4. - Gebruik van Hoofdletters; Interpunctie; Aaneenschrijven of scheiden van Woorden.
e hoofdletters die in het handschrift staan zullen behouden blijven, zelfs waar ze in strijd schijnen met onze moderne interpunctie-gewoonten. Hoofdletters, die de uitgever zelf aanbrengt, zullen cursief gedrukt worden, zowel bij eigennamen als bij wat de moderne uitgever voor het begin van een nieuwe volzin houdt. Wat persoons- en plaatsnamen in oorkonden betreft, deze zullen op een duidelijke wijze, b.v. door spatiëring, dienen uit te komen.
Wat de interpunctie zelf betreft, zullen de zeldzame leestekens van het hs. moeten bewaard blijven, met dien verstande dat de uitgever, indien hij het wenselijk acht, zijn moderne interpunctie op een duidelijk herkenbare wijze mag aanbrengen.
Aan de woorden, die wij nu aaneenschrijven, doch die in de tekst gescheiden zijn of omgekeerd, brenge men geen verandering aan. Ook dat behoort tot het middeleeuwse taalbeeld. Alleen wanneer misverstand kan ontstaan, zou hiervan mogen afgeweken worden, mits verantwoording. Waar twijfel bestaat, beslisse de uitgever.
Inzake oorkonden is modernisering dus zo goed als uitgesloten. Ook mag een oude literaire tekst, in een wetenschappelijke uitgave, zijn eigen karakter niet verliezen. In niet-wetenschappelijke uitgaven valt de modernisering te verantwoorden.