wat binnen twintig jaar, omstreeks het einde van deze eeuw, allemaal zal zijn verwezenlijkt en zijn weg naar het publiek en het beroepsleven zal hebben gevonden. Specialisten uit deze branche plegen te zeggen dat er op hun gebied ten minste om de vijf jaar iets heel belangrijks gebeurt, waarmede zij bedoelen technieken of toepassingen die een nieuwe weg openen.
Een zaak is echter thans reeds duidelijk uitgemaakt: computers en computertechnieken, de telefoon en het televisiescherm zullen nauw gaan samenwerken, omdat zij aile drie gebruik maken of gaan maken van dezelfde technieken en bovendien door hun functie bijzonder goed op elkaar zijn afgestemd. Omroep (televisie en radio) en telefoon zijn duidelijk herkenbaar als communicatiemiddelen. Ook de computer moet als dusdanig beschouwd worden, want hij is een informatieverwerkend en -verstrekkend systeem.
Wij kunnen nu eens onderzoeken wat er zoal te verwachten valt aan ontwikkelingen in deze drie sectoren en wat er bovendien door het samenspel van de drie, of van twee daarvan, mogelijk wordt.
De televisie als medium is volwassen, wat de techniek betreft en grote vernieuwingen zijn er op dat gebied voorlopig niet meer te voorzien. De huidige kleurentelevisie is een etappe die nog voor lang goed is. Wel wordt er gewerkt aan drie-dimensionele beelden, reliëfbeelden dus, maar dat is een bijzonder moeilijke opgave die de aanwending van grote technische middelen zou vergen en dus weinig geschikt voor massa-gebruik. Niettemin wordt het denkbeeld niet opgegeven. Wellicht ligt er een mogelijkheid in holografische beelden maar ook daar ligt de doorbraak niet in het verschiet. Hetzelfde geldt voor het vlakke scherm, waarover al ruim 20 jaar sprake is (een eerste poging was te zien op de wereldtentoonstelling te Brussel in 1958) maar dat er maar niet komt.
Daarentegen is grootbeeld-televisie sedert een jaar een realiteit. Hierbij wordt het ontvangen beeld op een scherm van een paar vierkante meter geprojecteerd. Professionele oplossingen daarvoor bestonden al jaren maar nu is deze techniek doorgetrokken naar het publiek.
Bijkomende mogelijkheden voor rechtstreekse ontvangst van programma's, die door communicatiesatellieten worden gerelayeerd, liggen in het verschiet. Zij kunnen afkomstig zijn uit alle delen van de wereld, wat dus een reusachtige mogelijkheid van keuze zou kunnen bieden. Hoe deze distributie juridisch en financieel organiseren is natuurlijk een andere vraag. De techniek staat gereed en binnen de twee jaar zullen er televisiesatellieten boven Europa verschijnen. Indien men zelf niet uit de ruimte wenst te ontvangen kan de kabeldistributie daarvoor instaan.