Lodewijk de Vocht: Concerto voor violoncel en orkest - 1956
De faam en bekendheid die Lodewijk De Vocht (Antwerpen 1887-'s Gravenwezel 1977) geniet is internationaal. Deze beroemdheid heeft hij niet te danken aan zijn compositorisch talent maar wel aan zijn activiteiten als dirigent. Vooral als leider van de Chorale Caecilia verwierf hij met uitvoeringen van oratorio's van o.m. Stravinsky, Honegger, Milhaud en Caplet erkenning en vermaardheid.
Als componist heeft De Vocht een omvangrijk oeuvre nagelaten dat in zijn esthetiek, conceptie en geestelijke benadering volledig teruggrijpt naar de Vlaamse romantische traditie en muziektechnisch geen vernieuwing brengt. Het bevat symfonische werken, concerti, kamermuziek, profane en geestelijke liederen, missen, motetten en allerlei koorwerken.
Het concerto voor cello en orkest is klassiek opgebouwd, drieledig gestructureerd en geschreven in re groot voor symfonisch orkest met houten per 2, 4 hoorns, 2 trompetten, 2 trombones, pauken, strijkers en violoncel solo.
Het eerste deel - Allegro Deciso - geeft uiting aan de drang naar beslissende, wilskrachtige hernieuwing waaruit dan een geestdriftige lyriek ontstaat. Het hoofdthema, energieke wekroep op de vier klanken la-re-mi-la wordt, in gewijzigde vorm, eveneens de hoeksteen van het laatste deel.
Het kernmotief van het Lento of Poco Adagio, bij het begin aarzelend en telkens, na pozen van stilte met meer aandrang terugkomend, wordt gevolgd door een weemoedige doch hartstochtelijke cantilene. Dan wordt de schrijnende melancholie opgelost door de violen. Alles wordt nu bewgoenheid, uitvloeiend in een serene nazang, waarin het nu blij klinkend hoofdthema in canon bewerkt wordt. Het Allegro con brio of het Allegro Vivace-Presto is de stroom van levensvolheid, waarin de twee hoofdelementen van het werk worden opgenomen en in een ontlading van vreugde ineengestrengeld.
Deze grammofoonplaat is uitsluitend bij het Willemsfonds verkrijgbaar door storting van 445 fr (verzendingskosten inbegrepen) op rekeningnummer 001-0281728-19.
‘Vlaamse Muziek uit de 20ste eeuw’.
De Stalen Kathedraal - Vie Legley/Concerto voor hoorn en orkest - Norbert Rosseau/Concerto voor cello en orkest - Lodewijk De Vocht.
Nationaal Orkest van België o.l.v. Georges Octors.
Philharmonie van Antwerpen o.l.v. Sylveer Van den Broeck.
André Van Driessche (hoorn), Marc Drobinsky (cello).
WF1 - 395 fr.