Inhoudsopgave
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen, voor 1792. waarin de boeken en schriften, die dagelyks in ons vaderland en elders uitkomen, oordeelkundig tevens en vrymoedig verhandeld worden.
Bybel der Natuur, ontworpen door den beroemden J.J. Scheuchzer, in 't Nederduitsch overgezet en vermeerderd, door L. Meijer, S.S.Th. Dr. en Prof. Ord. aan 's Lands Hooge School te Franeker, enz. Elfde Deel. Te Amsterdam by M. de Bruin, 1791. In gr. octavo, 743 bladz.
De Geschiedenis van 's Heilands Lyden. Voor ongeoeffenden. Door J. van Nuys Klinkenberg. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. Behalven het Voorbericht, 162 bladz. In gr. octavo.
Leerredenen over verscheidene gewigtige Onderwerpen, nagelaaten door den Wel Eerwaarden en zeer Geleerden Heer J. Edwards, in deszelfs leeven President van het Collegië van New-Jersey. Naar den tweeden Druk uit het Engelsch vertaald. Door E. Nooteboom. Te Utrecht by W. van Yzerworst, 1791. Behalven de Voorreden, 174 bladz. In gr. octavo.
Begeerde Schae-Vergoeding, eerste Deeltjen, behelzende drie Leerredenen. I. De Heilland verreezen en aan Petrus verscheenen, Lukas XXIV: 34. II. Gods Goedertierenheid en Strengheid eerbiedig te betragten, Rom. XI: 22. III. Lydias Hart geopend, en zy den Heer getrouw, Handel. XVI: 13-15. Hoofdzaaklyk uitgesprooken voor de Gemeente van Ten Bour, in de Groninger Ommelanden. Door Theodorus Brunsveld de Blau, rustend Predikant te Groningen. Te Gron. by J. Oomkens en Frederik Vos, 1791. 192 bladz. In gr. 8vo.
Leerreden over de Christelyke Vryheid, volgens Gal. V: 13, 14 en 15, uitgesprooken, by gelegenheid van het wederom invoeren, van een nieuw Doopformulier, op den eersten Mey 1791. Door Willem Goede, Leeraar der Euang. Luthersche Gemeente te Campen. Te Amsterdam by A. Borchers en Zoon, ten voordeele van de Luthersche Gemeente te Campen. Behalven de Voorreden. en het daarby gevoegde Doopsormulier, 51 bladz. In gr. 8vo.
Verhandeling over het gebrek aan Predikanten. Alom te bekomen, 1791. In gr. octavo, 107 bladz.
De Verborgenheid der Natuur, zo in de Voortplanting des Menschen, als in de Willekeurige Verkiezing van het Geslagt der Kinderen, onderzogt en ontdekt. Naar het Hoogduitsch van J.C.H. 199 bl. in gr. 8vo.
Vaderlandsch Woordenboek; oorspronklyk verzameld, door J. Kok. Vier-en-twintigste Deel. Met Kaarten, Plaaten en Pourtraiten. Te Amsteldam by J. Allart, 1791. In gr. Octavo.
Zaaken van Staat en Oorlog, betreffende de Vereenigde Nederlanden, zedert het begin van 't jaar 1780. XI-XV Deel. Te Amsteldam by J. Allart, 1791. In gr. Octavo
De Fransche Constitutie, zo als dezelve door den Koning, op den 14 September 1791 is aangenoomen, benevens de verdere daar toe betrekkelyke Stukken en gebeurtenissen. Als mede de Poolsche Constitutie, in de Zitting van den 3 Mey 1791, beslooten, en in de volgende Zitting van den 5 dito eenpaariglyk bekragtigd. In 's Gravenhage by J. Plaat, 1791. In gr. octavo, 112 bladz.
Het Leven der Zeehelden; behelzende dit Deel het Leven van den Maarschalk de Tourville, Lieutenant-Generaal der Fransche Zeemagt, onder Lodewyk XIV, en Kornelis Tromp, Lieutenant-Admiraal-Generaal van Holland en Westfriesland, Grave van Syliesburg, Ridder van de Orde van den Olyfant. Naar het Fransch. Eerste Deel. Te Amsterdam en 's Haage by Allart en van Cleef, 1791. In gr. 8vo, 314 bladz.
De Eenzaamheid, door Zimmerman, eerste en tweede Deel, naar het Hoogduitsch. Met Plaaten. Te Amsterdam by J. Allart, en te Utrecht by de Wed. de Waal en Zoon, 1789-1791 het Iste Deel 298, en het IIde 351 bladz. In gr. 8vo.
Dichtstukken van het Haagsch Genootschap, onder de Spreuk: Kunstliefde spaart geen Vlyt; en bekroonde Keurstoffen. Met Privilegie der Ed. Gr. Moog. Heeren Staaten van Holland en Westfriesland. Iste Deel, Iste Stuk. In 's Hage by J. Thierry en C. Mensing, 1791. In gr. 8vo, 144 bladz.
De Geroofde Hairlok, door A. Pope. In het Nederduitsch gevolgd door Mr. P. Boddaert. Te Haerlem, by A. Loosjes, Pz. 1791. in gr. 8vo 49 bladz.
Verhandeling over het Onderwys in het spellen, leezen en schryven, uitgegeeven door de Maatschappy, Tot nut van 't Algemeen. Te Leyden by D. du Mortier en Zoon, en te Deventer by J.H. de Lange 1791. In octavo, 48 bladz.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verhandeling van het Genootschap tot verdeediging van den Christlyken Godsdienst, opgericht in 's Hage, voor 't jaar 1790. Te Amsterdam, Haerlem en 's Hage, by J. Allart, C. v.d. Aa, en de Wed. J. du Mee, Junior. In gr. 8vo. Behalven de Aanspraak 110 bladz.
Het leeven van den Weleerwaarden en zeer Geleerden Heer Jonathan Edwards. In deszelfs leeven President van het Collegie van New - Jersey. Met uittrekzels uit zijne bijzondere Schriften en Dagboek. Na den tweeden druk uit het Engelsch vertaald, door E. Nooteboom. Te Utrecht by W.v. Yzerworst, 1791. Behalven het Voorwerk 222 bladz. in gr. octavo.
Troostgronden, by de Grafsteden van onze Geliefden, door Mr. F.T. Wettengel, Vorstlyken Hofprediker te Greiz, uit het Hoogduitsch vertaald. Te Dordrecht, by F. Wanner, 1791. In gr. 8vo.
Ontwerp ter proeve, hoe men op de beste wijze Kinderen, van jongs af, tot Godsdienst kan opleiden, door C.G. Saltzman. Uit het Hoogduitsch vertaald. Tweede en laatste Stukje. Te Haarlem bij F. Bohn, 1790. In octavo, 136 bladz.
Eenige voornaame Heel- en Vroedkundige gevallen, door G.J. van Wy, Lid van Geleerde Genootschappen, Lector in de Ontleed- Heel- en Vroedkunde, Stads Operateur, Heel- en Vroedmeester, enz. te Arnhem. Te Amsterdam by A. van der Kroe en J. Yntema, 1791. In gr. 8vo. 42 bladz.
Intree-Redenvoering, gedaan te Arnhem, den 31 Maart 1788. door Denzelfden. Te Arnhem by W.A. van Goor. In gr. 8vo. 62 bladz.
De Oprichting van den Hoogen Raade in Holland, met het geen verder, omtrent dat Collegie by de Heeren Staaten van Holland en Zeeland beslooten is, tot den Jaare 1767. Te Utrecht by Wild en Altheer, 1791. In gr. 8vo. 242 bladz.
Historisch Schouwtooneel van 's Werelds Lotgevallen, of kort aaneengeschakeld Berigt der voornaamste Gebeurtenissen van deezen Tyd; verrykt met Leevensschetzen van vermaarde Persoonen, en Beschryvingen van zodanige Landen, Steden en Plaatzen, als by uitsteekenheid aanmerking verdienen. Vervolg van het 1ste Stuk, en 2de Stuk. Met Plaaten en Kaarten, 1791. Te Haarlem by A. Loosjes, Pz. In gr. 8vo.
Beschouwing der Maatschappy en Zeden, in Poolen, Rusland, Zweeden, Deenemarken, enz. Doorvlogten met Voorvallen, eenige uitsteekende Characters betreffende. Door William Cone, A.M.F.R.S. Lid van 's Konings Collegie te Cambridge, Kapellaan des Hertogs van Martborouch, Medelid van de Koninglyke Oeconomische Societeit te Petersburg, als mede van de Koninglyke Academie te Koppenhagen. VIIIste Deel. Te Amsterdam by J. Yntema, 1791, 165 bl. in gr. 8vo.
Geschiedkundige Verhandeling over de Heidens, betreffende hunne herkomst, leevenswyze, gesteldheid, zeden en lotgevallen, sedert hunne verschyning in Europa, door H.M.G. Grelman, Leeraar der Wysbegeerte. Volgens den tweeden vermeerderden Druk overgezet. Te Dordrecht by A. Blussé en Zoon, 1791. In gr. 8vo. met de Bylaagen, 334 bladz.
Memorien, raakende twee interessante crimineele Quaestien, de eene, over het stellen van de cautio judicio sisti, & pro expensis litis, door een Geaccuseerden: en de andere over de verpligting van Erfgenaamen tot het aanneemen der Arrementen van een crimineel Proces, nopens het point der Kosten, enz. met de Sententien, daarin geweezen: uitgegeeven door Mr. Joannes van der Linden, Advocaat voor de respective Hoven van Justitie in Holland. Te Utrecht by B. Wild en J. Altheer, 1791, gr. 8vo., 102 bladz.
Redevoering over de Beoefening der oude Schryvers als een bron van wezenlyk genoegen, in 't Latyn uitgesprooken, door den Heer Willem Kist, by de aanvaarding van het Hoogleeraarschap in de Welspreekenheid en Geschiedenissen te Middelburg. Te Middelb. by W.A. Keel, en te Dordrecht by J. Krap. 75 bl. in gr. 8vo.
Eerste en tweede Catern uit myn Zakboek, of Aantekeningen van een Burger aan de Grenzen van Holland. Te Rotterdam by N. Cornel. In gr. 8vo. 40 bladz.
Het Hoogste Goed. Leerdicht in vier Zangen. Te Amsterdam by P.J. Uijlenbroek, 1791. In gr. 8vo. 74 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Het vierde en vyfde Boek van Moses, [gemeenlyk] Numeri en Deuteronomium. Naar het Hebreeuwsch. Door Y. van Hamelsveld. Te Amsterdam by M. de Bruyn, 1791. In gr. octavo.
Geschiedkundig bewys voor de Waarheid van Jesus Opstandinge, uitgegeeven door Carel Philip Sander, thans Leeraar der Luthersche Gemeente, te Groningen, enz. Te Groningen by L. Bolt, 1791. Behalven de Voorreden, 75 bladz. in gr. 8vo.
Kleine Schriften voor Vrienden der Menschheid en des Christendoms. Door J. van Loo, Predikant te Ootmarsum. Tweede Stuk. Te Utrecht by de Wed. J. van Terveen en Zoon, en W. van Yzerworst, 1791. In gr. octavo, 309 bladz.
Uitlegkundig en Godgeleerd Magazyn van D.C. van Voorst, Predikant te Hien en Dodewaard. Te Leyden by A. en J. Honkoop. In gr. 8vo.
De Godsdienstige. Te Leyden by A. en J. Honkoop. In gr. 8vo.
Lofreden op Simon Episcopius, uitgesproken door Jan Konynenburg, in de Remonstrantsche Kerk, te Amsteldam, by de aenvaerding van het Hoogleeraerambt in de Godgeleerdheid en Kerklyke Geschiedenis, aen het Kweekschool der Remonstranten, den XXIII van Slagtmaend MDCCXC. Uit het Latyn vertaeld, en met eenige Aentekeningen vermeerderd. Te Amsteldam by M. Schalekamp, 1791. Behalven het Voorberigt, 101 bladz., in gr. 8vo.
Brieven over Italien, voornaamelyk den tegenwoordigen staat der Geneeskunde, en Natuurkunde betreffende. Aan den Hooggel. Heere E. Sandifort, door W.X. Jansen, M.D. te Dusseldorp, enz. enz. Te Leyden by S. en J. Luchtmans, en A. en J. Honkoop, 1790. In gr. 8vo, 314 bladz.
Wis- Natuur- en Sterrekundige Briefwisseling, over verscheiden belangryke Onderwerpen, als onder anderen: eenige nieuwe Sterrekundige ontdekkingen van den beroemden Herschell; zyne Levensbyzonderheden, en zyn verwonderlyk Observatorium. Als mede eene nieuwe Ontdekking van den Heer Lavoisier, aangaande het Water, en meer andere Natuurkundige Merkwaardigheden; benevens eenige bedenkingen over 's Menschen Ziel. Met Plaaten. Te Amsterdam by A. Fokke Simonsz., 1791. In gr. 8vo., 254 bl.
Vaderlandsche Historie, vervattende de Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden, zints den aanvang der Noord-Americaansche Onlusten, en den daar uit gevolgden Oorlog tusschen Engeland en deezen Staat, tot den tegenwoordigen tyd. Uit de geloofwaardigste Schryvers en egte Gedenkstukken zamengesteld. Met Plaaten. Ten vervolge van Wagenaar's Vaderlandsche Historie. Zesde Deel. Te Amst. by. J. Allart, 1791. Behalven het Register, 383 bl., in gr. 8vo.
Geschiedenis van den Veldtogt der Pruissen, in Holland in 1787; gevolgd naar het Werk van den Heer T.P. van Pfau, Generaal- Majoor in Koninglyk-Pruissischen dienst, enz. enz. Twee Deelen. Met Plans en Kaarten verrykt. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1792. In 4to. 186 bladz.
De beste Regeerings-vorm. (Zonder Hoofdtitel, Jaartal, of Drukker; maar, in plaats van dien, eene Afbeelding van de plattegrond van de Maan; met het omschrift: De beste Regeerings-vorm in de Maan; en uitgegeeven op de Planeet de Aarde, met het laatste Kwartier der Maan, toen de Zon in Virgo ging, twee dagen voor den VIIIsten Quatertemper.)
Nederlandsch Placaat- en Rechtskundig Woordenboek; behelzende al het geen, door de Hoog Mog. Heeren Staaten Generaal der Vereenigde Nederlanden, en de Edele Groot Mog. Heeren Staaten van Holland, Zeeland en West-Vriesland, zedert de vroegste tyden, over allerleye zaaken, by Placaaten, Resolutien en Ordonnantien, vastgesteld is, enz. Iste Deel. Te Amsterdam en Dordrecht by Allart, en de Leeuw en Krap, 1791. In gr. 4to, behalven het Voorbericht, 580 bladz.
Kabinet van Mode en Smaak. Met gekleurde Plaaten. Eerste Deel. Te Haarlem by A. Loosjes Pz., 1791. In 8vo, 456 bladz.
Vaderlyke raad aan myne Dochter, in den smaak van Theophron: aan de Huuwbaare Jufferschap gewyd, door J.H. Campe. Uit het Hoogduitsch vertaald. Twee Deelen. Te Amsterdam by de Wed. J. Doll, 1791. Behalven de Voorreden, 685 bladz. In octavo.
Zedelyke Mengelingen, onder de Spreuk: E pluribus unus. Te Rotterdam by J. Burgvliet, 1790. In gr. 8vo.
Algemeene vaderlandsche letter oefeningen.
Uitlegkundig Woordenboek, ter Opheldering van de Schriften des Nieuwen Verbonds, door G. Hesselink, A.L.M. Phil. Doct. Hoogleeraar in de Godgeleerdheid en Wysbegeerte, by de Doopsgezinden te Amsterdam. Tweede Stuk. Te Amsterdam by J. Yntema en de Erven P. Meyer en G. Warnars, 1792. Behalven een uitvoerige Lyst van Schriftuurplaatzen uit het N. Verbond, welke in dit Woordenboek, of verklaard en uitgebreid, of ter Opheldering van andere plaatzen aangehaald, worden, 346 bl. in gr. 8vo.
Zedekundige Verhandeling over het waare Weezen van het Christendom. Te Amsterdam by de Wed. J. Doll, 1791. In gr. 8vo. 104 bladz.
Stof tot Onderhoudingen by Zieken en Stervenden, door J.C.F. Witting. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Coevorden, by J. van der Scheer, en te Amsteldam by A.B. Saakes, 1792. 104 bladz., in gr. 8vo.
Leerredenen over den Heidelbergschen Catechismus, door Petrus Curtenius, Doctor en Professor der Godgeleerdheid, en Bedienaar van 't Euangelie te Amsteldam; na 's mans dood uitgegeeven door Broërius Broes, Doctor en Professor der Godgeleerdheid aan 's Lands Hooge School te Leyden. Tweede Deels, tweede Stuk. Te Leyden by A. en J. Honkoop, 1791. 132 bladz. in gr. 8vo.
Verhandelingen, uitgegeeven door de Maatschappy, ter bevordering van den Landbouw te Amsterdam. VIIIste Deel. Te Amsterdam by J.C. Sepp, 1791. Behalven het Voorwerk, 356 bl. in gr. 8vo.
Verhandeling over het Voorgevoel en de Schyngezichten, door J.Ch. Hennings, Hofraad en Hoogleeraar te Jena. Uit het Hoogduitsch. Tweede Stuk. Te Amsterdam by A. Fokke Simonsz. 1791. In octavo, 222 bladz.
Staat van Regeering, Godsdienst, Geleerdheid en Konsten in Groot-Brittanje, omtrent het einde van de agttiende eeuw; door Dr. Gebh. Friedr. Aug. Wendeborn, Predikant te Londen. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Campen, ter Drukkerye van J.A. de Chalmot, 1791. Derde Deel, 418 bladz. in gr. 8vo. behalven de Voorreden.
Gedenkschriften en Reizen des Graaven Van Benyowsky, door hem zelven beschreeven, naar de Engelsche Vertaaling uit het oorspronglyk Handschrift overgezet. IIde Deel. Te Haarlem by A. Loosjes Pz. 214 bl., in gr. 8vo.
Prysverhandeling over de Vereischten in eene Levensbeschryving der Dichteren; uitgegeeven door het Genootschap: Kunst wordt door arbeid verkreegen. Te Leyden voor het Genootschap. En zyn te bekomen te Amsterdam by H. Keyzer, 1790. In gr. 8vo. 64 bladz.
Tooneelen in Parys, by en na de Verwoesting der Bastille. Naar Fransche en Engelsche Schriften en Plaaten. Tweede Stukje. Te Haarlem by A. Loosjes, Pz. 1791. In 8vo., 178 bladz.
De Moderne Helicon. Een Droom. Voorgeleezen in, en opgedraagen aan, de Maatschappy der Verdiensten, onder de Zinspreuk Felix Meritis, door Arend Fokke Simonsz., Medelid derzelver Maatschappye, en van verscheide Dicht- en Letteroefenende Genootschappen. Te Amsterdam by A. Fokke Simonsz., 1792. In gr. 8vo. 76 bladz.
Naamlyst van Boeken, die ter Vertaaling zyn aangekondigd, in de Jaaren 1790 en 1791. Twee Stukjes. Te Amsterdam by A.B. Saakes, 1791. In gr. 8vo, 76 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter oefeningen.
Nagelaaten Leerredenen over Paulus Brief aan de Kolossensen, van Th.A. Clarisse, in leven Predikant te Amsterdam. Naar deszelfs Handschrift uitgegeven deer P. Abresch, Hoogleeraar in de Godgeleerdheid en Achdemie-Prediker aan de Universiteit van Stad en Lande. Vierde Deel. Te Utrecht, Groningen en Amsterdam by H. van Otterloo, A. Groenewolt en J. Westing Willemsz. 1791. In gr. octavo, 622 bladz.
De Opvoeding van het Menschdom, volgens den Bybel. In eenige Leerredenen, door Ewald, Superintendent en Predikant te Delmot. Uit het Hoogduitsch. Eerste Deel. Te Utrecht by de Wed. S. de Waal en Zoon, 1792. In gr. 8vo., 245 bl.
De moed van den wankelenden Christen opgebeurd en versterkt tegen de aanvallen van het Ongeloof; of korte Aanmerkingen over de Inwendige Bewyzen van den Christlyken Godsdienst. Door Gilbert Wakefield. Uit het Engelsch vertaald. Te Dordrecht by H. de Haas, 1791. 108 bl. in gr. 8vo.
Het vrye en algemeene in de inrichting van recht Christelyke Kerk-Maatschappyën; of het onverbindende van alle Kerkelyke geloofsregels; en het onwettige van alle burgerlyke vervolging, verdrukking, of bevoorrechting, alleen wegens gevoelens van Godsdienst; byzonder op de Nederlanden toegepast; in twee Leerredenen, door G.J.G. Bacot, Doctor in de Wysgeerte, Lid van de Haarlemmer Maatschappy der Weetenschappen, en Leeraar van het Algemeene Christelyke Protestantsche Kerkgenootschap, in Duinkerken. Te Duinkerken, by van Schelle en Comp. 1791. 160 bladz. behalven een Inleidend Vertoog van LXII bl. in gr. octavo.
Heelkunde van hippocrates, door D. van Gesscher. Eerste Deels, Eerste Stuk. Te Amsterdam by J.B. Elwe, 1790. Behalven het Voorwerk, 148 bladz. in gr. 8vo.
Schatkamer der Koopmans Rekenkunst. Leerende de voornaamste gevallen, in den Koophandel voorkomende, kort, grondig en duidelyk berekenen. Saamengesteld door Arnoldus Bastiaan Strabbe, Lid van de Societeit der Kunstrekenaars, te Hamburg, enz. en Mathematicus te Amsterdam. Twee Deelen. In 8vo. Te Gouda en Bodegraven by M. van Loopik en Th. Meyer, 1790 en 1791. Te samen 454 bl.
Stukken voor de Vaderlandsche Historie, uit de Verzameling van Mr. G. van Hasselt. Eerste Deel. Te Arnhem en Amsterdam by W. Troost en Zoon, en J. Allart, 1792. 377 bl. in gr. 8vo.
Derde Catern uit myn Zakboek, of Aantekeningen van een Burger, aan de Grenzen van Holland. Te Rotterdam by N. Cornel, 1790. In gr. 8vo. 64 bl.
Reize in de Binnenlanden van Afrika, langs de Kaap de Goede Hoop, in de Jaaren 1780 tot 1785 gedaan, door den Heer Le Vaillant: uit het Fransch door J.D. Pasteur. Met Plaaten. Tweede Deel. Te Leyden en Amsterdam by Honkoop en Allart, 1791. In gr. 8vo., 360 bl.
Heribert van Westervelt, een uit den Raad van Hattem, gevonnist. Te Harderwyk by Joh. van Kasteel, 1791. in gr. 8vo. 237 bladz.
Opusculorum de ratione Studii, Pars tertia, eaque ultima, seu Stephani Gaussenii, Dissertationum pars posterior. Accesserunt IV Orationes Jo. Alberti, Jo. Jac. Schultens & Nic. Guil. Schroederi, Proemii loco praemissa est Paul. Chevalier, Oratio de Literis Humanioribus, optimo Religionis Christianae praesidio. Cura Ev. Scheidii. Lugduni Batavorum apud Sam. & Joh. Luchtmans, 1792. In gr. 8vo.
Tafereelen voor het Menschdom. Te Utrecht en Rotterdam by G.T. van Paddenburg en Zoon en J. Meyer, 1791. 210 bladz. in gr. octavo.
Gezangen van Mr. P.L. van de Kasteele, voorheen Raad en Pensionaris van Haarlem. Te Utrecht by de Wed. J. van Terveen en Zoon, 1790. In gr. 8vo., 128 bladz.
De Kunst van Nabootzing door Gebaarden; door J.J. Engel. Tweede Deel. Te Haarlem by J. van Walré, 1790. In gr. 8vo. 272 bladz.
Rekenboek, uitgegeeven door de Maatschappy: tot Nut van 't Algemeen. Iste Deel. Te Leyden by D. du Mortier en Zoon, en te Deventer by J. de Lange, 1790. In 8vo. 104 bladz.
Rekenboek voor de Nederlandsche Jeugd, door H. Aeneae, A.L.M. Phil. Doct. en Lid van verscheidene geleerde Genootschappen. Uitgegeeven door de Maatschappy: tot Nut van 't Algemeen. Eerste Deel. Te Leyden by D. du Mortier en Zoon, en te Deventer by J.H. de Lange, 1791. In 8vo. 212 bladz.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Voorbereidzelen tot Verklaaring en eene schetswyze Opheldering van Salomon's Prediker, door G. Bonnet, Doctor en Professor der H. Godgeleerdheid, en Academie-Prediker, te Utrecht. Tweede Druk. Met eene nieuwe Voorrede, waarin eenige byzonderheden, dat Boek betreffende, nader behandeld worden. Te Utrecht by W. van Yzerworst, 1792. In gr. 8vo., buiten de Voorred. 479 bl.
Manuscript, waarin de Gebeurtenis met de Paradoxe Dienstmaagd te Philippen voorgevallen, en door den H. Euangelist lucas Handel. der Apostelen, Cap. XVI: 16-18 geboekt zynde op 't verlangen van eenige onbekende Dordrechtsche en andere Bybelvrienden onderzogt en verklaard wordt, door F.G.C. Rütz, Hoogduitsch Predikant der Luthersche Gemeente in 's Haage. Te Rotterdam by J.P. Kraeft, 1791. 70 bl. in gr. 8vo.
Myn Tydwinst, door Jan Hendrik van Dongen. Derde en laatste Deel. Te Amst. by Wessing en van der Hey, 1791. Behalven de Voorreden, 247 bl. in octavo.
Aanleiding tot eene onverstandige Opvoeding der Kinderen, door C.G. Saltzmann. Volgens den tweeden Hoogd. Druk overgezet. Te Amsterdam by Kuyper en van Vliet, 1791. Behalven het Voorwerk 239 bladz. in octavo.
Nieuw Heelkundig Woordenboek, bevattende de nieuwste Ontdekkingen, die in de laatste jaaren in de Heelkunde gedaan zyn, door J.G. Bernstein, Heelmeester in Saxen. Uit het Hoogduitsch vertaald, door J. Daams, Heelmeester te Haarlem, en Lid van het Heelk. Genootschap te Amsterdam. II Deelen. Te Haarlem by C. Plaat, 1791. Buiten de Registers, 705 bl. in gr. 8vo.
De Levens van doorluchtige Grieken en Romeinen, onderling vergeleeken, door Plutarchus. Uit het oorsprongelyk Grieksch geheel op nieuw vertaald, en met zeer veele Aantekeningen opgehelderd. Tweede Deel. Met Plaaten. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. In gr. 8vo. 446 bl.
Tafereel van Italie, door J.W. van Archenholtz, Oud Kapitein in dienst van zyne Majesteit, den Koning van Pruissen. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Rotterdam by D. Vis, 1791. In gr. 8vo. 270 bladz.
De Onstervelyke Reiziger, in twee Boeken van Ignaz Karsicki, Ryrsgraaf, Prins-Bisschop van Ermeland, Ridder van den Witten Adelaar. Uit het Poolsch. Te Utrecht by B. Wild en J. Altheer, 1791, 244 bl.
Samenspraken der Dooden, naar het Grieksch van Lucianus. In het Nederduitsch overgezet, en met Aanmerkingen uitgegeeven, door B.V.F. Eerste Stukje. Te Utrecht by W. van Yzerworst, 1791. In gr. 8vo.
Geschiedverhaal van het verblyf van den berugten Graaf van Cagliostro, te Mittau; en deszelfs Schyntoveryen aldaar. Door Mevrouwe Charlotte Elisabeth Constantina van der Recke, geb. Gravinne van Medem. Naar de Hoogduitsche Uitgave van Frederik Nicolai vertaald, door Mr. P. Boddaert. Met eene Voorrede van den Vertaaler over de Opkomst, Voortgang en Bedryven der zogenoemde Toveraars. Te Amst. by A. Fokke Simonsz., 1791. Behalven het Voorwerk, 221 bl. in 8vo.
Korte Beschryving der Zeventien Nederlandsche Provinciën, waarin met een opslag kan gezien worden de Ligging, Grootte, Grenzen en Rivieren, der Zeventien Provinciën in 't gemeen; en van ieder met haare verdeeling in 't byzonder; - benevens derzelver Steden, Sterktens, en het aanmerkelykste van dien. - Ook, hoe deeze Provinciën van tyd tot tyd zyn van een geraakt, en hoe, en by wie, dezelve thans worden bezeten. - Ten dienste der Nederlanders byzonder der Lees- en Weetgierige Jeugd, uit veele Schryvers in ordre geschikt, door Johannes Willemse. Te Amsterdam by J.E. Kryt, in 8vo. 85 bl.
Feest- en Lydens Geschiedenis voor de Jeugd, door J. Scharp, Predikant te Rotterdam. Te Rotterdam by A. Bothal, 1792. In 8vo., 28 bladz.
Kleine Dichterlyke Handschriften, Derde en Vierde Schakering. Te Amsterdam by P.J. Uijlenbroek, 1790 en 1791. In gr. 8vo. elk 136 bladz.
Zaïre, Treurspel; door J. Verveer. Te Dordrecht by de Leeuw en Krap, 1790. In gr. 8vo., 114 bladz.
Cora, of de Zegepraal der Liefde op het Bygeloof, Tooneelspel; door J. Verveer. Te Dordrecht by de Leeuw en Krap, 1790. In gr. 8vo. 140 bladz.
Voor Kinderen, tot Nut en Vermaak. Te Leyden by D. du Mortier en Zoon, 1790. In 8vo. 88 bladz.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel vertaald, omschreven, en door Aanmerkingen opgehelderd. Vyfde Deel. Te Utrecht en te Amsterdam by G.T. van Paddenburg en Zoon, en J. Allart, 1791. In gr. octavo, 646 bladz.
De Psalmen uit het Hebreeuwsch vertaald door H. Muntinghe, Th. Dr. Hoogl. der Godgel. en Kerkel. Gesch. en Academie-Prediker aan de Provinciale Geldersche Hoge School te Harderwyk. Twede Stuk. Te Leyden by A. en J. Honkoop, 1791. In gr. octavo.
Verhandelingen, raakende den Natuurlyken en Geöpenbaarden Godsdienst, uitgegeeven door Teyler's Godgeleerd Genootschap. XIde Deel. Te Haarlem by J. Enschedé en Zoonen en J. van Walré, 1791. In gr. 4to. 624 bl.
Schets van den Christelyken Godsdienst, opgesteld voor een Vader des Huisgezins, tot onderwys zyner Kinderen. Te Delft by M. Roelofswaert, 1791. Behalven het Voorbericht, 104 bladz. in octavo.
Natuur- en Scheikundige Waarneemingen, over eenige gewigtige Onderwerpen der Geneeskunde en Oeconomie in ons Vaderland, ingericht ter bevordering en uitbreiding van Landbouw, Konsten en Fabryken, en ten meerderen bloei der Artzenymengkunde, gedaan aan de Hooge School te Groningen, door Petrus Driessen, M.D. Medic. Pharmac. & Therap. Professor extr. aldaar. Iste Stuk. Te Leyden by A. en J. Honkoop, 1791. In gr. 8vo. 216 bladz.
Nederlandsche Insecten, door J.Ch. Sepp. Te Amsterdam by J.C. Sepp, 1791. In quarto.
Beschouwing der Maatschappy en Zeden, in Poolen, Rusland, Zweeden, Denemarken, enz. Doorvlogten met Voorvallen eenige uitsteekende Characters betreffende. Door William Coxe, A.M.F.R.S. Lid van 's Konings Collegie te Cambridge, Kapellaan des Hertogs van Marlborough, Medelid van de Koninglyke Oeconomische Societeit te Petersburg, als mede van de Koninglyke Academie te Koppenhagen, IXde Deel. Te Amsterdam by J. Yntema, 1791. Behalven den Inhoud der beide laatste Deelen, 158 bl. In gr. 8vo.
Het Vaderland, met geheel nieuw geteekende en gekleurde Kaarten van iedere Provincie, de Generaliteitslanden en de geheele Republiek, en zeer gewigtige Vaderlandsche Afbeeldingen. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. In gr. 8vo. 690 bladz.
Godengesprekken, gehouden boven het Veld van Mars, en gevonden in de Nationale Vergadering, te Parys: naar het Hoogduitsch van Wieland. Te Utrecht by G.T. van Paddenburg, en te Rotterdam by J. Meyer, 1792. 104 bl. in gr. 8vo.
Aandacht-boek voor Vrouwen. Door F.G. Maresoll. Uit het Hoogduitsch, Iste D. 2de Stuk. In 's Gravenhaage by I. van Cleef, 1791. In gr. octavo, 280 bladz.
Briefwisseling tusschen Academie-Vrienden, door J.M. Miller. Naar de tweede verbeterde Hoogduitsche uitgave. Eerste Deel. Te Utrecht en Amsterdam by G.T. van Paddenburg en Zoon en M. Schalekamp, 1791. In octavo, 320 bladz.
De gevaaren van den Laster, in eene Briefwisseling tusschen Miss Fanny Springler, en haare Vriendin, door E. Bekker, Wed. A. Wolff. In 's Gravenhaage by I. van Cleef, 1791. In gr. 8vo. 322 bl.
Grondbeginzelen der Menschkunde. Door Mr. G. van der Voort, Adv. voor de Edele Hoven van Justitie in Holland, Lid van Geleerde Maatschappyen, enz. IIde D. Te Amsterdam by W. van Vliet, 208 bl. in gr. 8vo.
Bydraagen, betreklyk Kerk- en Schoolstaat ten Platte Lande van West-friesland, onder de Zinspreuk Potanda Ferens Infantibus Ubera Magnis. Eerste Stukje. Te Alkmaar by H. Hartemiuk, 1791. In gr. 8vo. 63 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel, door beknopte uitbreidingen, en ophelderende Aanmerkingen, verklaard, door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M.Th. & Ph. Dr., enz. enz. Twee-entwintigste Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. Behalven het Voorwerk, 546 bladz. in gr. octavo.
Nagelaten Leerredenen van G.J. Zollikofer, Predikant der Evangelisch-Hervormde Gemeente te Leipzig. In het Nederduitsch vertaald. Derde Stuk. Te Amsterdam by de Erven P. Meyer en G. Warnars, 1791. In gr. octavo, 271 bladz.
Brieven, behelzende veele byzonderheden over Zach. XII: 11. Waarby gevoegd zyn eenige anderen over, en betrekkelyk tot onderscheiden plaatsen der Heilige Schrift. Door Philippus Vermaat, Predikant te Moorddrecht. Te Gouda by W. Verblaauw, 1791. Behalven het Voorwerk, 334 bladz. in gr. 8vo.
Korte Voorstellen ter Verheerelykinge van God, door C.G. Saltzman. Gevolgd na het Hoogduitsch. Eerste Deel. Te Amsteldam, by J. de Jongh, 1791. Behalven de Voorreden en den Inhoud, 208 bladz. in gr. octavo.
Oude en tegenwoordige Staat en Geschiedenis van alle Godsdiensten, van de Schepping der Waereld tot op den tegenwoordigen tyd, door W. Hurd, D.D. uit het Engelsch vertaald. Zevende Deel. Te Amst. by M. de Bruyn, 1791. Behalven de Bladwyzer, 541 bl. in gr. 8vo.
Redevoering van F.J. Voltelen, Hoogleeraar in de Geneesen Scheikunde, over het Dierlyk Magnetismus, opentlyk uitgesprooken, by het plechtig nederleggen van den Post van Rector Magnificus van 's Lands Hooge Schoole te Leyden, den 8 Febr. 1791. Uit het Latyn vertaald, door J. Veirac, M.D. enz. te Rotterdam. Te Leyden by H. Mostert, 1791. Behalven het Voorwerk, 100 bladz. in gr. 8vo.
Vervolg op M.N. Chomel Algemeen, Huishoudelyk, Natuur- Zedekundig en Kunst-Woordenboek, door J.A. de Chalmot. Verrykt met Kunstplaaten. Twaalfde Stuk. Te Campen by J.A. de Chalmot, en te Amsterdam by J. Yntema, 1791. In groot Quarto.
Vaderlandsche Historie, vervattende de Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden, zints den Aanvang der Noord-Americaansche Onlusten, en daar uit gevolgden Oorlog tusschen Engeland en deezen Staat, tot den tegenwoordigen tyd. Uit de geloofwaardigste Schryvers en egte Gedenkstukken zamengesteld. Met Plaaten. Ten vervolge van Wagenaar's Vaderlandsche Historie. Zevende Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. Behalven het Register, 395 bl. in gr. 8vo.
B. Huydecoper's Proeve van Taal- en Dichtkunde. Behelzende uitvoerige Bladwyzers op dezelve Proeve. Naar de Uitgave van wylen F. van Lelyveld. Vierde Deel. Te Leyden by A. en J. Honkoop, 1791. In gr. 8vo. 324 bl.
De Ontwaaking van Epimenides, te Parys; Blyspel. Naar het Fransch van den Heer de Flins. Te Haarlem by J. van Walré en Comp., 1791. In gr. 8vo. 72 bladz.
Eenige Bydragen voor Genie en Menschen-gevoel. 3de Stukje. Te Utr. by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1790. 187 bl. in 8vo.
Pieter Klaus, door den Vryheer van Knigge. Eerste Deel. Te Haarlem by F. Bohn, 1792. In gr. octavo, 182 bladz.
De Man en Vrouw van Smaak. Uit het Engelsch. Drie Deelen. Te Amsterdam by H. Keyzer, 1790. In 8vo. te zamen 790 bl.
Leerzaame Gesprekjes, of de vlyt der Kinderen opgewekt, door J. Hazeu, C. zoon. Met Plaatjes. Tweede en laatste Stukje. Te Amsterdam by W. van Vliet, 1791. In octavo, 44 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel, door beknopte Uitbreidingen, en ophelderende Aenmerkingen verklaerd; door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M. Theol. & Phil. D., Hoogleeraer in de H. Godgeleerdheid en Kerkelyke Geschiedenis, aen het Illustre Athenaeum, en Predikant in de Gemeente te Amsterdam; mitsgaders Lid van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, te Vlissingen. XXIIlste Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. CLXXXV en 511 bladz. in gr. 8vo.
Verhandeling over den Wandel des Geloofs, door William Romaine, M.A. Predikant te Londen; uit het Engelsch vertaald. Iste Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1792. Behalven de Voorreden, 293 bl. in gr. 8vo.
Over de Tolerantie, door Hegewisch, Hoogleeraar op de Hooge School te Kiel. Uit het Hoogduitsch. Te Coevorden by J. van der Scheer, en te Amsterdam by A.B. Saakes, 1792. 56 bl. in gr. 8vo.
Vraagen over de Geschiedenissen van den Bybel. Te Amsterdam by Cornelis de Vries, 1792. Behalven het Voorbericht, 103 bl. in gr. 8vo.
Antwoord op de Vraage, of het leezen van Predikatiën, in de publieke Kerken, vooral ten platte lande, invloed hebbe op de waarneeming van de openbaare Godsdienst, en of het zelve de waarneeming der Godsdienst nadeelig, dan voordeelig zy; voorgeleezen in een Gezelschap van Godsdienst Vrienden, onder de Zinspreuk: A Jove principium. Te Alkmaar by H. Hartemink, 1792. 36 bl. in gr. 8vo.
Verhandeling over de Verstoppingen des Onderbuiks, (getrokken uit het Werk van den Hoogl. Kampff,) ten nutte van Lyders. Uit het Hoogduitsch van den Heer Muller, Geneesheer te Hanau, met een Voorreden, en eenige ophelderende Aanmerkingen omtrent de Leere van Kampff, door E.J. Thomassen a Thuessink, A.L.M. Phil. en 's Lands M.D., enz. enz. In 's Gravenhage by I. van Cleef, 1790. In gr. 8vo. 250 bl.
Amsterdam, in zyne Geschiedenissen, Voorregten, Koophandel, Gebouwen, Kerkenstaat, Schoolen, Schutterye, Gilden en Regeeringe; om te dienen ten vervolge op het Werk van Jan Wagenaar, Historieschryver der Stad. Negentiende Stuk. Met Plaaten. Te Amsterdam en Harlingen by P. Conradi en V. van der Plaats, 1791. In gr. 8vo. 179 bl.
Beknopte Historie der Onlusten in de Nederlanden, zedert de Onderhandelingen, over de Gewapende Neutraliteit, in 1780, tot op deezen tyd, uit echte Stukken byeen gesteld, Derde Deel. Met Plaaten. In Braband, 1791. 335 bl. in gr. 8vo.
Geschiedenis der Kolonie van Suriname. Behelzende derzelver Opkomst, Voortgang, Burgerlyke en Staatkundige Gesteldheid, tegenwoordigen Staat van Koophandel, en eene volledige en naauwkeurige Beschryving van het Land, de Zeden en Gebruiken der Ingezetenen. Geheel op nieuw samengesteld door een gezelschap van geleerde Joodsche Mannen aldaar. Te Amsterdam en Harlingen by Allart en van der Plaats, 1791. In gr. 8vo. 364 bl.
Gezangen voor de Eer van Jesus Christus, Gods eeuwigen Zoon. Eerste Stukje. Te Utrecht by de Wed. S. de Waal en Zoon, 1791. In gr. 8vo. 46 bl.
Vier Godsdienstige Gezangen, door M. Feye. Tot gebruik der Roomsch-Catholyke Kerke op Zangnooten gesteld, door ***. Te Haarlem by J. van Walré en Comp., 1791. In gr. 8vo. 16 bl.
Mengelwerk van Stichtelyke Liederen, door verscheidene Dichters, met nieuwe en zeer gemakkelyke Zangwyzen. Te Dordrecht by H. de Haas. In gr. 8vo. 32 bl.
Liederen by de Doopsgezinden in gebruik, zederd het jaar 1684. Nu nagezien en verbeterd. Te Amsterdam by A. van der Kroe, 1791. In gr. 8vo. 23 bl.
De Nieuwe Constitutie van Frankryk, door Petronella Moens en Bernardus Bosch, Leden van verscheide Genootschappen. Te Amsterdam by W. Wynands en H. Brongers, 1792. In gr. 8vo. 55 bl.
Almanach van den Vader Gerard, voor den Jaare 1792, het derde van de Jaartelling der Vryheid. Door J.M. Collot d'Herbois. Te Duinkerken by van Schelle en Comp., 1792. In 8vo. 84 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Het boek Josua. Naar het Hebreeuwsch. Met korte Aanmerkingen voor Ongeleerden. Door Ysbrand van Hamelsveld. Te Amsterdam by M. de Bruyn, 1792. In gr. 8vo. 88 en 76 bladz.
Leerredenen over den Heidelbergschen Katechismus, door Johan Carel Palier, in leeven Hoogleeraar in de Godgeleerdheid, Predikant in de Hervormde Gemeente te 's Hertogenbosch, Lid van de Hollandsche Maatschappy der Wetenschappen, en der Nederlandsche Letterkunde te Haarlem en te Leiden, enz. enz. enz. uitgegeeven door J.F. Martinet. Te 's Hertogenbosch en Amsterdam by H. Palier en Zoon, en J. Allart, 1792. Twee Deelen, te zamen 1134 bladz. in gr. 8vo.
De Redelyke Godsdienst, het best Euangelisch offer, aangeprezen in eene Redevoering over Romeinen XII: 1. te Amsteldam, 's avonds in de Oude Kerk, op den tienden Juny 1792, uitgesprooken door Johannes Claessen, Kerkleeraar te Leerdam. Te Amsteldam by M. de Bruyn, 1792. Behalven de Toewyding aan de Gemeente van Amsteldam, 57 bladz. in gr. 8vo.
Het begraaven der Dooden buiten de Kerk en Stads Poorten aangepreezen, in eene Leerreden, naar aanleiding van Ps. XXXIV: 21 a, door W.A. Ockerse, Predikant te Wyk by Duurstede, en Lid van het Thielsch Genootschap: ter Navolging. Te Utrecht by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1792. Gedrukt ten behoeve van het Fonds. Behalven het Voorberigt, 78 bl. in gr. 8vo.
Brieven, over de Nieuwe Wachters der Protestantsche Kerke, van S.L. de Marees. Eerste Stukje. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Utrecht by W. van Yzerworst, 1792. 109 bl. in gr. 8vo.
Verhandelingen over de Ondeugden, die zich aan de Gezondheid der menschen zelve wreeken. Door D. Langhans. Naar het Hoogduitsch. Te Utrecht by H. van Emenes, 1792. Behalven het Voorwerk, 202 bladz. in gr. 8vo.
Beschryving van alle de Heelkundige Operatien, naar de beste en nieuwste Wyzen, door J. le Blanc, Heelmeester te Orleans, enz. In het Hoogduitsch uitgegeeven, en met Aanmerkingen verrykt, door Dr. C.F. Ludwig, Hoogl. der Geneeskunde, te Leipzich. En nu in 't Nederduitsch vertaald, en met veele Aanmerkingen vermeerderd, door W. Leurs, Heelm. in 's Hage, enz. enz. IIde Deel. Te Utrecht by G. van den Brink Jansz., 1790. In gr. 8vo. 296 bl.
Vindiciae Gallicae, of Verdeediging van de Fransche Omwenteling en derzelver Bewonderaaren, tegen de Aanvallen van de Heeren Burke en De Calonne, door J. Mackintosh, Schildknaap. Naar den derden vermeerderden Druk, uit het Engelsch vertaald. Te Dordrecht by H. de Haas. Behalven de Voorreden, 305 bl. in gr. 8vo.
Reize door Spanje, gedaan in de Jaaren 1786 en 1787; in 't byzonder, met opzicht tot den Landbouw, Manufactuuren, Koophandel, Bevolking, Belastingen, en Inkomsten van dat Land; benevens Aanmerkingen in het doortrekken van een gedeelte van Frankryk. Door Joseph Townsend, A.L.M. en Predikant te Pewsey, in het Graafschap Wilts. Iste Deel 1ste Stuk, 1791. Te Haarlem by A. Loosjes Pz., in gr. 8vo, 180 bl.
J.C. Gatterer, Hoogleeraar te Gottingen, Schets der Aardrykskunde. Uit het Hoogduitsch vertaald. Eerste Stuk. Te Utrecht by B. Wild en J. Altheer, 1790. In gr. octavo, 203 bl.
Het weezentlyke en interessante gedeelten, van het Werk van den Generaal-Major Pfau, het welk onder de benaaming van het onnoodige en onverschillige, uit de Nederduitsche Uitgave, by Holtrop, is uitgelaaten. Betrekkelyk tot den Veldtocht der Pruissische Troupen, in de Nederlanden, in het Jaar 1787. By een gezameld uit het origineele Werk naar de Hoogduitsche Druk van Berlin, 1790. Te Amsteldam by J. Peppelenbos, 1792. In 4to. 122 bl.
Myne vrolyke Wysgeerte in myne Ballingschap, door Gerrit Paape. Te Dordrecht by de Leeuw en Krap, 1792. In gr. 8vo, 170 bladz.
Magazyn van Geschiedenissen, Romans en Verhalen. Te Rotterdam by J. Meyer, 1790. Eerste Deel, 406 bladz. Tweede Deel, 400 bladz. in gr. 8vo.
Leerzaame Gesprekjens en Verhaalen, voor de Jeugd. Te Amsterdam by P.G. Geysbeek. In 12mo, 96 bladz.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
J.D. Michaëlis, Nieuwe Overzetting des Ouden Testaments; met Aanmerkingen voor Ongeleerden. In het Nederduitsch overgebragt. Xde Deel. Te Dordrecht by A. Blussé en Zoon en de Leeuw en Krap, 1791. In gr. octavo, 205 bladz.
Nederlands Verval en Herstel, aangewezen in eene Biddags Leerrede, over Deut. XXXII: 6. Door J. Steenmeyer, Predikant te Vlaardingen. Te Amsterdam by J. Wessing Willemsz. 1792. Behalven de Voorreden, 45 bl. in gr. 8vo.
J.G. Rosenmuller, Geschiedenis van den Godsdienst voor Kinderen. Naar de vierde verbeterde Druk, uit het Hoogduitsch vertaald, door G.H. Reiche, Leeraar te Zutphen. Te Zutphen by A. van Eldik, en te Amsterdam by Wessing en van der Hey, 1792. In 8vo. 229 bl.
Stoffe en Geest, of Bedenkingen, wegens den aart der Ziele, en de bewyzen voor heure Onsterflykheid, door Otto Bernhard van Borcke, Geheime Krygsraad des Keurvorsten van Saxen. Te Amsterdam by A. Fokke Simonsz. 1791. In gr. 8vo., 157 bladz.
Oratio funebris in obitum viri clarissimi Abr. Arent van der Meersch, Theologiae atque Historiae, quam Ecclesiasticam vocant, inter Remonstrantes Professoris, defuncti die XIII Aprilis MDCCXCII, habita die XIX Junii, eodem anno, A P. van Hemert, Philosophiae ac Literarum, inter eosdem, Professore. Amstelaedami apud M. Schalekamp, 1792. In 8vo. m.f. 52 pag.
Redenvoering over het Nut der Scheikunde in het algemeen, en over derzelver invloed op de Geneeskonst in het byzonder, gehouden in de Walsche Kerk te Delft, door A. van Stipriaan Luiscius, M.D. enz. enz. by het aanvaarden van het openbaar Leeraarambt in de Scheikunde, den 5 October 1790. Te Delft by M. Roelofswaard, 1790. In gr. 4to. 34 bl.
Redevoeringen van wylen Petrus Camper, over de wyze om de onderscheidene Hartstogten op onze Wezens te verbeelden; over de verbaazende overeenkomst tusschen de viervoetige Dieren, de Vogelen, de Visschen en den Mensch; en over het Gedaante-schoon. Gehouden in de Teken-Academie te Amsterdam. Uitgegeeven door zynen Zoon Adriaan Gilles Camper. Te Utrecht by B. Wild en J. Altheer, 1792. In gr. 4to. 106 bl. Met Plaaten. Benevens het Afbeeldzel van den Autheur.
Vaderlandsch Woordenboek, oorspronklyk verzameld door Jacobus Kok. Vyf-en-twintigste Deel. Met Kaarten, Plaaten en Pourtraiten. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. In gr. octavo 403 bladz.
Tafereel van de Staatsche, Pruissische, Fransche, en Oostenryksche Bezittingen, in de Tien Catholyke Nederlandsche Provincien en Opper-Gelderland, van het nieuw Belgisch Gemeenebest, van de Belgische Omwenteling, van het Land van Luik en de Luiksche Onlusten. Door een Bereisd Waarneemer, voorzien met eene naauwkeurige, volgens de onderscheidene Bezittingen, gekleurde, Landkaart. Te Amsterdam by M. Schalekamp, 1790. 160 bl. In gr. 8vo.
Schetzen, Tooneelen, en Waarneemingen, verzameld op een Reize door Frankryk, door Heinrich storch. Naar den tweeden Druk, uit het Hoogduitsch vertaald. Te Leyden by P.H. Trap, 1792. In gr. 8vo. 398 bl.
Proeven voor het Verstand, den Smaak en het Hart. Te Derdrecht by de Leeuw en Krap, 1790. In gr. 8vo. 200 bl.
Dichtmengelingen, door O. Porjeere, rustend Predikant van Alkmaar. Te Amsterdam by M. de Bruyn, 1792. In gr. 8vo. 280 bl.
Geschiedenis der Sommerfeldsche Familie. Eerste Deel. Naar het Hoogduitsch. Te Utrecht by de Wed. S. de Waal en Zoon. In gr. 8vo. 434 bl.
Richard Flemming of de deugdzaame Staatsdienaar. Eerste Deel. Naar het Hoogduitsch. Te Utrecht by de Wed. S. de Waal en Zoon, 1791. In gr. 8vo. 440 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel vertaald, omschreeven en door Aanmerkingen opgehelderd. Zesde Deel. Te Utrecht en Amsterdam by G.T. van Paddenburg en Zoon, en J. Allart, 1792. In gr. 8vo, 694 bladz.
Gebeden der Portugeesche Jooden. Door een Joodsch Genootschap, uit het Hebreeuwsch vertaalt. Tweede Deel. 's Gravenhage by Lion Cohen, 1791. 556 bl. in gr. 8vo.
J.J. Kaemmerer's Zedenkundige Lessen, voor Jongelingen. Uit het Hoogduitsch. Te Amsterdam by Kuyper en van Vliet, 1792. In 8vo, 264 bl.
Verhandelingen gedaan in de Maatschappy, Felix Meritis, te Amsteldam, door Philippus Zweerts, Med. Doctor. Te Alkmaar by H. Hartemink, 1790. In gr. 8vo, 209 bl.
Bericht aangaande de Amsteldamsche geoctroyeerde Cement; en Redenen van aanbelang, waarom dezelve, als alle de volmaakte eigenschappen bezittende tot digte Waterwerken, den voorrang zoude behooren te verdienen, boven de Duitsche Cement. Door Abraham van der Hart, Directeur over de Stads Werken en Gebouwen. Te Amsterdam by P.H. Dronsberg, 1792. In gr. 8vo, 52 bl.
Wederlegging van het Bericht, door den Heer Abraham van der Hart, Directeur der Werken en Gebouwen van de Stad Amsterdam, in 't licht gegeeven aangaande de geoctroyeerde Amsterdamsche Cement, door Bernardus Detert, zo voor zyn Principaal de Heer Roelof de Vries, als daar toe door de Geïnteresseerdens der Molens, Duifsteenen maalende, en in de zuivere onvervalschte Tras of Cement handelende, genoegzaam van deeze Provintie, benevens van de Keurmeesteren der Tras, binnen de Stad Dordrecht, verzogt, toegestemt en gemagtigt. Te Dordrecht by N. van Eysden en B.J. Morks, 1792. In gr. 8vo, 82 bl.
Historisch Schouwtooneel van 's Werelds Lotgevallen, of kort aaneengeschakeld Berigt der voornaamste Gebeurtenissen van deezen Tyd; verrykt met Leevensschetzen van vermaarde Persoonen en Beschryvingen van zodanige Landen, Steden en Plaatzen, als by uitsteekenheid aanmerking verdienen. Tweede Deels Eerste en Tweede Stuk. Met Plaaten en Kaarten, 1791. Te Haarlem by A. Loosjes Pz., in gr. 8vo.
Epistola Critica in Propertium ad virum eruditissimum Laurentium van Santen. Accedunt nonnulla in Catullum & Tibullum, auctore Imman. Gottliee Huschke. Amstelodami apud Petrum den Hengst, MDCCXCII, 110 pagg. in 8vo. maj.
De Beginselen der Aardklootkunde voor de Jeugd, in Vraagen en Antwoorden, door S. van Emdre, Lid van verscheiden Maatschappyen der Geleerdheid, en Predikant te Wageningen. Te Utrecht by H. van Otterloo, 1790. In 8vo. 140 bl.
De Cyfferkunst gemakkelyk gemaakt, of de beginselen derzelve op eene nieuwe en zeer klaare wyze voorgesteld, door Jean des Fontaines. Twee Deelen. In 's Gravenhage, by J.C. Leeu. westyn, 1790 en 1792. In 8vo. 146 en 220 bl.
Heldenbrieven. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1790. In 8vo. 140 bl.
De Watergeuzen, Heldenspel, door A. Loosjes P.z. Te Haarlem by A. Loosjes P.Z. 1790. in groot 8vo. 118 bladz.
Gemengde Dichtproeven van eenige Letterlievende Vrienden. Te Dordrecht by A. Blussé en Zoon, 1788. In groot 8vo. 116 bladz.
Iets van Jacob Petrus van Heel. Te Dordrecht by A. Blussé en Zoon, 1790. In groot 8vo. 174 bl.
Briefwisseling tusschen Academie-Vrienden, door J.L. Miller. Naar de tweede verbeterde Hoogduitsche uitgave. Tweede Deel. Te Utrecht en te Amsterdam by G.T. van Paddenburg en Zoon en M. Schalekamp, 1791. In 8vo. 275 bl.
Carolina, of de Wisselvalligheid der Fortuin. III Deelen. Te Amsterdam by W. Vermandel en J. van Gulik, 1790. In gr. 8vo, 760 bl.
De Lantaarn voor 1792. Door Amurat-Effendi, Hekim-Bachi. Te Amsterdam in 't Nieuwe Licht, 165 bladz. in duodecimo.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Aanmerkingen over 's Menschen Vermogen en Onvermogen in den Godsdienst; of de uitgestrektheid der bekeerende Genade; volgens de Grondstellingen in de beroemde Brieven van Philadelphus, en onzer uitmuntendste Godgeleerden: door een Medelid en Beminnaar der Hervormde Kerk. Te bekomen by verscheiden Boekverkoopers. In twee Stukken, het eerste 202, het ander 219, bladzyden. In gr. 8vo.
Over den geestelyken Stand. Zo gy immer het Zout der aarde zyt, dan kan, gelooft my, de Waereld u noch miskennen noch ontbeeren. Naar het Hoogduitsch van C.T. Sangerhausen. Te Gouda by M. van Loopik en Comp. 1792. 30 bladz. in gr. 8vo.
Proeve over het Koningryk van Christus, door Abraham Booth, Dienaar van het Euangelie, binnen Londen. Uit het Engelsch vertaald, door Marinus van Werkhoven. Te Amsterdam by M. de Bruyn. Zonder Jaargetal. In gr. 8vo., 124 bl.
Verhandelingen uitgegeeven door den Oeconomischen Tak van de Hollandsche Maatschappye der Weetenschappen te Haarlem Eerste Deel. Vervattende de Verhandelingen over den Landbouw van de Jaaren 1778-1789. Te Haarlem by C. Plaat en A. Loosjes Pz., 1790. In gr. 8vo.
Vervolg op M.N. Chomel, Algemeen, Huishoudelyk, Natuur, Zedekundig en Kunst-Woordenboek, door J.A. de Chalmot. Verrykt met Kunstplaaten. Dertiende Stuk. Te Campen by J.A. de Chalmot, en te Amsterdam by J. Yntema, 1792. In gr. 4to.
Gedenkschriften, betreklyk tot het Kweekschool voor de Zeevaart. Te Amsterdam, 1791. In gr. 8vo. Te bekomen in het Kweekschool te Amsterdam.
Beknopte Geschiedenis der Fransche Staatsomwenteling, door J.P. Rabaud. Uit het Fransche vertaald. Vercierd met zes Konstplaaten, naar de tekening van den Heer Moreau, en ophelderende Aanmerkingen der Vertaalers.
Grammaticae Graecae Pars posterior; syntaxis, Prosodia, & Appendix de Figuris Grammaticis & Dialectis, quam in usum Linguae Graecae studiosorum composuit C. Fr. Hachenberg, Scholae Latinae Vadensis Rector emeritus. Trajecti ad Rhenum apud W. van Yzerworst, 1792. 219 pp. in 8vo.
Nieuwste Poëzy van P.J. Kasteleyn. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1792. In gr. 8vo, 188 bl.
De Wysgeer. Tooneelspel. Door G. Paape. Te Rotterdam by J. Meyer, 1792. In gr. 8vo, 114 bl.
Kabinet van Mode en Smaak. Tweede en Derde Deel. Te Haarlem by A. Loosjes Pz., 179: en 1792. In 8vo. 432 en 448 bl. Met Plaaten.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Boeken der Richteren en Ruth, naar het Hebreeuwsch, met Aanmerkingen voor ongeleerden, door Y. van Hamelsveld. Te Amsteldam by M. de Bruyn, 1792. 196 en 184 bladz., in gr. 8vo.
Verkeering met God by byzondere gevallen en tyden, door J.F. Feddersen, Predikant aan de Domkerk te Brunswyk: ten vervolge van de Verkeering met God in de Morgen- en Avond-uuren, door Sturm en Tiede. Naar de derde uitgaave uit het Hoogduitsch vertaald. Te Amsteldam by H. Keyzer, 1790, 1791. Tweede Deel, 208 bl. Derde Deel, 200 bl. In gr. 8vo.
Leerrede over 2 Petr. I: 12, 13, 14. §. 1. ter gedagtenisvieringe van zynen Vyftigjaarigen Predikdienst, by de Gemeente, toegedaan de onveranderde Augsburgsche Geloofsbelydenisse te Haarlem. Aldaar gehouden den 12 Augustus 1792. Door C.C.H. van der Aa, Leeraar by dezelve Gemeente. Te Haarlem by C. Plaat, 1792. In gr. 8vo., 34 bladz.
Schriften voor- en tegen het Koningl. Pruissische Religions-Edict van den 9 July 1788. Uit het Hoogduitsch. Te Utrecht by W. van Yzerworst, 1792. 1ste Stukje, 183, 2de en laatste Stukje, 146, bladz. In gr. 8vo.
Fragmenten, uit het Dagboek van een Mensch en Christen, voor myn Hart; toegewyd aan myne Vriendinnen en Vrienden. Te Rotterdam by N. Brakel, 1792. In gr. 8vo., 152 bladz.
Verhandelingen uitgegeeven door den Oeconomischen Tak van de Hollandsche Maatschappye der Weetenschappen te Haarlem. Tweede Deel. Vervattende de Verhandelingen over de Handwerken en Fabricquen, Zeevaart en Visscheryen, Werktuig- en Scheikunde, Koophandel en Colonien, enz. Van de Jaaren 1778-1789. Te Haarlem by C. Plaat en A. Loosjes Pz., 1790. In gr. 8vo.
Vervolg op M.N. Chomel, Algemeen Huishoudelyk, Natuur, Zedekundig en Kunst-Woordenboek, door J.A. de Chalmot. Verrykt met Kunstplaäten. Veertiende Stuk. Te Campen by J.A. de Chalmot, en te Amsterdam by J. Yntema, 1792. In gr. 4to.
Observationes in Euripidis maxime Hippolytum; Exercitationum Academicarum Specimen primum; quod praeside Joanne Luzac, J.U.D., & in Academia Batava Linguae Graecae & Hist. Patriae Professore ordinario, die 21 Januarii MDCCXCII, publice defendit Abraham Blussé. Lugd. Bat. apud H. Mostert, MDCCXCII. 58 pagg. in 8o maj.
Observationes in loca Veterum, praecipue quae sunt de vindicta divina; Exercitationum Academicarum Specimen secundum; quod praeside Joanne Luzac, die 16 Junii MDCCXCII, publice defendit Janus ten Brink. Ibid. MDCCXCII. 60 pagg. in 8o maj.
Ruth, in vier Boeken. Door Petronella Moens en Adriana van Overstraten. Leden van onderscheiden Kunstgenootschappen. In 's Hage by J.C. Leeuwestyn, 1790. In Quarto, 142 bl.
Jacoba van Beieren, in vyf Boeken. Door Adriana van Overstraten. Lid van onderscheiden Letterkundige Genootschappen. Te Amsterdam by de Wed. J. Dóll, 1790. In gr. 8vo. 174 bl.
Hugo de Groot, in zeven Boeken. Te Amsterdam by J. Allart, 1790. In gr. 8vo. 280 bl.
Historisch Dagverhaal der Reize van den Heer De Lesseps, zedert het verlaaten van den Heer Graaf de la Perouse, en zyne Togtgenooten, in de haven van St. Pieter en Paulus, op Kamschatka, tot op zyne komst in Frankryk, den 17den October 1788. Naar het Fransch. Tweede Deel. Met Plaaten en Kaarten. Te Utrecht by B. Wild en J. Altheer, 1792. In gr. 8vo., 347 bl.
Intressante Characterschetzen en Anecdoten der voornaamste Vorsten van Europa, byeen verzameld uit de Oude en Nieuwe Geschiedenissen; behelzende veele merkwaardige Voorbeelden van goede en kwaade Vorsten, door welke verscheiden Landen en Ryken gelukkig of ongelukkig zyn geworden; alle zeer nuttig en leerzaam, om by de tegenwoordige omstandigheden, wegens den gevaarlyken toestand van zommige Vorsten in Europa, geleezen te worden. Uit het Hoogduitsch vertaald. Eerste Stukje. Te Amsterdam by P. van Leeuwen, 46 bl., in gr. 8vo.
Aanmerkingen en Ophelderingen op een Artikel in de Nederduitsche Leydsche Courant van Vrydag den 15 Juny 1792, betreffende den Heer Grave Cesar Brancadoro, Aartsbischop van Nisibe, Overste der Hollandsche Missie. Te Haarlem by J. van Walré en Comp. 1792. 39 bl. in 8vo.
Vraag-oefening voor jonge Lieden, ter beschaaving van Verstand en Hart. Antwoorden. Te Utrecht by de Wed. J. van Schoonhoven, 1792. In gr. 8vo. 109 bl.
Nieuw Geschenk voor de Jeugd. Te Amsterdam by J. Allart, 1792. In 12mo. 172 bl.
Dr. Karel Frederik Bahrdt's Leeven, Dood en Begraafnis. Uit het Hoogduitsch, 1792. In gr. 8vo., 22 bladz.
Verlustigingen in de Eenzaamheid, of nieuwe Verzameling van meer dan tweehonderd-en-vyfiig uitgeleezene Anekdoten, Vertellingen en Karakter-trekken. In 8vo., 100 bladz.
Mengelingen uit myne Portefeuille. In vier Afdeelingen. Door J.A. Backer. Eerste Deel. Te Amsteldam by A.B. Saakes, 1791. In 8vo, 274 bl.
Coraly en Zamora, of de doorluchtige Amerikaanen. Naar het Fransche. Te Utrecht by A.F. Blanche, 1790. In gr. 8vo. 204 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Julius, of over de Onsterflykheid der Zielen, door Johan Frederik Haeseler, Generaal Superintendent te Holtzminden. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Amsterdam by A. Fokke, Simonsz. 1791. 241 bl. in gr. 8vo.
De Eenzaamheid, door Zimmerman. Derde Deel. Naar het Hoogduitsch. Met Plaaten. Te Amsterdam by J. Allart, 1791. 352 bl. in gr. 8vo.
Verzameling van alle de Stukken, gevonden in het Cabinet van den Koning der Franschen, by den Heer de la Porte, Intendant er Civile Lyst, en andere Persoonen, zederd den 10 Augustus 1792, welke, ingevolge van het Decreet van de Nationale Vergadering, door daar toe benoemde Commissarissen zyn geïnventariseerd, en aan de Departementen en Armeén verzonden. Uit het Fransch vertaald, No. 1. Te Haarlem by J. Tetmans. In gr. 8 vo. 96 bladz.
Twee Brieven aan den Hertog van Brunswyk, over zyn zogenaamd Manifest tegen Frankryk, enz. door den Schryver van den Brief aan den Koning van Pruissen, gedagtekend den zesden van Oogstmaand 1792. Uit het Fransch vertaald. Tweede Druk. Te Haarlem by J. Tetmans. In gr. 8vo. 29 bl.
Testamentaire Dispositie van wylen zyne Majesteit Gustaaf Adolph de III, Koning van Zweeden, enz. enz. verraderlyk gewond den 16den, en aan zyne wonden overleeden den 29sten, Maart 1792, in den ouderdom van 46 Jaaren en twee Maanden, benevens een omstandig Verhaal van 's Konings laatste leevensuuren. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Amsterdam by A. Fokke Simonsz. 1792. In gr. 8vo 44 bl.
Byvoegselen, ofte uitbreiding der Aantekeningen op A. Severinus oorspronckelyke Beschryving van de belegering en het ontzet der Stad Leyden. 15 bladzyden, in groot octavo.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Verhandeling over de waare eer.
Waarneeming en geneeswyze, gehouden na het doorzwelgen van een speld.
Berigt van de Nardus Indica, of Oost-Indische Nardus.
Door Gilbert Blane, M.D.F.R.S.
Proeve, genomen op zeewater uit wyd van een gelegen deelen des oceaans.
Door den heer Baumé.
Proeve, over de veranderingen des barometers.
Geschiedkundig verslag, wegens het invoeren der zydewormen in Europa.
Zeer gewigtige byzonderheden, den aart en zeden der Hindoos betreffende.
Voordeelen der aandoenlykheid.
Eene Zedeleerende Geschiedenis.
By den aanvang van het jaar 1792.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Antwoord aan het Haagsch Genootschap, dat, yverende voor de Eer van het Evangelie, en voor de belangen onzer Vaderlandsche Gemeenten, thans vraagt:
Waarneeming wegens eene ongelukkig uitgevallene operatie van eene vermeende verzweering.
Natuurlyke historie van den Pylstaart.
Proeve, over de veranderingen des barometers.
Zeer gewigtige byzonderheden, den aart en zeden der Hindoos betreffende.
Beschryving van de beroemde rivier de Jordaan.
Voordeelen der aandoenlykheid.
Eene Zedeleerende Geschiedenis.
De winter.
Anecdote.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Opheldering van Gal. III: vs. 15-20.
Verhandeling over den Dollen-Honds beet.
Proeve, over de veranderingen des barometers.
Natuurlyke historie van verscheide voortbrengzelen des groeienden ryks, in Judea.
Beschryving van de wooningen, gewoonten en zeden, der inwoonderen van het eiland Man.
De oorlog.
Bespiegeling van den mensch, als het behoeftigste, en te gelyk het voortreflykste, schepsel in dit ondermaansche.
Iets over de wispeltuurigheid.
Chameleonte mutabilior.
De ongelukkige fluistering.
Een waare Geschiedenis.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen; betrekkelyk.
Opheldering van het opschrift des altaars te Athene, den onbekenden God toegewyd, Handel. XVII: 23.
Proeve van eenige aanmerkingen over de verwantschaps-tafel van den heer Lavoisier, omtrent het zogenaamde Oxygéné, volgens het uittrekzel in de annalen van den heer Crell, door den heer J.M. Schiller.
Beschryving van den vulcaan op het eiland St. Lucia. Door den Heer Cassan, M.D.
Berigt wegens de laatste ziekte van den heer John Howard, Esq.
Beknopt geschiedkundig verslag, wegens de keizerlyke waardigheid.
Rozette.
Herdersvertelling.
De twee zusters.
Eene aandoenlyke Geschiedenis.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Ophelderende aanmerkingen over het boek van Ruth.
Verhaal wegens eenen gelukkig uitgevallen misslag, van twee zeer verschillende lyders, van welke de een het geneesmiddel, aan den anderen voorgeschreeven, gebruikt had.
Beschryving van den mahwah-boom. Door den Luitenant Charles Hamilton.
Over de zuiker van natuurlyke melk. Door den Heer Jahrig, te Petersburg.
Onderrigtende aanmerkingen, medegedeeld aan de heeren natuurkundigen, die na de Zuidzee en de Zuidpool-gewesten op reis gaan, voorgeleezen in de Societeit der Natuurlyke Historie, te Parys, den 29 van July 1791. Door den Heer Deodat de Dolmieu.
Zeer belangryke byzonderheden van St. Joanna, een der Camora eilanden, in den Indischen oceaan.
Bedenkingen over het bygeloof, en of het nuttig is, om het zelve aan te kweeken.
De gelukkige echte stand.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Ophelderende aanmerkingen over het boek van Ruth.
Waarneeming wegens een zeer gevaarlyk toeval, veroorzaakt door het afzuigen van de reuzel van een nieuwe haring.
Uittrekzel eens briefs, uit Koningsbergen, aan den heer Crell geschreeven, over het succin, geel amber of barnsteen, en de ontdekte vorming daarvan.
Brief van den heer le Roy, Lid van de Academie des Sciences, aan den heer Delamethrie, over den dubbelen ring van Saturnus, ten geleide eens uittrekzels van een brief, door den heer Herschell aan den heer Watson, over deeze ontdekking.
Onderrigtende aanmerkingen, medegedeeld aan de heeren natuurkundigen, die na oe Zuidzee en de Zuidpool-gewesten op reis gaan; voorgeleezen in de Societeit der Natuurlyke Historie, te Parys, den 29 van July 1791. Door den Heer Deodat de Dolmieu.
Charactertrekken van den heer John Howard, Esq.
Claudius, of de te leurgestelde geleerde. Eene vertelling, geschikt voor de gunstelingen van vernuft en geleerdheid.
Het landleven.
Zedelyke Bespiegelingen.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Bedenkingen over de staats-omwenteling in Frankryk, ten aanziene van het Godsdienstige, en de regten des geweetens.
Verhandeling over de Scorbutus, voor zeevaarenden.
Waarneeming, wegens de springhaanen.
Berigt, wegens de zogenaamde toverkringen op den grond.
De opkomst der letterkunde en kunsten, in Klein Asie, naagespoord.
Aan de Heeren Schryveren der Algemeene Vaderlandsche Letteroefeningen.
Verslag van eene zonderlinge gewoonte op Metelino, een eiland in den archipel, oudtyds Lesbos geheeten. Door James, Graaf van Charlemont, President van de Koninglyke Iersche Academie.
De man naar smaak.
Loon naar werk, of de gestrafte nieuwsgierigheid.
Eene waare Gebeurtenis.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Berigt wegens de wysgeeren, die de veelheid der werelden geloofd, en die dit gevoelen niet aangenomen hebben; met eenig vers ag van hunne schriften, en bedenk ngen over die strydige begrippen. Door den Heer Girard, Arts des Konings, Opzigter van de Mineraale Wateren van Bagnols en St. Laurent, Correspondent van de Philosophische Societeit der Weetenschappen en nutte Kunsten te Lyon, van de Koninglyke Societeit der Weetenschappen te Montpellier, en der Geneeskunde te Parys.
Waarneeming wegens eenen vaneen gescheurden slokdarm. Door Doctor Thilow.
Bericht van een zon-mikroskoop.
Aan de Heeren Schryveren van de Algemeene Vaderlandsche Letteroeffeningen.
Berigt van de uitgestrektheid der heerschappye, van de geldmiddelen, van de krygsmagt en het character van Tippoo Sultan.
Vaderlyke raad aan zynen zoon.
De tempel van Hymen.
Een Droom.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Berigt wegens de wysgeeren, die de veelheid der werelden geloofd, en die dit gevoelen niet aangenomen hebben; met eenig verslag van hunne schriften, en bedenkingen over die strydige begrippen. Door den Heer Girard, Arts des Konings, Opzigter van de Mineraale Wateren van Bagnols en St. Laurent, Correspondent van de Philosophische Societeit der Weetenschappen en nutte Kunsten te Lyon. van de Koninglyke Societeit der Weetenschappen te Montpellier, en der Geneeskunde te Parys.
Voordeelige uitwerking van den braakwynsteen, in eene moeijelyke verlossing.
Byzonderheden aangaande de natuurlyke historie van den Leeuw.
Beschryving van de Doode Zee, en de omliggende landstreek.
Ophelderende aanmerkingen, over de eer van zelfmoord, door de oude Scandinaviers aan den God Odin beweezen.
Berigt van het huislyk leeven van den heere John Howard, Esq.
Leevensberigten van den hoogleeraar Johannes Bernhard Basedow.
Mannen van vernuft, niet noodwendig ongelukkig, noch, in 't algemeen verwaarloosl, uit hoofde hunner talenten; opgehelderd door de ongelukkige lotgevallen eeniger Engelsche dichteren.
Zedelyke bedenkingen.
Anecdote van den tegenwoordigen Kroonprins van Deenemarken wegens de vryheid der drukpersse.
Berigt wegens Thomas Topham, bygenaamd, de Sterke Man.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Proeve over de vuurigheid van character, of geestdrift.
Den Heeren Schryveren der Algemeene Vaderlandsche Letteroefeningen.
Beschryving van een groot viervoetig dier, tot heden onbekend by de natuurkundigen.
Door J.C. Delamethrie.
Verslag van de schriklyke orcaanen, aan welke Isle de France onderhevig is.
Leevensberigt van den eerw. Philip Doddridge, D.D.
Schets van het leeven en de verrichtingen van den heere Aart Schouman, als konstschilder beschouwd.
In leeven Oud Deken en Hoofdman der Confrere Kamer van Pictura, in 's Hage; mitsgaders Oudste Regent der Vrye Haagsche Teken-Academie, enz. enz.
Medegedeeld Door den Heere Corn. Ploos van Amstel, J. Cz.
Het graf.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Keurig verslag van de Theosophisten en Rosacrusiaanen.
Over de onzekerheid der tekenen van doodslag, in het geval van onegte kinderen. Door wylen William Hunter, M.D.F.R.S. Buitengewoon Geneesheer der Koningin, en Lid van de Koninglyke Academie der Weetenschappen te Parys. Voorgeleezen den 14 July 1783.
Uittrekzel eens briefs van den heer Westrume, aan den heer Crell, over een basalt.
Natuurlyke historie van de Brandgans.
Leevensberigten van Sir Joshua Reynolds.
Ridder, Voorzitter van de Koninglyke Academie der Teken- Schilder- en Beeldhouwkunde.
Leevensberigt van den eerw. Philip Doddridge, D.D.
De bestrafte en verbeterde Caliph.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Keurig verslag van de Theosophisten en Rosacrusiaanen.
Aanmerkingen, of iets, over erf- of aangebooren ziekten en gebreken, door Jacob van der Haar.
Brief, over den staat der natuurkundige weetenschappen te Rome, zints twee eeuwen; en byzonderheden, over de veroordeeling van Galileo. Door den Abbé Testa aan den Heer de la Lande. 20 April 1790.
Leevensberigt van den eerw. Philip Doddridge, D.D.
Het voortreffelyk character van Carel Emmanuel Ferdinand Maria, Prins van Piedmont, Erf- en Kroonprins van Sardinie.
Treffende blyken van onverschrokkenheid en moed, door den Americaanschen generaal Putnam betoond.
Beschouwing van het paard.
Zedelyke en leerzaame gedagten, en gelykenissen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Het aanbelang van 't onderwys des gemeenen mans.
Waarneeming wegens de schadelyke gewoonte, om de baars, zonder ontdoening van derzelver ingewanden, te kooken.
Door D.E. Knaven, M.D. te Medemblik.
Merkwaardig berigt van den Zeilsteen-berg op het eiland Cannay. Door George Dempster, van Dunnichen, Esq.
Brief, over den staat der natuurkundige weetenschappen te Rome, zints twee eeuwen; en byzonderheden, over de veroordeeling van Galileo. Door den Abbé Testa aan den Heer de la Lande. 20 April 1790.
Verslag van het leeven, en de schriften, van Henry Home, Lord Kames.
Aardrykskundig berigt van Hindoostan, of Indie.
Augustus en Magdalena.
Eene waare Gebeurtenis, ten dage der Fransche Omwenteling voorgevallen.
Zedelyke bedenkingen.
Bericht.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Onderzoek, waarom 's waerelds Heiland in zulke geringe en armoedige omstandigheden op deze aarde verscheen.
Waarneeming van eene gelukkig herstelde Herzen-waterzugt, (Hydrops Cerebri.)
Door....Med. Dr.
Natuurlyke historie van de Rosse-eend.
Brief van den heer de Luc aan den heer Delamethrie; berigtgeevingen behelzende over zeker viervoetig dier.
Den Heeren Schryveren der Algemeene Vaderlandsche Letteroefeningen.
Waarneemingen over den invloed van de winden, en van den Oceaan, op de hette.
Waarneemingen over het character, den Godsdienst, de wysbegeerte, en de weetenschappen der Arabieren. Door Sir William Jones, Voorzitter in de Societeit te Bengalen.
Leevensmerkwaardigheden van Eduard Christiaan van Kleist, beroemd krygsheld en dichter.
Selico.
Een Africaansch Vertelzel.
Zedelyke bedenkingen.