Schetsen uit het menschelijk leven. Drietal Verhalen, naar het leven geteekend, door A.J. van Loon. Te Amsterdam, bij J.C. van Kesteren. 1843. In gr. 8vo. 340 bl. f 3-:
Nieuwe Schetsen uit het menschelijke leven. Tweetal Verhalen, naar het leven geteekend, door en bij dezelfden. 1844. In gr. 8vo. 274 bl. f 2-40.
Of iemand aanleg heeft om wèl te slagen in het door hem ingeslagen pad, blijkt niet altijd bij de eerste proeve, maar wordt meestal daaraan ontdekt, dat hij een nuttig gebruik maakt van de op zijn werk gemaakte aanmerkingen. Bij het in 't licht geven van vroegere gewrochten van zijne zucht om romans te fabriceren, werd de Heer van loon in ons Tijdschrift opmerkzaam gemaakt op onderscheidene gebreken, die hem vooralsnog het regt deden missen, om aanspraak te maken op den lof, aan eenen bekwamen schrijver toe te kennen. Het is waarlijk een ondankbare arbeid, werken te moeten lezen en beoordeelen, welker opsteller zoo zeer met zijne ingebeelde bekwaamheden ingenomen is, dat niets hem wederhoudt, om de talrijke voortbrengselen van zijne schrijfjeukte onophoudelijk aan te bieden. Zulke menschen gelijken het meest op de rondventers van snuisterijen, die geen verstandig mensch koopt, maar die slechts aan den man gebragt worden bij onkundigen, of bij anderen, die dezelve koopen ten gevolge van een verkeerd geplaatst medelijden, dewijl het altijd nog beter ware gehandeld, zulk een nutteloos winstbejag niet aan te moedigen, en daardoor hen, die zich met zoodanigen handel genéren, te noodzaken, liever te spitten of te spinnen. Al deze verhalen hebben dit met elkander gemeen, dat derzelver helden van de gevolgen hunner slechte of onbedachtzame handelingen, geheel tegen den gewonen loop der wereldsche zaken, doorgaans door onverwachte voorvallen bevrijd worden. De vervaardiger van deze Schetsen is in het geheel geen feniks in het schilderen van karakters; het ontbreekt hem daartoe aan menschenkennis en oordeel; terwijl daarenboven eene vervelende langwijligheid deze verhalen ongeschikt doet zijn tot het verschaffen van aangename uitspanning. Zonder merkelijke schade voor land en volk zou dus de Heer van loon de uitgave van zijne hersenvruchten kunnen staken.