Vestdijkkroniek. Jaargang 1999
(1999)– [tijdschrift] Vestdijkkroniek– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 4]
| |
[pagina 5]
| |
Verslag van een symposium door TUMULT georganiseerd in opdracht van het Comité Vestdijk '98 ter herdenking van Vestdijks 100ste geboortejaar. In samenwerking met de faculteit Letteren, vakgroep Nederlands, Universiteit Utrecht. Financieel mogelijk gemaakt door steun van het Anjerfonds Utrecht en de Stichting Lezen.
Volgens de organisatoren wordt ‘door veel literatuurcritici wordt Simon Vestdijk (*1898) als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van de 20ste eeuw beschouwd. Zijn romanwerk van rond de vijftig banden is een “gebergte” in de Nederlandse literatuur genoemd, waar je niet om- en overheen kan. Desondanks wordt Vestdijks werk nauwelijks nog herdrukt, wordt hij alleen nog maar gelezen en bewonderd door de oude garde en discussieert de eerbiedwaardige Vestdijkkring over zijn eigen opheffing.’ Zij vroeg zich daarom af: ‘Hoe vitaal is Vestdijks werk nog?’ Daartoe nodigde zij een aantal pro- en anti-Vestdijkianen uit om ‘in korte dubbellezingen hun mening te geven over Vestdijks werk.’ Louis Houët (redacteur KRO-radioprogramma Montaigne) leidde de bijeenkomst met enkele woorden in en constateerde zelf dat hij Vestdijks zinnen vroeger vaak aan de geconstrueerde kant vond, terwijl ze nu bij hem als fris overkwamen, of zoals hij opmerkte: ‘dat zijn zinnen!’.
Rudi van der Paardt - docent Latijn aan de Universiteit van Leiden - verdedigde Vestdijks proza. Robbert-Jan Henkes & Erik Bindervoet - redacteuren van Platforum - gaven in een tweespraak voor twee heren hun commentaar op Vestdijks proza.
Martin Hartkamp - schrijver en bezorger van Vestdijks Verzamelde Gedichten - verdedigde op zijn beurt Vestdijks poëzie aan de hand van drie gedichten die voorafgaande aan zijn lezing ten gehore werden gebracht. De gedichten, die door Vestdijk werden voorgedragen, zijn bijeengebracht op een speciaal voor de leden van de Vestdijkkring uitgebrachte CD. De lezing van Hartkamp was niet uitgeschreven en kon daardoor niet worden opgenomen. Ook op Hartkamps voordracht werd door de dichters Robbert-Jan Henkes & Erik Bindervoet commentaar geleverd op de door hen gebruikelijke satirische wijze. Na de lunch werd het symposium vervolgd. De eerste spreker was Prof. Dr. Gerrit Glas, psychiater en hoogleraar reformatorische wijsbegeerte in Leiden, tevens verbonden aan het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. Zijn voordracht, pro-Vestdijk, betrof Vestdijks proefschrift Het wezen van de angst. Het weerwoord op de lezing van Prof. Glas werd gegeven door Dr. René Marres, neerlandicus, verbonden aan de Rijksuniversiteit van Leiden.
Tot slot ging Prof. L. Laeyendecker, godsdienstpsycholoog, in op het levensbeschouwelijke werk van Vestdijk: De toekomst der religie.
Het symposium werd afgesloten door een forumdiscussie onder leiding van Louis Houët en met de sprekers als leden van het forum. De redactie van de Vestdijkkroniek prijst zich gelukkig met het feit dat de sprekers bereid waren de tekst van hun lezing voor publicatie in de kroniek te willen afstaan. |
|