De Leidse dimensie
Dimensie is een stichting voor letterkundige en wetenschappelijke uitgaven, die zich tot doel stelt de Nederlandse literatuur in binnen- en buitenland te bevorderen. Eén van de uitgangspunten is de constatering dat zg. gespecialiseerde werken steeds minder een kans krijgen bij gevestigde uitgeverijen. In het verleden verschenen o.m. essays over de poëzie van Willem Kloos door P. Kralt(De dichter, zijn geliefden en zijn muze) en over het werk van Simon Vestdijk door Rudi van der Paardt (Narcissus en Echo). Bijzonder boeiend en verzorgd is de reeks ‘Leidse Opstellen’, waarmee in 1986 werd gestart. Uiteenlopende onderwerpen worden er op een gevarieerde manier benaderd. Nu eens wordt het hele oeuvre van een auteur geïntroduceerd, dan weer wordt één enkel werk grondig geanalyseerd. Wat opvalt, is de kwaliteit van het geleverde werk.
Paul Claes opende de reeks met een essay over de dichtkunst van Christine D'haen De kwadratuur van de onyx. In Kleuren van de ortolaan analyseerde P. Kralt de novelle De ortolaan van Maarten 't Hart. Over de verhalenbundel Paranoia van Willem Frederik Hermans schreef Ineke Bulte de monografie Het laatste woord heeft het eerste. Hans Ester verzorgde een inleiding tot de poëzie en het proza van Elisabeth Eybers. Het helende woord. Rudi van der Paardt bundelde zijn beschouwingen over Vergilius in de Nederlandse literatuur onder de titel De goddelijke Mantuaan.
Teneinde haar werkzaamheden verder te kunnen ontplooien, doet Dimensie een beroep ‘op het vanouds voor de continuïteit van de cultuur doelmatig gebleken mecenaat’.
G.W.
Stichting Dimensie, Postbus 11227, N-2301 EE Leiden. Nederland.