Exlibris
Kanttekeningen bij de rondreizende exlibristentoonstelling V
In elk kader van de exlibristentoonstelling van het Willemsfonds is ook werk van Vlaamse grafische kunstenaars te zien. In kader 16 worden enkele grafici nog eens afzonderlijk in de schijnwerper gezet. De Vlaamse exlibriskunstenaars hebben in internationale exlibriskringen een goede reputatie. Hun werk wordt ook in het buitenland gewaardeerd. Dat is op de allereerste plaats te danken aan de artistieke kwaliteit van dit werk, maar een en ander hebben ze toch ook wel te danken aan het internationaal verspreide tijdschrift Graphia, waarin hun werk wordt voorgesteld en besproken.
Graphia is dit jaar weer met een voorlichtingsstand aanwezig op de Antwerpse boekenbeurs. Bij vorige gelegenheden was de Graphia-stand een soms erg druk bezochte afdeling, en dat is niet verwonderlijk: boek en exlibris horen bij elkaar en zijn voor elkaar ook wederzijdse stimulantia. Het exlibris stimuleert het verzamelen van boeken en kweekt ook liefde voor het boek. De organisatoren van de Turijnse boekenbeurs hebben dit blijkbaar ook ingezien: ze hebben dit jaar zelfs een met flinke geldprijzen beloonde internationale exlibriswedstrijd in het leven geroepen. In buitenlandse - o.a. ook Nederlandse - boekhandels werden al herhaaldelijk in omvang kleine, maar erg aantrekkelijke exlibristentoonstellingen gehouden. Het koperspubliek loopt er nooit onverschillig naast. Het is steeds opnieuw duidelijk dat boekenvrienden door exlibris worden aangetrokken en geboeid. Dit bevestigt de te Antwerpen opgedane ervaringen tijdens de Graphia-aanwezigheid op de boekenbeurs.
Op de boekenbeursstand van Graphia is uiteraard ook werk van een aantal Vlaamse exlibriskunstenaars te zien. Op gebied van hout- en linogravure spelen Frank-Ivo Van Damme, Emiel Hoorne, Frans Lasure, Jan Meeus, Antoon Vermeylen een hoofdrol. Voor werk in diepdruk moet uitgekeken worden naar Guido Mariman en naar de Limburgers Joris Mommen en Hedwig Pauwels. Mariman en Pauwels maken echter ook houtgravures en ook Lea Goovaerts maakt exlibris in zowel diep- als hoogdruk. Martin R. Baeyens en Willy Braspennincx zijn vooral bekend voor hun kleurrijke exlibris in zeefdruk (een techniek waarin ook Emiel Hoorne schitterende exlibris verwezenlijkte), maar ook deze kunstenaars wippen af en toe naar een andere techniek over.
Wie vragen heeft over het exlibris als eigendomsmerk in het boek of over de opbouw van een exlibrisverzameling en wie op zoek is naar informatie over exlibriskunstenaars moet niet aarzelen tussen 1 en 11 november een bezoek te brengen aan de Graphia-stand op de Antwerpse boekenbeurs.
Ter illustratie: werk van Vlaamse exlibriskunstenaars met een houtgravure van Jan Meeus voor de Duitse psychiater Gernot Blum [1], een houtgravure van Guido Mariman over het thema lepra-bestrijding voor A. en J. Cap [2], een linogravure van Antoon Vermeulen voor de muziekminnende kattenvriend Jan Van Damme [3], een ets van Joris Mommen met een Wagner-thema voor het Duitse echtpaar Inge en Norbert Nechwatal [4] en een veelkleurige zeefdruk van Willy Braspennincx met een Jacques Brel-thema voor Jos Van Waterschoot [5].
Meer werk van deze kunstenaars is te zien op de exlibristentoonstelling van het Willemsfonds. Aan de Graphia-stand op de Antwerpse boekenbeurs kan men over deze - en nog andere - kunstenaars alle gewenste inlichtingen bekomen.
L.V.