dat dit stuk van een uitstekend nut is, zoo wel om den toestand der kerk te Thessalonica regt te doen inzien, als ter verklaring van den eersten Brief des Apostels aan dezelve, welke Brief voornamelijk, en bijkans alleen, hier in aanmerking kon komen.
No. 3 heeft een soortgelijk, deels geschied-, deels uitlegkundig, onderwerp; den toestand der Christenkerk te Philippi, voor zoo ver dezelve voornamelijk uit den Brief, door Apostel Paulus aan die gemeente geschreven, te beoordeelen is. Zonder bepaald oogmerk, ja tegen zijne verwachting, is de jeugdige Schrijver, j. hoog, op dit stuk, ten zelfden dage met burgerhoudt, den 9 Februarij, met de kap tot Doctor der Godgeleerdheid gepromoveerd; een stuk,insgelijks voor de kerkelijke geschiedenis zoo wel, als voor de gewijde uitlegkunde, van wezenlijk belang.
No. 4 heeft tot Schrijver den Heer j. borsius, een waardig kweekeling der Amsterdamsche Illustre School; op welke hij zijne studiën willende volbrengen, door de wet verpligt was, om in het openbaar tot Doctor in de Theologie te promoveren. Door het lezen van neander's Gedenkwürdigkeiten aus der Geschichte des Christenthums und des Christlichen Lebens, kwam hij op de gedachte, om, met raadpleging zijns geachten leermeesters van hengel, tot onderwerp te kiezen het private leven der eerste Christenen. Hij heeft zich bepaald tot de Christenen, die vóór de derde eeuw geleefd hebben, en hun burgerlijk, huisselijk en godsdienstig leven, in drie afzonderlijke hoofdverdeelingen, beschouwd. Het onderwerp is niet van de gemakkelijkste, maar voorzeker allerbelangrijkst, en door den Schrijver niet alleen uit de beste bronnen geput, maar ook met oordeel en smaak behandeld.
Wij eindigen met onzen tijd geluk te wenschen, in welken zulke waardige jongelingen tot Godsdienstleeraars zóó kunnen aangekweekt worden.