telbaarder motieven. We zitten daar volop in de levende werkelijkheid van de samenleving. Dat in kaart te brengen was de bekommernis van Gould en White. Beiden zijn Engelsen, dat wil zeggen wereldburgers. Zij hadden de wereld ter beschikking om hun nieuwsgierigheid, hun zin voor feitelijkheid en hun openheid bot te vieren.
Eenvoudige proeven met kinderen hebben hen op de weg van doorgedreven onderzoek aangemoedigd. Zo lieten zij drie kinderen, Dave, Ernest en Ralph, uit de buurt van Huntington Avenue te Boston, een kaartje van hun omgeving tekenen. Direct werden de informatiepatronen zichtbaar waarin de kinderen hun omgeving definiëren. Deze patronen worden begrensd door psychologische hindernissen als de huidskleur, de opvoeding. Altijd weer en in de eerste plaats: informatie, informatie, hoe meer hoe liever en de meest bruikbare informatie is die welke het kind aan den lijve ondervindt. Het oude gezegde: open uw horizont, wordt weer en onomstotelijk waar gemaakt. Door middel van vectoren, cosinussen, correlatiecoëfficiënten, matrijzen, zijn de onderzoekers erin geslaagd een techniek uit te werken, die hen in staat stelt de ingewonnen informatie over de voorkeuren om te zetten in ‘mental maps’. Zo ontstonden de hoofdstukken: Images of Britain, Environmental Preferences and Regional Images in America, Patterns of Ignorance, Information and Learning, Mental Maps and Administration, Mental Maps in Today's World.
Kaarten met valleien en pieken, die ons vertellen over de woestijnen en broeinesten waar de mensen leven of de kans niet krijgen om te leven. In de jaren vijftig werd er gelachen met een studie over de sociale psychiatrie van Manhattan. Nu weten wij dat sommige stadsdelen toppen van psychische spanning vertegenwoordigen. Deze pieken vinden wij terug in het waarnemingsveld dat beschreven wordt door collectieve beelden van de aardrijkskundige ruimte.
Tegelijkertijd wijzen de auteurs op de mogelijkheden die de ‘mental maps’ bieden om met kennis van zaken een poging tot verandering te ondernemen. De eersten die voor deze pogingen in aanmerking komen zijn de kinderen. ‘The children remain the one hope we have, yet we seem capable only of poisoning them as quickly as we can, generating in their minds images of other people, other places, and other ways of living that we have shaped and annealed in our vicious and savage adult world. ‘Denk maar aan het Ijzeren Gordijn, de Belgische taalgrens, politieke fanatisme.
Wat ik mij afvraag: zou het niet mogelijk en heilzaam zijn, de ‘mental maps’ op te stellen van onze mensen hier te lande, vooral in verband met hun werkelijke culturele belangstelling en voorkeuren? Zouden musea en culturele centra niet gediend zijn met zo'n culturele aardrijkskunde?