Jaarverslag Vestdijkkring 2003
Na het verwerken van opzeggingen en aanmeldingen en het uitschrijven van niet-betalende leden bedroeg het ledental van de Vestdijkkring 297 waarvan 29 instellingen.
Het bestuur van de Vestdijkkring bestond uit:
Hans van Velzen, voorzitter |
Ria Albers, secretaris |
Kees Meekel, Penningmeester |
Hank Ort, redacteur en webmaster |
Peter Klooss, redacteur en webmaster |
Voor de redactie van de Vestdijkkroniek beschikte het bestuur behalve over de redacteuren Hank Ort en Peter Klooss ook over René Marres, Menno Postma en Marijke Blijham als redactiemedewerkers.
Het bestuur/de redactie vergaderde in 2003 vier maal. Op 30 maart vond de algemene ledenvergadering plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Prinsengracht. In de week voor de vergadering werd het overlijdensbericht ontvangen van oud-bestuurslid Betsy van Heuzen-Meijer. Als penningmeester en contactpersoon van de Vestdijkleeskring Rotterdam speelde zij een belangrijke rol in de Vestdijkkring gedurende circa 30 jaar.
Na de pauze hielden Wim Hazeu en Gé Vaartjes een dubbellezing: Vestdijk en Bomans, ontmoeting der biografen. Na afloop van de lezingen was er een discussie tussen de sprekers en het publiek. Beide lezingen werden gepubliceerd in Vestdijkkroniek nummer 102.
De tweede Ina Dammanprijs die in 2002 werd gewonnen door Philippe Saba voor zijn doctoraalscriptie ‘De sexualiteit in Meneer Vissers hellevaart’ werd uitgereikt op 1 maart 2003 omdat de in oktober 2002 geplande uitreiking geen doorgang kon vinden wegens het overlijden van Prins Claus. Saba gaf te kennen in Leiden op Vestdijk te gaan promoveren. De dertiende Anton Wachterprijs werd uitgereikt aan Ilja Leonard Pfeiffer voor zijn debuutroman: Rupert, een bekentenis. Het evenement vond plaats in de Grote Kerk te Harlingen en de lezing werd gehouden door Marc Reugebrink: ‘Literatuur of niet? Simon Vestdijk en de autonomie van de literatuur’. De lezing en de diverse toespraken werden met fraai fotomateriaal gepubliceerd in Vestdijkkroniek nummer 102, dat hiermee een speciale Harlingenaflevering genoemd kan worden.
Op 22 november kreeg het symposium ‘De zieke mens in de romanliteratuur’ zijn beslag. Dit symposium werd in samenwerking met het Louis Couperus Genootschap en de Willem Brakmankring georganiseerd. Voor het Couperus Genootschap sprak Karin de Graaff, oud-voorzitter van dit genootschap en neerlandicus over de temperamentenleer bij Couperus en Gerrit Jan Kleinrensink, voorzitter van de Brakmankring, Brakmanbiograaf en neerlandicus over de relatie arts/patient in het werk van Brakman. Voor de Vestdijkkring sprak Bas Verwey, psychiater en oudvoorzitter Vestdijkkring over Een moderne Antonius en Willem van Tilburg, hoogleraar klinische psychiatrie over De held van Temesa. Na afloop vond een forumdiscussie plaats. Het symposium trok een volle zaal in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Prinsengracht. De lezingen zullen worden gepubliceerd in Vestdijkkroniek nummer 103.