Uit tijdschriften, dagbladen en verder...
(onder redactie van Kees Meekel, met medewerking van Marijke Blijham)
8 mei 2008 overleed Willem Brakman op 85-jarige leeftijd. Brakman werd vaak gezien als een aan Vestdijk verwante schrijver. ‘In zijn beginjaren gold hij als een leerling van Simon Vestdijk, ook arts en schrijver, maar hij ontwikkelde een eigen stijl.’ (De Gelderlander). ‘Lange tijd is Brakman gezien als een soort Simon Vestdijk II. Hij leek aanvankelijk hetzelfde soort psychologische en tamelijk gelaagde romans te schrijven, waarin het niet onmiddellijk om de actie ging maar meer om een manier van waarnemen. Beiden hebben ook gemeen dat ze hun schrijverschap op de jeugd terugvoeren. Maar Brakman is toch een heel eigen, zeer kleurrijke en moeilijk te typeren verteller gebleken.’ (Trouw)
In Vestdijkkroniek 103 vindt u de lezing ‘Duivelse dokters’ over Willem Brakman, die Gerrit Jan Kleinrensink in november 2003 uitsprak op het symposium ‘De zieke mens in de romanliteratuur’.
Een welgemeende aandacht voor gezond leven, eten en lezen is van alle tijden. De parelduiker 2008-1 besteed aandacht aan de Boekenweek 1951 en natuurlijk aan het daarbij horende Boekenbal. Wim Sonneveld's Cabaret verzorgde de avond, die werd afgesloten met een lied van Annie M.G. Schmidt.
Een eerste couplet uit het leesadvies:
Lees meer. Lees meer. Lees meer.
Eet meer Blaman, drink meer Vestdijk, lees meer Fruit.
Lees meer. Lees meer. Lees meer.
Nooit meer wandelen, nooit meer vrijen, nooit meer uit.
Verder in dit prachtblad:
De tegenpool van Bloem komt aan zet in een kwatrijn voor dezelfde J.C. Bloem en wel in het liber amicorum daterend uit 1957:
De tegenpool van Bloem laat zich niet kennen. Juichend komt hij uw bloementuin berennen. Van Noord naar Zuid: een wiss'ling van klimaat, Die warmte schaft om een kwatrijn te pennen.
Het kwatrijn staat in facsimile- handschrift afgedrukt met een verwijzing naar Swordplay- Wordplay. Kwatrijnen overweer, de gebundelde epigrammatische dialoog tussen A. Roland Holst en Simon Vestdijk. Roland Holst begon de dialoog in oktober 1948 met een huldigingskwatrijn in Podium ter gelegenheid van Vestdijks 50ste verjaardag:
Simon Vestdijk
Wat mag het raadsel van uw arbeid wezen?
Muur van den Geest, waar die van de Chineezen
Te kort bij schiet. - O, tegenpool van Bloem!
O. Gij die sneller schrijft dan God kan lezen!
Hiermee is een bruggetje naar het tijdschrift Lawijd snel gemaakt. In het nummer 7-2, gewijd aan Bert Bakker (1912-1969), komen zowel Vestdijk als Roland Holst meermalen in beeld. Over Bakker wordt de bewondering opgetekend voor de essays van Vestdijk, maar ‘het geld moest worden verdiend met de boekjes van Commissaris Voordewind’.
Op pag. 168 een mooie foto: Geert Lubberhuizen, de directeur van De Bezige Bij, overhandigt S. Vestdijk het eerste exemplaar van diens Het wezen van de angst.