilderijen.
De zon verschuilt zich een ogenblik achter de hoge toren van de hoofdkerk die pal staat op het enige venster van het atelier. Het kleine raam met de imposante toren lijkt dan op een surrealistisch doek. Helemaal vreemd is dat niet, André Vanderhaeghe schildert immers ‘boven de werkelijkheid’.
Dat is in leper, waar hij woont, misschien meer vanzelfsprekend dan in een andere stad. Deze stad zag er immers ooit uit als een maanlandschap met ruïnes en kale vergezichten vol afgeknakte bomen. De in 1932 geboren Vanderhaeghe heeft misschien nog een glimp opgevangen van de grote puinhoop. Hoewel de heropbouw-woede van de jaren dertig de kaalslag reeds had weggemoffeld, leefde het trieste en doordringende beeld voort bij de mensen. Maar ook de nieuwe stad heeft iets onwerkelijks, dat door de heropbouw in oude stijl nog werd versterkt. De koele bakstenen gevels zijn niet doorleefd en ademen slechts schijnbaar een oude sfeer uit. Misschien had André Vanderhaeghe het niet eens zo erg gevonden mocht de vernietigde stad bewaard zijn gebleven als openlucht oorlogsmonument.
De verhalen over de grote strijd en vernietiging moeten wel tot de verbeelding hebben gesproken van de kleine André. En foto's waren er ook wel voldoende voorhanden van het verwoeste gewest.
Misschien verklaart dit waarom iemand uit het ‘verre’ leper inhaakte op de surrealistische stroming. Een beweging die vroeger vooral in het Franstalig landsgedeelte bloeide. Hoewel later ook heel wat minder bekende schilders en beeldhouwers inspeelden op het werk van grootmeesters als Labisse, Delvaux of Magritte.
Het leperse maanlandschap mag hem dan ooit hebben geïnspireerd, toch startte hij pas na zijn dertigste met een artistieke carrière. De eerste werken waren reeds opvallend meeslepend, maar nog niet volgroeid. De man zocht er zijn mogelijkheden mee af. Belangrijker dan een vormontwikkeling werd zijn levensbeschouwing, later dé rode draad van elk schilderij. André Vanderhaeghe hekelt met zijn werk de agressiviteit. Hij verzet zich tegen geestelijk of fysisch geweld. De jaren vijftig en zestig waren ook zo turbulent. De oorlog in Korea was