[Nummer 8]
Dagen van De Vlaamse Gids 15/16 september
Film en literatuur
Wie enkele jaren geleden zijn vertrouwen in de leefbaarheid van een nationale filmproduktie ondubbelzinnig liet blijken werd meteen als een Reine Dwaas gekatalogeerd.
De Belgische cinema is nu geen mythe meer, geen taboe-onderwerp, dat ipso facto aanleiding geeft tot eindeloze jammerklachten of geringschattend schouderophalen.
Onze filmproduktie vindt niet alleen waardering op buitenlandse schermen maar is ook welkom in onze eigen zalen. De bioskoopexploitanten hebben eindelijk vertrouwen gekregen in het werk van de Vlaamse en Waalse cineasten.
Aan de basis van deze mirakuleuze ontwikkeling liggen allerlei factoren, zoals officiële erkenning, geconcretiseerd in staatstoelagen, en de inbreng van vreemd (Nederlands) talent via co-produkties. Anderzijds kan men niet achteloos voorbijgaan aan het feit dat de nederlandstalige filmproduktie pas werkelijk vaart heeft gekregen sinds de realisators zich zijn gaan toeleggen op de visualisering van de eigen letterkunde, de verfilming van romans en verhalen, die tot de verbeelding van ons volk spraken én spreken. Streuvels ‘Teleurgang van de Waterhoek’, met Willeke Van Ammelrooy als onweerstaanbare Mira-magneet, forceerde een ‘historische’ doorbraak. Van ‘De Witte’ tot ‘De Loteling’, de jongste realisatie van Roland Verhavert, heeft de Vlaamse film heel wat weg afgelegd, een weg van vallen en opstaan met vele (literaire) bakens om weer op adem te komen.
Het kwam ons daarom wel belangwekkend voor eens na te gaan in welke mate de verhouding Film-Literatuur tot een inspirerende én creatieve wisselwerking aanleiding heeft gegeven.
Op de a.s. Dagen van De Vlaamse Gids, zaterdag 15 en zondag 16 september zullen cineasten, scenaristen, literatoren en filmacteurs met elkaar van gedachten wisselen over dit boeiend thema.
De film ‘Turks Fruit’ naar het boek van Jan Wolkers zal o.m. vertoond worden en regisseur Paul Verhoeven zegde zijn aanwezigheid toe.
Prijs voor het volledig week-einde: 1.000 fr. per persoon, met feestmaal, overnachting in hotel, ontbijt en middagmaal. Op de drank bij het middagmaal van zondag na, is alles inbegrepen, ook B.T.W. en dienst.
De personen die enkel aan het banket van zaterdagavond wensen deel te nemen betalen 525 fr. (alles inbegrepen).
Voor deelnemers met kinderen zijn er geen problemen. Er is begeleiding voorzien door personeel van de instelling. De kinderen worden ondergebracht bij de ouders, mits deze tijdig inschrijven. Er zal per kind (beneden 14 jaar) een tussenkomst van 400 fr. gevraagd worden. De maaltijden voor de kinderen worden afzonderlijk opgediend.
De eerste werkvergadering begint zaterdagvoormiddag om 14.30 u. in de Tritonzaal van het zeepreventorium en zal ten einde lopen omstreeks 17.30 u.
Het feestmaal, dat om 19.30 u. een aanvang neemt, zal gevolgd worden door een filmprojectie en een gezellig samenzijn in ‘Het Wrak’, de grote bar van de instelling. Achteraf zal ook de bar van hotel ‘Astel’ nog toegankelijk zijn.
De Werkvergadering van zondag begint om 10 u. en zal omstreeks 13 u. gevolgd worden door het afscheidsmaal.
Voor de deelnemers die over geen eigen vervoer beschikken valt Den Haan te bereiken via Oostende (trein) en vandaar met de buurtspoorwegen (vertrek om het half uur, 27' en 57' na het uur).
De uiterste datum van inschrijving werd vastgesteld op 1 september.
Gebruik daartoe bijhorende kaart, op te zenden aan het secretariaat van
‘De Vlaamse Gids’, Korte Nieuwstraat 28, 2000 Antwerpen.