Jaarverslag 2002
Na het verwerken van opzeggingen en aanmeldingen en het uitschrijven van niet betalende leden eindigde het verenigingsjaar van de Vestdijkkring met 293 leden, waarvan 29 instellingen.
Het bestuur van de Vestdijkkring bestond uit:
Hans van Velzen, voorzitter |
Ria Albers, secretaris |
Kees Meekel, penningmeester |
Hank Ort, lid en webmaster |
Menno Postma, lid |
De redactie van de Vestdijkkroniek bestond uit Hank Ort en René Marres.
Het bestuur/de redactie vergaderde in 2002 vijf maal. Voorafgaande aan de vergadering van 25 mei 2002 bracht een delegatie van het bestuur: Hans van Velzen, Hank Ort en Ria Albers een bezoek aan mevrouw Vestdijk voor kennismaking met de nieuwe voorzitter. Bij deze gelegenheid werd gesproken over het ondernemen van een poging door Hans van Velzen om een uitgever te bewegen om mogelijk met subsidie van het ministerie tot een uitgave te komen van de Verzamelde essays. Voor de dit jaar te verschijnen honderdste aflevering van de Vestdijkkroniek stelde mevrouw Vestdijk het manuscript van Kort begrip van Lahringen beschikbaar. Dit betreft een niet eerder uitgegeven romanfragment dat door haarzelf in een handgemaakt boekje werd uitgegeven. Dit boekje werd in een speciaal voor de Vestdijkkring vervaardigde oplage van 300 exemplaren meegestuurd met Vestdijkkroniek nummer 100 aan de leden van de Vestdijkkring.
Op 23 maart vond de algemene ledenvergadering 2002 plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Prinsengracht. Na de pauze hield Arjan Peters een lezing getiteld: ‘Wij blaad'ren in de grachten als in boeken, de Amsterdamse gedichten van S. Vestdijk’. Deze lezing werd gepubliceerd in Vestdijkkroniek nummer 100.
De tweede Ina Dammanprijs werd gewonnen door Philip Saba voor zijn doctoraalscriptie: ‘De sexualiteit in Meneer Vissers hellevaart’. Een eervolle vermelding werd verleend aan Ard Weeda voor zijn doctoraalscriptie: ‘Het prestige van het ongewone. Over schizofrenie in De redding van Fré Bolderhey’. Beiden studeerden aan de Universiteit Leiden.
Er waren in totaal zeven inzendingen voor deze prijs. De jury bestond uit Gerrit Jan Kleinrensink, voorzitter, René Marres en Arie Uyterlinde.
De dertiende Anton Wachterprijs werd gewonnen door Ilja Leonard Pfeiffer voor zijn debuutroman: Rupert, een bekentenis. Pfeiffer is eveneens verbonden aan de Universiteit Leiden. De prijsuitreikingen zouden op zaterdag 12 oktober 2002 plaatsvinden in Studio Trebol te Harlingen. In verband met het overlijden van Prins Claus werd dit echter afgelast. De nieuwe datum is vastgesteld op zaterdag 1 maart 2003 te Harlingen. Voor de lezing werd de Vlaamse auteur Marc Reugebrink bereid gevonden.
In januari 2002 verscheen Vestdijkkroniek nummer 98, in maart nummer 99 en in oktober nummer 100. Nummer 98 was formeel de laatste aflevering van 2001. Nummer 99 bevatte de bijdragen aan het Forum-symposium dat in oktober 2001 plaats vond in Den Haag, terwijl nummer 100 verscheen als extra dik nummer, waaraan behalve Wim Hazeu ook notoire Vestdijkkenners van het eerste uur als Martin Hartkamp en Hella Haasse bijdragen leverden. Vanwege de uitgestelde feestelijkheden in Harlingen, waar dit jubileumnummer officieel ten doop zou worden gehouden, bleef de aandacht van de pers voor deze honderdste Vestdijkkroniek beperkt tot een signalering van Tom van Deel in Trouw.
Deze dubbeldikke aflevering met als extra het bibliofiele boekje betekende een forse aanslag op de kas van de Vestdijkkring. Daarom werd besloten in februari 2003 nummer 101 te laten verschijnen.
De website werd in november bijgewerkt en geactualiseerd door Hank Ort en Peter Klooss, die als kandidaat-bestuurslid dit jaar ook als redactiemedewerker aan de Vestdijkkroniek was verbonden. Achter de schermen zijn zij bezig de site technisch verder te verbeteren.