lastig. Ene kapitein Keay van de ‘Ariel’ getuigt: ‘Ik kwam veel slaap te kort’. Dit is een kleine greep uit de bijdragen in dit nummer.
De illustraties zijn aantrekkelijk en zitten vol beweging zoals dit nu eenmaal voor een ‘avontuurlijk’ nummer past. Op de cover zeilt de ‘Flying Cloud’ - eertijds één der snelste en mooiste klippers - net op de lezer toe. Er is een indrukwekkende close-up van de masten en het touwwerk van de Cutty Sark. En de janboel in een dooreengeschudde passagiersruimte tijdens een storm, scherp getekend door G. Cruikshank...
Het is de bedoeling dat CLIO leerrijke en toch ontspannende lektuur over geschiedenis brengt. Het tijdschrift kan ook gebruikt worden als informatiebron in de klas voor geschiedenis en sociale vorming. Het levert ook de nodige documentatie voor een spreekbeurt of debat in de lessen Nederlands, Frans, Engels of moraal. Want CLIO behandelt problemen over mens en maatschappij uit het heden of verleden.
In de jaargang 1983-84 wordt verder nog behandeld ‘Karikaturen’, eigenlijk een unieke gelegenheid tot luimig en toch degelijk geschiedenisonderricht. Want het oog van talentvolle karikaturisten is ongenadig en dringt tot de kern van de zaak door. ‘Eten en Drinken’ wordt een leerrijke (en succulente) tocht doorheen de eetgewoontes van de 19de eeuw. Verder wordt nog behandeld ‘De Pers’, ‘Een herdenkingsnummer’, ‘Willem van Oranje’, ‘De Film’, ‘De Tweede Wereldoorlog, een keerpunt’, ‘Hoogtepunten uit de Italiaanse geschiedenis’.
Dus wel een grote afwisseling in behandelde onderwerpen. Als we even een publicitaire toon mogen aanslaan. Clio is geen wegwerptijdschrift maar een blijvend bibliotheeknummer waarin volwassenen ook graag lezen.