grond, waaruit blijkt: dat van 1545 tot 1845 de kweldergrond jaarlijks gemiddeld 20,50 el is vooruitgeschreden. Ook wat men leest over de planten (bl. 234), die door de altijd werkzame Natuur op de slijkgronden worden ontwikkeld: eerst de Hanevoet, elders ook Krabbestruik of Krabbekruid en Krabbekwaad genoemd, dat is het geleedde Zeekraal (Salicornia herbacea); dan de Sulte, elders ook het Starrekruid geheeten, of de zoutwater Aster (Aster tripolium): deze eene schoone krachtige, gene eene kleine sappige plant. Van de eerstgenoemde plant zeggen de Schrijvers (bl. 239) onder anderen: ‘Zij wordt in andere deelen van ons rijk, in Zweden, in Engeland, Spanje, Frankrijk en Italië, tot verscheidene doeleinden gebezigd. Aan de Zeeuwsche stranden is zij zeer overvloedig. Daar, zoo wel als in Engeland, wordt die sappige plant gestoofd, zoo als andere groenten, of als salade, met olie, azijn en peper gegeten. Soms legt men haar met azijn in, of zoo als men porselein, zuring, snijboonen, of kool inlegt. Overigens wordt zijn geacht een goed middel tegen de scorbut te zijn.’ - De lezer verneemt echter niet waarom dan de Hanevoet of Zeekraal der Dollard-slijken niet óók voor menschelijk voedsel, en andere nuttige einden gebruikt wordt.
Over de diersoorten, ook de mikroskopische schaaldieren, en hunne huishouding, en over de botvangst geven de Schrijvers veel wetenswaardigs. Even zoo over de ‘kraite’, eene slede, waarmede de visscher over de slijken vliegt. Zij zeggen daaromtrent (bl. 270): ‘Met niet veel inspanning vordert hij in ¼ uur, 1 uur afstand, en een zonderling en vreemd gezigt is het voor hem die voor het eerst deze slijkgronden bezoekt, als daar een regt opstaand man, met de snelheid van den wind, hem nadert of voorbij vliegt.’ - Uit een staat van de visscherij op den Dollard blijkt dat zij zeer aan het afnemen, en, ofschoon nog niet onbelangrijk, evenwel te gering van opbrengst is voor hen die er van moeten leven.
Dit werk is eene bijdrage tot de kennis van onzen bodem en zijne wording, die door allen, welke daar eenigen prijs op stellen, hoog zal worden gewaardeerd. - De Uitgevers hebben voor eene fraaije uitvoering gezorgd. Moge het in veler handen komen, en met nut gebruikt worden!