Zestiger Boon
LOUIS PAUL BOON wordt op 15 maart zestig jaar. Onlangs verscheen het lijvige boek ‘Pieter Daens, of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht’. Na meer dan tien jaar komt met dit boek de grote Louis Paul Boon, de auteur van indrukwekkende romans als ‘De Kapellekensbaan’ en ‘Zomer te Ter-Muren’ weer aan het woord.
In januari werd Boon te Aalst gevierd door het stadsbestuur naar aanleiding van zijn bekroning met de Dirk Martensprijs voor zijn boek ‘Pieter Daens’. Boon werd eveneens officieel aangeduid als kandidaat voor de Nobelprijs door het Vlaamse P.E.N.-centrum, de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, het Nederlandse P.E.N.-centrum en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden.
De Nederlandse Vereniging voor Letterkundigen heeft geen kandidaat aangeduid en de Koninklijke Vlaamse Academie stelde als enige Gerard Walschap voor.
Vreemd is wel dat toen vier jaar geleden de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen en het Vlaamse P.E.N.-centrum voor de eerste maal Gerard Walschap als kandidaat voorstelden diezelfde Academie weigerde zich hierbij aan te sluiten en toen nog bij de kandidatuur van Stijn Streuvels bleef. Zo schijnt de Academie telkens een kandidaat achter te blijven.
Bovendien valt het te betreuren dat nu er voor eenmaal een gemeenschappelijke kandidaat voor het gehele Nederlandse taalgebied kon aangeduid worden, men in Vlaanderen zelf weer eens niet tot eendracht kon komen. Nochtans heeft de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen de nodige inspanningen geleverd om tot een gemeenschappelijk overleg te komen tussen alle instanties, die een kandidatuur te Stockholm mogen indienen. Dit voorstel werd echter opnieuw door de Academie genegeerd.
W.M.R.