Dat heb je in Nederland natuurlijk óók wel, maar toch in veel mindere mate. Hier hebben ze al wel ontdekt dat we een jong publiek hebben, vooral veel studenten, en dat is ook voor de boekhandelaar een prettig en aantrekkelijk publiek. Het grote verschil zit waarschijnlijk in het feit dat ik hier goede betrekkingen onderhoud met de pers en heel wat free publicity krijg, uiteraard een noodzakelijkheid voor een jonge uitgeverij, die geen geld heeft om veel te adverteren, terwijl in Vlaanderen, ook door de progressieve en linkse pers, ik denk bijvoorbeeld aan ‘De Nieuwe’ en ‘Links’ maar nauwelijks of geen aandacht wordt besteed aan wat wij op de markt brengen. Op dat gebied schort er in Vlaanderen toch heel wat. Het lijkt wel alsof zelfs die mensen er niet aan willen. Ze brengen nauwelijks degelijke informatie, daardoor komt het misschien ook dat er in Vlaanderen zo weinig openheid is. God, ook in de Vlaamse kranten verschijnen over politieke zaken van die onvoorstelbaar knullige stukkies, waarbij je gaat denken, hoe is dat mógelijk, hoe nemen de lezers dat nog altijd. Hoe moet ik in zo'n klimaat mijn boeken in Vlaanderen in de belangstelling krijgen? Ik heb er wel eens aan gedacht tijdens de Boekenbeurs te Antwerpen ergens een zaaltje te huren en er een aparte beurs met mijn fonds en nog wat andere jonge uitgevers te organiseren. Dan krijgen we misschien meer aandacht.
A Van de kranten hoeft u inderdaad niets te verwachten. Vlaanderen heeft gewoon geen linkse pers. Dat die enkele kleine militant linkse publikaties er niet meer aandacht aan besteden, is inderdaad spijtig. Maar dat komt misschien nog wel. Wij reageren altijd wat trager, wat voorzichtiger.
vG Het zou niet langzaam mogen gebeuren. Informatie brengen is het belangrijkste wat moet en kan gedaan worden op het publicistische vlak. Een dam opwerpen tegen zoveel officiële hypocriete prietpraat, misleiding en leugens. Ik importeer heel veel uitstekende buitenlandse fondsen, Klaus Wagenbach, Verlag Neue Kritik, Konkret, Trikont, Monthly Review en Edition Voltaire. Zij brengen boeken op de markt, die iedereen met wat politiek bewustzijn zou moeten lezen. Er is nog zoveel te doen, ook op dat gebied. Het echte linkse publiek bereiken. Niet de modieuze lezers. Van het dagboek van Che Guevara hebben we al 5 drukken gebracht, maar van het ideologisch gezien veel belangrijker eerste boek van Guevara, zijn ‘Toespraken, brieven, geschriften’ is de eerste druk pas kortgeleden uitverkocht.
A Het lijkt toch wel dat de belangstelling voor politieke problemen en hun ideologische achtergronden toeneemt. Hoe komt dat? Kan men dat uitsluitend op rekening van de invloed van de televisie schrijven?
vG De invloed van de televisie is natuurlijk ongelooflijk groot. Je kunt er als uitgever gewoon niet tegen op. Je moet er bij het opbouwen van het fonds ook rekening mee houden. Het is bijvoorbeeld niet meer zo nodig boekjes te brengen, die onmiddellijk bij de actualiteit aansluiten, want televisie, en de kranten ook, kunnen veel sneller reageren. Actuele boeken kun je slechts brengen als het tegelijkertijd ook boeken zijn die de fundamentele problemen achter die actualiteit behandelen. Boeken dus die de problemen ideologisch ontleden, die inspiratie leveren voor politieke acties. Ik bedoel werken als ‘Het moeilijke socialisme’ van André Gorz, ‘Psychoanalyse en politiek’ van Herbert Marcuse, ook diens ‘Geweld en vrijheid’ en het boek van (de Belg!) Ernest Mandel ‘De EEG en de rivaliteit Europa-Amerika’. Wij willen het politieke denken activeren, speldeprikken geven, informeren.
Maar goed, om terug te keren tot je vraag, provo heeft hier een hele boel mensen wat de politieke verhoudingen hier en in het buitenland betreft aan het denken gebracht. Mondiaal gezien is het vooral de oorlog in Vietnam, die de publieke opinie, en niet alleen de linkse, heeft wakker gemaakt voor de problematiek van uitbuiting en neo-kolonialistisch geweld. Het groeiend bewustzijn van de absurde situatie in Vietnam heeft de mensen bijvoorbeeld er toe gebracht de controversie te ontdekken, die er bestaat tussen enerzijds West-Europa, Amerika en ook Rusland, en de 3e wereld anderzijds, heeft hen dan ook gevoelig gemaakt voor de absurditeit van een beetje ontwikkelingshulp geven. Zoals professor Wertheim zei: we moeten niet meer geven, het gaat er om rechtvaardiger politieke verhoudingen te scheppen in die ontwikkelingslanden. Maar ja, het kapitalistische systeem zou een aanslag op zichzelf plegen als het de grondstofprijzen juister moest stellen, zodat de 3e wereld er van zou kunnen profiteren. Ze zullen tot het laatst hun economische macht in de derde wereld blijven uitoefenen, met welke middelen ook. Denk maar aan de blokkade van Cuba. De Oost-West tegenstelling verdwijnt langzaam, en nu komt de Noord-Zuid tegenstelling aan het licht. Zonder de minste twijfel groeit in Nederland de belangstelling voor al deze onrechtvaardige toestanden, en het is de functie van de uitgever én de boekverkoper de mensen te helpen, die toestanden te ontdekken en in het juiste perspectief te zien. De mensen bewust te maken, hen informatie te geven, waardoor ze inzicht krijgen in de gebeurtenissen in het eigen land en vooral daarbuiten. Waarom was er oorlog en honger in Biafra? Omdat 2 stammen niet met elkaar kunnen leven? Dat is de min of meer officiële mening. Neen. Omdat er vooral tegenstrijdige internationale oliebelangen in het spel zijn. We moeten de feiten blootleggen, en enkel op die wijze zullen we de kapitalistische structuur kunnen aantasten. We moeten er
bijvoorbeeld op wijzen, dat concerns als Philips en Unilever een neo-kolonialistische buitenlandse politiek vereisen van Nederland; we moeten de mensen laten zien wat onze zogenaamde ontwikkelingshulp aan Indonesië in werkelijkheid betekent. We zullen daar boeken over gaan brengen. Het begrip voor al deze zaken groeit traag, maar het groeit. In de eerste Vietnam-demonstraties liepen een paar jaar geleden ook niet zo bar veel mensen mee.
A U spreekt over het bewust maken van de mensen. Heeft het zuiver literaire boek op dat gebied ook nog wat te doen?