gewonnen door zich van het ander instrument te bedienen? De rol kan ook omgekeerd: wat heeft hun Frans verrijkt, wat hun Vlaamse aard verloren? Onderstellen we dat iemand als Harry Mulisch, (die ik nooit als ware Nederlander zal beschouwen omwille van zijn afkomst,) naar Antwerpen of Brussel zou meegetrokken zijn met zijn ouders en hier het Frans als voertaal zou hebben aangeleerd, - zou hij dan de Mulisch zijn die we nu uit Amsterdam kennen?
Of Beethoven? Zijn Mechelse vaderen bleven te Bonn. Waren ze die van Vondel nagereisd, niemand zou misschien ooit van Beethoven hebben gehoord, tenware hij toch een Nederlands komponist ware geworden.
Wat is sterker voor het behoud van een sensibiliteit, een ‘Vlaamse’ familienaam, als die van Georges Rodenbach, Hegenscheidt en Charles de Coster, of een Vlaams midden?
Moeten we deze spekulaties koelbloedig terzijde laten en ons beperken tot het konfronteren van de teksten, enkele gedichten?
Tot nog toe stelde ik alleen vragen en er vallen er nog te stellen.
In de bloemlezing, geheten ‘Gemini’, een eeuw gedichten in België, uitgave A. Manteau, 1960, heb ik alle waardevolle dichters (of daaromtrent) van Gezelle af, kronologisch met één gedicht het Belgisch poëtisch landschap laten samenstellen. Walen, Brusselaars en Vlamingen.
Eerste vraag: mogen we de fransschrijvenden, in Brussel geboren, tot de Walen rekenen? Zelfs als hun ouders Walen waren.
Tweede vraag: mag ik de nederlandsschrijvenden in Brussel geboren, ook die uit Vlaamse ouders, als Vlamingen beschouwen? Is de dichteres Andrée Sodenkamp uit St. Joost-ten-Node, pardon uit St. Josse, een Walin? Is Jan Walravens, die toch wel eens een gedicht zal gemurmeld hebben, een Vlaming, afkomstig als hij is uit Anderlecht?
Of blijft een Vlaams Brusselaar, die meeleeft met de Nederlanden, een Vlaming en een fransschrijvende Brusselaar, die niet meeleeft met Wallonië, een insulaire Brusselaar?
Ik zou hierop een antwoord willen en wel om de volgende reden. Er werden namelijk veel meer dichters geboren in Vlaanderen dan in Wallonië. Echte Walen zijn er ten getale van 32; echte Vlamingen 78.
Voor de fransschrijvenden zagen er in Vlaanderen 17 het helle licht, geen enkele Vlaming werd in Wallonië ge-