Onze auteurs
Maarten 't Hart, Jan van Goyenkade 31, Leiden, geb. 1944.
In Vestdijk en de muziek: de drie paradoxen worden drie aspecten van Vestdijk's musicologische arbeid nader beschouwd. In de eerste plaats wordt Vestdijk's zeer grote belangstelling voor muziek en het feit dat hij er in gedichten en romans toch betrekkelijk weinig over schreef paradoxaal genoemd en wordt gepoogd een antwoord te geven op de vraag waarom Vestdijk in romans en gedichten zo weinig over muziek schreef.
In de tweede plaats wordt erop gewezen dat Vestdijk, hoewel een man van het woord, voor het woord in de muziek, en dan speciaal voor liedkunst, heel weinig belangstelling had. Ook hier wordt gepoogd een antwoord te geven op de vraag: waarom?
In de derde plaats wordt Vestdijks neiging om altijd uiterst relativerend te werk te gaan en zich nooit vast te leggen op een standpunt afgezet tegen zijn op het terrein van de muziek juist nogal apodictische wijze van schrijven en zijn differentiële waardekritiek die beoogt op objectieve wijze de waarde van muziek te meten. Tot slot wordt de vraag: waarom ging Vestdijk de emotionele kant van de muziek uit de weg, beantwoord met: omdat hij zó emotioneel op muziek reageerde dat hij wel moest.
Harry Bekkering, Nassaulaan 28, Zoeterwoude-Rijndijk, geb. 1944. Werkzaam als docent letterkunde aan de lerarenopleiding Zuidwest-Nederland te Delft en de School voor Taal- en Letterkunde te Den Haag. Studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Publiceerde eerder in de Vestdijkkroniek en elders over Vestdijk, Marnix Gijsen en Elsschot.
Frits A. Verhoeve, Bolderikkamp 24, Leiderdorp, geb. 1954.
Studeerde Nederlands en Engels aan de Lerarenopleiding Zuidwest-Nederland te Delft. Studeert nu Nederlands aan de Universiteit van Leiden.
In Het geweten en het verleden van Ignaz Vorbrot of hoe een