tussen 1907 en 1917 werd bestempeld als ‘de schandelijkste en onterendste decade in de geschiedenis Van de Russische intelligentsia’. Voor de dichter Vladimir Majakofski was dit te veel en hij pleegde zelfmoord. De schilderijen van Malevitsj en van vele andere avantgardisten derden in de ban gedaan en verborgen in opslagplaatsen.
Dank zij de ‘perestroika’ van Gorbatsjov werd Malevitsj in ere herteld en is zijn werk weer te zien in Russisch Museum in Leningrad in de Tretjakov Galerij te Moskou. In deze galerie was in 1929 de laatste retrospectieve van Malevitsj gehouden.
De eerste decennia van deze eeuw waren erg woelig in Rusland. De tsarenfamilie werd uitgemoord, de eerste wereldoorlog woedde en men voerde drie revoluties, in 1905, in februai 1917 en in oktober 1917, waarna nog eens tien miljoen mensen sneuvelden in de burgeroorlog van 1918 tot 1920. In deze chaos kende de kunst ook haar revolutie. Het hoogtepunt werd ‘De overwinning op de zon’, een opera van Matsjoesjin, waarvoor Malevitsj de decors en kostuums ontwierp, en die schandaal verwekte.
Omstreeks 1915 schilderde Malevitsj zijn ‘Zwart Vierkant’, een gitzwart vlak op een witte achtergrond. Dit schilderij werd het pamflet voor de nieuwe kunst, die voorstellingsloos wilde zijn.
Daarna schilderde Malevitsj zijn ‘Zwarte cirkel’, het ‘Zwart kruis’ en het ‘Rood vierkant’. In snel tempo ontstaan dan ook zijn abstracte schilderijen met helder gekleurde driehoeken vierkanten, balken en lijnen, die steeds zijn aangebracht op een wit vlak, waardoor ze in de ruimte lijken te zweven.