De Vlaamse Gids. Jaargang 56
(1972)– [tijdschrift] Vlaamsche Gids, De– Auteursrechtelijk beschermdHulde - album Felix TimmermansHet luxueuze album ‘Felix Timmermans, mens, schrijver, schilder, tekenaar’Ga naar voetnoot(1), uitgegeven naar aanleiding van de 25ste verjaring van het overlijden van de Lierse auteur met wereldfaam, vormt het hoogtepunt van dit Timmermansjaar. De samensteller, Julien van Remoortere, deed beroep op Hubert Lampo, José de Ceulaer, Lia Timmermans en Gerard Walschap om diverse aspecten van deze vitale persoonlijkheid te belichten. De nadruk valt echter op het grafische werk.
Felix Timmermans tekende bij alle gelegenheden: hij illustreerde een groot aantal boeken, maakte reisschetsen, portretteerde een massa volkstypen, tekende landschappen en marines, religieuze taferelen, gebeurtenissen uit het volksleven, gebouwen, mensen aan de arbeid, heiligen, monsters, stillevens, bedevaartvaantjes, een stoet, een affiche, een ontwerp voor een glasraam, lettervignetten, dieren en een prent zoals de straatzangers ze vroeger gebruikten.
Julien van Remoortere, die Timmermans als ‘beeldende kunstenaar’ beschrijft, wijst op de wisselwerking tussen de schrijver en de tekenaar. De illustraties van zijn boeken zijn zuiver functioneel, brengen een aanvulling van wat de literaire taal als atmosfeer kan geven.
Die volkse inslag is trouwens ook kenmerkend voor zijn literair oeuvre, zoals Hubert Lampo aantoont, die de figuur van Felix Timmermans als schrijver benadert.
Welk soort mens Felix Timmermans was, blijkt niet alleen uit de bijdrage van zijn oudste dochter Lia Timmermans, die in haar herinneringen grasduint, maar vooral uit de gedetailleerde biografie, die José de Ceulaer schreef.
Belangrijk werk werd geleverd door Hilda Van Assche en Richard Baeyens, die een bibliografie over Timmermans hebben opgesteld, die meer dan zeventig bladzijden beslaat. Niet alleen de boeken van Timmermans, maar ook de bloemlezingen en bundels uit zijn werk, evenals de bijdragen in hulde-albums, de medewerking aan periodieken en de vertalingen werden opgenomen. Er werd alleen afgezien van recensies en artikels in tijdschriften.
In zijn voorwoord tot deze merkwaardige uitgave wijst Gerard Walschap er op dat men in onze literatuur na Gezelle niemand met grotere zekerheid een zuiver type van de geboren schrijver kan noemen dan Felix Timmermans. Precies door zijn natuurlijkheid en zijn aangeboren kunstenaarschap is Felix Timmermans, wiens werk zo diep wortelt in de Vlaamse aard, uitgegroeid tot een universele figuur.
W.M.R. |
|