Inhoudsopgave
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen, waarin de boeken en schriften,
die dagelyks in ons vaderland en elders uitkomen, oordeelkundig tevens en vrymoedig verhandeld worden.
J.D. Michaelis, Nieuwe Overzetting des O.T. met aanmerkingen voor ongeleerden. In het Nederduitsch overgebragt door den Heer W.E. de Perponcher. VIII. Deel. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1788. Behalven het Voorwerk, 306 bladz., in gr. octavo.
Bespiegelingen der vier Leevensstanden van den Mensch. Met Plaaten. Te Haarlem, by A. Loosjes, 1788. In gr. octavo, 348 bladz.
Eerste Brief van G. Bonnet aan een Vriend, over het geschil aangaande de Rede en haar gezag in den Godsdienst. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1788. In gr. octavo, 80 bladz.
Proeve van een Praeparatoir en Peremptoir Examen, volgens Synodale Resolutien. Door Joannes Claessen, Predikant te Leerdam. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn, 1788. Behalven het Voorwerk, 276 bladz., in gr. octavo.
De eerste waarheden van den Christelyken Godsdienst, op eene bevattelyke wyze, zonder bezwaar van 't geheugen, ten nutte van kleine Kinderen, voorgesteld. Te Amsterdam, by J. Roos en Zoon, 1788. Behalven de Voorrede, 48 bladz. in octavo.
Johan Peter Frank, M.D. Geheimraad en Lyfarts des Bisschops van Spiers, enz. enz. Samenstel eener Geneeskundige Staatsregeling. Uit het Hoogduitsch vertaald, en met Aanmerkingen vermeerderd door H.A. Bake, Stads M.D. te Woerden. II. Deel. Te Leyden, by F. de Does, 1788. In gr. 8vo, 482 bladz.
Waarneemingen over de Aardrykskunde, de Natuurkunde, den aart en de zeden der Menschen; door J.R. Förster, Jur. Med. et Phil. Dr. Hoogleeraar in de Natuurk. te Halle, en Lid van verscheidene geleerde Genootschappen, verzameld op zyne reis rondom de Waereld. Naar de Hoogduitsche vertaaling, en met de aanmerkingen van zynen Zoon en Reisgenoot G. Förster, Hoogleeraar aan het Carolinum te Cassel. Eerste Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes, 1788. Behalven het Voorwerk, 268 bladz. in gr. octavo.
Amsterdam, in zyne Geschiedenissen, Voorregten, Koophandel, Gebouwen, Kerkenstaat, Schoolen, Schutterye, Gilden en Regeeringe, beschreven om te dienen ten vervolge op het Werk van Jan Wagenaar, Historieschryver der Stad. Veertiende Stuk. Te Amsterdam en Harlingen, by P. Conradi en V. van der Plaats, 1788. Als bezitters der uitgegeevene Dertien Stukken. In gr. 8vo. groot 301 bladz.
Merkwaardige levensgeschiedenis van Fredrik, Vrijheer van der Trenck, beschreven door hemzelven. Naar de nieuwe vermeerderde en verbeterde uitgave, die te Berlin met Privilegie van den Koning gedrukt is, uit het Hoogduitsch vertaald, en door eenige Aantekeningen opgehelderd. Met Plaaten. Tweede Deel. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn, 1788. In gr. octavo, 276 bladz.
Tael- en Dichtlievende Oefeningen van het Genootschap, ter Spreuke voerende Kunst wordt door arbeid verkreegen. En Prysvaerzen. Te Leyden, voor het Genootschap, 1787. Behalven het Voorbericht, 254. bladz. in gr. octavo.
Proeve op de Gezelligheid, in vijf Zangen. Door een Menschen Burgervriend. Te Groningen, bij L. Huisingh, 1787. 48 bladz. In groot 8vo.
Romanzes, door Mr. Rhijnvis Feith. Naar den besten smaak op Muzijk gebragt, door C.F. Ruppe. Te Haarlem, bij van der Aa. 1787. In groot 8vo. 28 bladz.
Oden en Gedichten van Mr. J.P. Kleijn en Vrouwe A. Kleijn, geb. Ockerse. Gecomponeerd voor de Zang en het Clavier, of Fluit, Viool en Bas, door C.F. Ruppe. Te Leijden, bij A. en J. Honkoop. 1788. In groot 8vo. 32 bladz.
Stigtelijke Digtstukjes van Mr. H. van Alphen, op Muzijk gebragt door F. Nieuwenhuijsen, Organist te Utrecht. Te Utrecht, bij de Wed. J. van Terveen en Zoon, en G. van den Brink, Jansz. 1788. In fol. 12 bladz.
De Tooneelsluiting, met Choorzangen en Dansen, door P.J. Kasteleijn. Te Amsterdam, bij J. Helders en A. Mars, 1788. In 8vo. 24 bl.
Avondtydkortingen van het Kasteel, of Zedelyke Verhaalen, ten dienste van de Jeugd. Door Mevrouwe De Genlis. Uit het Fransch vertaald. Vierde Deel. In 's Gravenhage by I. van Cleef, 1788. In gr. 8vo. 458 bl.
Geschenk voor de Jeugd, Vyfde Deels, Tweede Stukje. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. In 8vo. 108 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Het wigtige der Godsdienstige begrippen, door den Heer Necker. Uit het Fransch vertaald. Tweede Stukje. Te Amsterdam, by M. Schalekamp, 1788. In gr. octavo, 262 bladz.
Leerredenen van J. van Loo, Predikant te Ootmarsum. Derde Deel. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1788. Behalven het Voorwerk, 396 bladz. in gr. octavo.
Onderwys in den Godsdienst, door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M.S.S.Th. et Phil. Dr. Hoogl. in de H. Godgel. en Kerkl. Gesch. aan het III. Ath. en Predikant in de Gemeente te Amsterdam, mitsgaders Lid van het Zeeuwsch Genootschap der Weetenschappen te Vlissingen. Zevende Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. Behalven het Voorwerk, 693 bladz. in gr. octavo.
Chemische Oefeningen, Door P.J. Kasteleijn, Apothekar en Chimist te Amsterdam. Lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Derde Deel. Te Amsterdam, by A.J. van Tóll, 1788. in gr. 8vo.
Uitgeleezen Verhandelingen over de Wysgeerte en fraaje Letteren, getrokken uit de Werken der Koninglyke Akademie der Weetenschappen te Berlyn. Uit het Fransch vertaald. Vyfde Deel. Met Byvoegsels vermeerderd, door J.F. Hennert, Ph. et Math. Prof. en Lid van verscheiden Maatschappyen. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1788. Behalven het Voorwerk, 316 bladz. in gr. octavo.
Het Kerkelyk en Wereltlyk Deventer, behelzende eene uitvoerige Beschryving van Stats Oirsprong, verscheide Benoemingen, Gelegenheid, Oud en Nieu Beslag, Oude en Nieuwe Vesten, Poorten, Lantweezen, Markten, Straeten, Stegen, Kapittel, Kloosteren, Kerken, Gasthuizen, Weeshuizen, Armenhuizen en andere voornaeme Gebouwen, mitsgaders van haere Burgeren en Inwooneren, Oude en Nieuwe Regeringsform, Oude Welhergebragte Gewoonten, Rechten en Voorrechten, als ook een omstandigh Verhael der Beurtenissen van oude tyden af haer betreffende, en Wisselvalligheden, van tyt tot tyt haer overgekoomen: uit echte Bezegelde Brieven, Kloosterschriften, en Oude Aentekeningen, meest alle nooit voorheen gedrukt, en verscheide voornaeme Schryveren te zaemen gestelt en beschreven door Gerhard Dumbar, Secretaris der Stat Deventer. Tweede Deel. Door een' Kleinzoon des Schryvers, na deszelfs dood uitgegeven. Te Deventer, by L. Leemhorst, 1788. In folio, groot 224 bladz. behalven het Voorbericht en de Bladwyzers.
Verhandelingen over de Geschiedenis, Regeeringswyze, Zeden, Gewoontens, Weetenschappen en fraaije Konsten van eenige Natien van Europa, door den Graave d'Albon, Lid van verscheidene Academien en geleerde Genootschappen. Naar den derden Druk. Uit het Fransch vertaald. Derde Deel. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon enz. 1788. In gr. octavo, 470 bladz.
Iet over Frederik den Grooten, en mijne gesprekken met hem, kort voor zijn dood, door den Ridder van Zimmerman, Koningl. Groot-Britt. Lyfarts en Hofraad. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn en A. Saakes, 1788. Behalven een bygevoegden Naamlijst, 197 bladz. in gr. octavo.
Karakter van Frederik den II, Koning van Pruissen, beschreeven door D.A. Fr. Busching, Koningl. Pruiss. Opper-Consistoriaal-Raad, enz. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn, 1789. Behalven het Voorberigt en den Bladwyzer, 328 bladz. in gr. octavo.
Wysgeerige en Heekelende Reize door de geheele Wereld en door alle Standen der Menschlyke Bedryven, door Z.A. Comenius, Bisschop der Protestantsche Boheemsche en Moravische Gemeenten. Uit het Hoogduitsch vertaald. In 's Gravenhage, by J. du Mee en Zoon, 1788. Behalven het Voorwerk, 244 bladz. in gr. octavo.
Lofzangen voor Kinderen, vooral over Gods Heerlykheid in de Werken der Natuur. Met een Voorbericht van J. Tissel, Leeraar der Luthersche Gemeente te Amsteldam. Te Dordrecht by F. Wanner, 1788. In octavo 62 bladz.
Elius, Romance. Te Amsterdam, bij P.J. Uilenbroek, 1788. 67 bladz. in gr. 8vo.
Vanglenne of de Karaktertoets, Tooneelspel. Gevolgd naar L'Habitant de la Guadeloupe, van Mercer. Te Amsterdam, bij P.J. Uilenbroek, 1788. In 8vo. 115 bladz.
De Zeldzaame Man, Tooneelspel, door F.v.A. Te Amsterdam, bij J. Weege, 1788. In 8vo. 124 bladz.
De School voor de Vaders, Blijspel, in vijf Bedrijven. Uit het Fransch van den Heere Pieyre, Lid van de koninglijke Academie te Nîmes. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1788. In octavo 118 bladz.
Adolph en Johanna, in Brieven, door J. Thiard. Naar het Hoogduitsch. Te Leiden by P. Pluygers, 1788. In octavo 130 bladz.
Het Leven van Richard, door Justus Schertserowitz. Te Amsterdam, by C. de Vries, 1788. In octavo, 124 bladz.
Geschiedenissen der vereenigde Nederlanden voor de Vaderlandsche Jeugd, Negende en Tiende Deel. Met plaaten en pourtraiten. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. In duodecimo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Bijbel der Natuur, ontworpen door den Hoogleeraar J.J. Scheuchzer, in 't Nederduitsch overgezet en vermeerderd, door L. Meijer, S.S.Th. et Prof. Ordin. te Franeker, enz. VIde Deel. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn, 1788. In gr. octavo, 669 bladz.
Jesus Menschenkennis, of Overdenkingen over de gelykenissen van onzen Heiland, door J.L. Ewald, Generaal-Superintendent en Predikant te Detwold. Uit het Hoogduitsch. Te Utrecht, by de Wed. S. de Waal en Zoon, 1788. Behalven het Voorwerk, 512 bladz. in gr. octavo.
Immanuel beschouwd, in vier Leerredenen, over Phil. II:6-11. Benevens eene Nareeden, over eene Verhandeling van wylen Ds. S.W. Hoekstra. Door mede wylen Ds. M. de Bleyker. Te Amsteldam, by C. de Vries, 1788. Behalven het Voorwerk, 284 bladz. in gr. octavo.
Verzameling van Leerredenen, door G. Bonnet, Dr. en Prof. der H. Godgel. en Academie-Prediker te Utrecht. Derde Deel. Tweede Druk, met een uitvoeriger Voorreden van L bladz. in gr. octavo. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1788.
Redevoering uitgesproken voor de Maatschappij, tot bevoordering van Kennis en Godsdienstigheid, onder den gemeenen Man, binnen Londen, door J. Newton, Predikant aldaar. - Gedachten over den Afrikaanschen Slaavenhandel, door denzelven. - Bericht aangaande dien Slaavenhandel, door A. Falconbridge, onlangs Heelmeester op de Afrikaansche Vaart. Alles uit het Engelsch vertaald. door M. van Werkhoven. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn, 1788. Behalven het Voorbericht, 175 bladz. in gr. octavo.
Proeve over de Herzenen en Zenuwen, en eenige derzelver Ziekten; waar agter honderd en vyftig Genees- en Heelkundige Waarneemingen: door Jacob van der Haar. Te Amsterdam, by J. Yntema, 1788. Behalven de Opdragt, Voorredens, enz. 268 bladz. in gr. 8vo.
Inleiding tot de kennis der Natuurlyke Wysbegeerte, of Eenvoudige Onderrigting van de Grondregels der Proefondervindelyke Natuurkunde, in gemeenzame Gesprekken voorgedragen, door J. Esdré, A.L.M. Ph. Dr. en Lid van het Utrechtsche Provinciale Genootschap van Konsten en Wetenschappen. Zesde Deel. Met nodige Afbeeldingen. Te Leiden, by de Erven F. de Does, 1788. In groot octavo, 676 bladz.
Eerste Beginselen van de Arithmetica of Rekenkunst, ten gebruike der Schoolen. Eerste Deel. Opgedragen aan 't Genootschap der Mathematische Wetenschappen, onder de Spreuk: een onvermoeide arbeid komt alles te boven. Door A.B. Strabbe, Lid en Secretaris van hetzelfde Genootschap; Lid van de Societeit der Kunstrekenaars te Hamburg, en Leermeester der Wiskunde te Amsterdam. Te Amsterdam, by J.B. Elwe, 112 bladz. in 8vo.
Laudatio Caroli Andreae Dukeri, in solemni hominum eruditorum panegyri, die 3tio mensis Aprilis anno 1788 peracta, interprete Christophoro Saxio, cum Academiae Rheno-Trajectinae Magistratu se tertium abdicaret. Onomastici Literarii Partis Sextae Corollarium esto. Trajecti ad Rhenum, apud Barth. Wild et J. Altheer, 1788. forma 8va. pagg. 47.
Brieven over het bestuur der Colonien Essequebo en Demerary, gewisseld tusschen de Heeren Aristodemus en Sincerus, nevens Bylagen, betrekkelyk tot deeze briefwisseling. Elfde en Twaalfde Stuk. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1788. In gr. octavo.
Geschiedenis eener negen en dertig jaarige gevangenis van den Heer de la Tude. Door hem zelven beschreeven. 's Gravenhage, by D. Munier, 1788. Behalven het Voorbericht, 108 bladz. in gr. octavo.
Zanglievende Uitspanningen, door O. Porjeere, rustend Predikant van Alkmaar. Te Amsterdam, by M. de Bruyn, 1788. In gr. 8vo. 286 bladz.
Siegfried van Lindenberg Uit het Hoogduitsch vertaald. Tweede en laatste Deel. In 's Gravenhage, by I. van Cleef, 1788. In gr. octavo 367 bladz.
Brieven van wylen den Heere L. Sterne, Schryver der Sentimenteele Reizen. Naar het Engelsch overgezet. Te Amsterdam, by J.J. Wolters, 1788. In 8vo. 32 bladz.
Het Vereenigd Nederland, door J.F. Martinet, A.L.M. Ph. Dr. en Lid van verscheiden geleerde Maatschappyen. Met Plaaten. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. Behalven het Register, 605 bladz. in gr. octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Het Boek Genesis met de gewoone Nederduitsche Vertaling, hier en daar, volgends de nieuwste waarnemingen, veranderd, en met bijgevoegde Aanteekeningen, door E. Scheidius, Professor te Harderwijck. No. I. Te Harderwijck, bij J. van Kasteel, 1788. Behalven de Voorreden, 212 bladz. in gr. octavo.
Verhandeling over het Gebed, naar de Leere der Openbaring en der Reden, van J.A. Cramer, Kanzelier van de Hooge School te Kiel. Uit het Hoogduitsch. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1788. Behalven het Voorwerk, 296 bladz. in gr. octavo.
Redenkundige en Schriftuurlyke bedenkingen over de natuur van het Zonden-Kwaad. De manier van onze werking met betrekking tot onze Afhangelykheid van het Opperwezen. En over eenige bovennatuurkundige bepalingen daaromtrent. In 't licht gegeven door een Liefhebber der zuivere Hervormde Leer. Te Rotterdam, by J. Pols. In gr. octavo, 110 bladz.
Heelkundig Mengelwerk, uitgegeeven door J.L. Schmucker. Uit het Hoogduitsch vertaald door Johannes Daams, Heelmeester te Haarlem. Eerste Deel. Met Plaaten. Te Haarlem, by A. Loosjes, 1789. In gr. 8vo. 108 bladz.
Verhandelingen, uitgegeeven door de Hollandsche Maatschappye der Weetenschappen, te Haarlem. XXV Deel. Te Haarlem, by J. van Walré, 1788. Behalven het Voorwerk, 498 bladz. in groot octavo.
Zaamenstel der Delfstoffen, in welke dezelve in Klassen, Rangen, Zoorten en Verscheidenheden beschreeven worden, en met Waarneemingen en Proefneemingen opgehelderd. Door J.G. Wallerius, Ridder, Hoogleeraar in de Schei-, Metaal- en Kruidmengkunde, enz. Door de Heeren Leske en Hebenstreit met veele nieuwe Zoorten en Byvoegzelen vermeerderd. Uit het Latyn vertaald en met Aanmerkingen verrykt door P. Boddaert, M.D. Lid van verscheiden geleerde Genootschappen. Eerste Deel. Te Amsterdam, by Wessingh en van der Hey, 1789. Behalven een breedvoerig Voorwerk, 224 bladz. in gr. octavo.
Vaderlandsche Historie, vervattende de Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden, zints den aanvang der Noord-Americaansche Onlusten, en daar uit gevolgden Oorlog tusschen Engeland en deezen Staat, tot op den tegenwoordigen tyd. Uit de geloofwaardigste Schryvers en egte Gedenkstukken zamengesteld. Met Plaaten, IIIde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. Behalven den Bladwyzer, 390 bladz. in gr. 8vo.
De Onderwerping en de Jongste Dag van Eduard Young. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1788. 205 bladz. in gr. 8vo. en 256 in gr. 12mo.
Van het groote en schoone in de Natuur, door H. Sander, Professor aan de Illustre Schoole te Karelsruhe, en Mede-Lid van het Genootschap van Natuuronderzoekeren te Berlyn, en Honorair Lid van het Vorstelijk Anhaltisch Duitsche Gezelschap te Beerenburg. Tweede Deel, eerste Stuk. Uit het Hoogduitsch vertaald, door J.V.M. Az. Te Utrecht, bij G.T. van Paddenburg en Zoon. 1788. Behalven het Voorwerk 160 bladz. in gr. octavo.
Dicht- en Zedekundige Bespiegelingen over den Zondvloed, en over Hagar en Ismaël. Te Gouda, by W. Verblaauw. 1788. 94 bladz. in groot octavo.
De Graaf van Comminge, of de Ongelukkigs Gelieven, Tooneelspel. Door P. Pypers. Te Amsterdam, by P.J. Uylenbroek, 1788. In 8vo 130 bladz.
Gedichten van P. Boddaert, Junior. Te Utrecht by H. van Otterloo, 1788. 74 bladz. in 8vo.
Raadgeevingen van eene ongelukkige Moeder, aan haare Dochters. Uit het Engelsch. Te Amsteldam, by A. Borchers, 1788. Behalven de Voorreden en den Inhoud, 123 bladz. in octavo.
De stichtend vermakende Leeraer van Kinderen en Kindervrienden. Gevolgd naer het Hoogduitsch van den Heer Salzman. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1788. Behalven de Voorreden 166 bladz. in octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel, door beknopte uitbreidingen, en ophelderende aenmerkingen, verklaerd; door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M.Th. et Ph. Dr. Hoogl. in de H. Godgel. en Kerkl. Gesch., aan het Ill. Ath. en Predikant in de Gemeente te Amsterdam; mitsgaders Lid van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen. Zestiende en Zeventiende Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. Behalven de voorafgaende Inleidingen, 1022 bladz. in gr. octavo.
Leerredenen van den Heer J.B. Bossuet, in zyn leven Bisschop van Meaux, Raadsheer des Konings in zyne Raadsvergaderingen en Ordinaris in zynen Staatsraad, enz. enz. Drie Deelen. Uit het Fransch vertaalt: het eerste door een Genootschap Godgeleerden, en de twee laatsten door den Eerwaarden Heer R. Brouwer, Roomsch Priester en Pastoor tot Noorden. Te Amsterdam, by F.J. van Tetroode. 1788. In octavo.
Tweetal Leerredenen door F. Serrurier, Predikant te Amsteldam. Te Amsteldam, by J. Wessing Wz. en D. en J. Tol, 1788. In gr. 8vo, 152 bladz.
Leerreden over Joan. V. 35. Ter gedachtenis van wijlen den Wel Eerw. zeer gel. Heere Louis Serrurier, Predikant te Arnhem, door deszelfs Vriend en Ambtgenoot, Ahasuerus van den Berg. Te Arnhem, by J. Nyhoff en W. Troost, 1789. Behalven de Opdragt enz. 58 bladz. in gr. 8vo.
De Godsdienstige. Te Leyden by A. en J. Honkoop, 1788. In gr. 8vo. 141 bladz.
Handelingen van het Genootschap, onder de Zinspreuk: Servandis Civibus. XIIIde Deel, 2de Stuk. Te Amsterdam, by P. Conradi. 1788. In gr. 8vo. 491 bladz.
Rekenkundig Mengelwerk, door Marten Jellen Zuidhof, Correspondeerend Lid van de Mathematische Genootschappen te Hamburg en Amsterdam; Leermeester in de Wiskunde, Muzyk en Hoogduitsche Taal te Groningen. Te Groningen, by L. Huysingh. 1789. In gr. 8vo. 112 bladz.
Wysgeerige Bespiegelingen over de Grieken, door Mr. de Pauw. Uit het Fransch vertaald. In twee Deelen. Eerste Deel, te Deventer, by L. Leemhorst, 1788. Behalven de Voorreden, 445 bladz. in 8vo.
Algemeene Bibliotheek voor Dames en Jonge Heeren, gevolgd naar 't Hoogduitsch, van den Heere Wieland. Tweede Deel. Te Amsterdam, by de Erven P. Meijer en G. Warnars. 1788. 387 bl. in 8vo.
Onzijdige en beproefde gedagten over de Leer aangaande Geesten en Geestenzienders, van J.Ch. Hennings, Hofraad en Hoogleeraar te Jena. Uit het Hoogduitsch overgezet, onder de zinspreuk Altissima Annuente Viribus Meis. Derde Stuk. Te Amsterdam, by A. Fokke Simonsz, 1789. Behalven het Register over de drie Stukken, 366 bladz. in 8vo.
Natuurkundige Vermaaklykheden, en onderscheiden aartige oefeningen, zamengesteld en uitgevoerd zo te Parys als aan verscheiden Hoven van Europa, door den Ridder M.J.J. Pinetti Willedale de Merci, Professor en Demonstrator der Physica, Lid van verscheiden Academien, gepensioneerd door het Hof van Pruissen, gerecommandeerd door verscheiden Koningen en souveraine Vorsten van Europa, Ridder der Orden van St. Filip, Ingenieur- Geographist en Finantieraad van Z.D.H. den Prins van Limburg-Holstein, enz. Naar den nieuwen en, door den Autheur, met zes nieuwe Natuurkundige proeven vermeerderden franschen druk vertaald. Te 's Gravenhage by J. Gaillard, 1789. In gr. 8vo. 80 bladz.
De Mensch. Een Gezang, uitgesproken in de Maatschappy Felix Meritis. Door M. Nieuwenhuyzen, Med. Doctor. Te Amsterdam, by C. de Vries. 1789. In gr. 8vo. 23 bladz.
Taal- Dicht- en Letterkundig Magazijn; of verzameling van Verhandelingen, de Taal- Dicht- en Letterkunde betreffende; benevens eenige Dichtstukken: ten nutte onzer Dichtlievende Landgenooten bij een vergadert en uitgegeeven, door G. Brender à Brandis. Lid van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leyden; van het Zeeuwsche Genootschap der Weetenschappen te Vlissingen; en verscheiden dichtlievende Genootschappen. Derde Deel. Te Amsterdam, bij H. Keijzer en C. Groenewoud. 1789. Behalven het Voorbericht en den Bladwijzer 362 bladz. in gr. octavo.
Staats- en Karakterkundige byzonderheden, betreffende Frederik den II. Koning van Pruissen. Uit het Hoogduitsch, naar den derden druk. Vierde en Vyfde Deel. Te 's Hage, by 1. van Cleef. 1788. In gr. octavo, 475 bladz.
Algemeen beredeneerd Register op alle de voornaamste Rechtsgeleerde Advysen, Consultatien, Advertissementen, Decisien, Observatien en Sententien. In eene Alphabetische order geschikt en zamengesteld. Derde Stuk. Te Utrecht by G.T. van Paddenburg, 1788. In quarto 224 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel verdeedigd, door Ysbrand van Hamelsveld. VIIIste Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. In gr. 8vo. behalven de breede Voorreden en uitvoerige Bladwyzers, 204 bladz.
Verhandelingen, over eenige gewichtige Stukken van den Godsdienst, van Joh. Fried. Jacobi, naar de tweede Hoogduitsche uitgaaf vertaald door D.C. van Voorst, Predikant te Hien en Dodewaard. Tweede Deel. Te Leyden, by A. en J. Honcoop, 1788. In gr. 8vo 158 bladz.
Onderwys in den Godsdienst van Jesus Christus. Door P. Beets P.Z. Leeraar der Doopsgezinden. Te Groningen, by J. Oomkens, 1788. Behalven het Voorwerk, 127 bladz. in octavo.
Onderwyzinge in de voornaamste Waarheden van onzen Redelyken Godsdienst, door D. Beekman, Leeraar der Luthersche Gemeente te Zaandam. Tweede Deel. Te Zaandam, by H.J. de Roode, 1788. Behalven de Voorreden, 78 bladz. in octavo.
Plantarum Belgii Confoederati indigenarum Spicilegium, quo Dav. Gorteri, viri cl. Flora VII. Provinciarum locupletatur; auctore S.J. van Geuns, Med. et Philos. Cand. Hardervici, apud J. van Kasteel, 1788. In 8vo. f. m. 77 p.
Nederlandsche Insecten, door J.Ch. Sepp. Te Amsterdam, by J.C. Sepp. In quarto.
Wysgeerige Bespiegelingen over de Grieken, door Mr. de Pauw. Uit het Fransch vertaald. In twee Deelen. Eerste Deel. Te Deventer, by L. Leemhorst, 1788. Behalven de Voorreden, 445 bladz. In 8vo.
Brieven over den oorsprong en de oogmerken van het Kwaad. Naar het Hoogduitsch van den Heer Villaume, Hoogleeraar te Berlin. Eerste Deel. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, en te Amsterdam, by M. Schalekamp en de Wed. J. Doll. 1789. In gr. octavo, 372 bladz.
Het Schouwtooneel voor jonge Lieden, door Mevrouw de Genlis. Uit het Fransch vertaald, door E. Bekker, Wed. Ds. Wolff. Vierde Deel. In 's Gravenhage, by J. van Cleeff, 1788. In gr. octavo, 398 bladz.
Verzameling van eenige schoone Stukken der beste Uitlandsche. Dichters, vertaald in Prosa en Poëzy. Eerste Stukje. Te Amsterdam, by Emenes en de Vries, 1788. In 8vo. 69 bladz.
Werken van het Dicht- en Letterlievende Genootschap, onder de Spreuk: Studium Scientiarum Genitrix. En Prysverzen. Eerste Deel, 1ste Stuk. Te Rotterdam, by G.A. Arrenberg, 1788. In gr. 8vo., 168 bladz.
En deeze Huwelyken? zyn zekerlyk niet in den Hemel gestooten. Twee Deelen. Eene origineele Roman. Uit het Hoogduitsch. Met Plaaten. 's Gravenhage, by I. van Cleef, 1788. Behalven het Voorberigt, 598 bladz. in 8vo.
Zedelyke Verhaalen. Eerste Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. In gr. 8vo. 270 bladz.
Eleonore, geen Roman, eene waare Geschiedenis in Brieven-Naar het Hoogduitsch. Twee Deelen. In 's Gravenhage, by I. van Cleef, 1788. In gr. octavo, 490 bladz.
Kompher en van Dornbach, of vertrouwde Briefwisseling van Academische Vrienden. Uit het Hoogduitsch. In 's Hage by J. Plaat, 1788. In 8vo. 248 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Euangeli of Levensbijzonderheden van Jesus Christus. Naar het Grieksch van Mattheus en Markus. Door Y. van Hamelsveld. Te Amsteldam, bij M. de Bruijn, 1789. Behalven het Voorbericht, 394 bladz. in gr. octavo.
Leerredenen over het Leeven van David. Door Paulus Bonnet, Predikant te Rotterdam. Derde Deel. Te Rotterdam, by P. en J. Holstein, en te Utrecht, by A. van Paddenburg en G. van den Brink, Jansz., 1788. In gr. 8vo. Behalven de Voorreden, 550 bladz.
Verhandeling over de Vriendschap met God, uitgegeeven door de Maatschappy: Tot Nut van 't Algemeen. Te Amsterdam, by H. Keizer, A. Fokke, Simonsz en C. de Vries, 1788. In 8vo. 75 bladz.
Bedestonden, gehouden te Batavia, door J.C. Metzlar, Lid van verscheiden geleerde Genootschappen, - weleer Predikant te Batavia, nu te Beusichem, in het Graafschap Buuren. Met aantekeningen en bylagen. Tweede Stukje. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1788. Behalven het Voorwerk, 160 bladz. in gr. octavo.
Uitbreiding van het Onderwijs der R.C. Jeugd, wegens 't heilig Sacrament des Autaars, en de heilige offerhande der Misse, volgens de 32ste en 33ste Les der Mechelsche Catechismus. Opgedraagen aan alle Roomsch Catholijken van Nederland, door P. Schouten, Roomsch Priester en Pastoor te Oegstgeest. Te Leijden, bij A. Koster, 1788. Behalven de Opdragt, 160 bladz. in octavo.
Verloskundige Waarneemingen en Aanmerkingen, uit de verzameling van C. van den Enden, Med. Doctor, en Vroedmeester in den Ouden Bosch, enz. Iste Deel. Te Utrecht en Amsterdam, by G.T. van Paddenburgh en Zoon, en M. Schalekamp, 1789. In gr. 8vo. Behalven het Voorwerk, 176 bl.
Historie der Waereld, door J.F. Martinet, A.L.M. Ph. Doctor, Lid van de Hollandsche en Zeeuwsche Maatschappyen der Weetenschappen te Haarlem en Vlissingen, en Predikant te Zutphen. Met Plaaten. IXde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. In gr. 8vo. 179 bladz. zonder het Register op alle de Deelen, en een Verkorte Historie der Waereld, getrokken uit de Negen Deelen, van 271 Bladz.
Reize door de Oostenryksche Nederlanden, enz. gedaan door een voornaam Hollandsch Vlugteling in den jaare 1788. Behelzende vele egte byzonderheeden, zo van Braband, als der Hollandsche Vlugtelingen, derwaards uitgeweeken. Te Amsterdam, by de Bruin, enz. In gr. 8vo. 2de Stuk, 142 bl. 3de Stuk, 173 bl. Behalven het Voorbericht.
Het Geslacht der Heeren van Borssele van Spreeuwenstein. Te Middelburg, bij W. Abrahams, 1788. In gr. octavo, 24 bladz.
Geslachtboom van het oud Adelyk Stamhuis der Heeren van Brederode. Te Amsterdam, by A. van der Kroe en A. Capel, 1788. In gr. octavo 31 bladz.
Volledige Beschrijving van alle Konsten, Ambachten, Handwerken, Fabrieken, Trafieken derzelver Werkhuizen, Gereedschappen enz.; ten deele overgenomen uit de beroemdste buitenlandsche Werken; en vermeerderd met de theorie en praktijk der beste Inlandsche Konstenaaren en Handwerkslieden. Eerste en tweede Stuk; met Plaaten. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1788. Behalven het Voorwerk 148 en 170 bladz. in gr. octavo.
Het geheele Turksche Ryk op een Landkaartje met coleuren afgetekend, en nauwkeurig beschreven, vooral ten dienste van de Couranten- Leezers. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789. In gr. 8vo. 80 bladz. buiten de Voorreden.
Fragmenten, door J.E. de Witte, Junior. Eerste Stuk. In 's Hage, by J. van Geemert. 100 bladz. In gr. 8vo.
Proeven van Poëtische Mengelstoffen, door het Dichtlievend Kunstgenootschap, onder de spreuk: Kunstliefde spaart geen vlyt, en Prysverzen. XIIde Deel, 1ste Stuk. Te Leyden by P. van der Eik en D. Vygh, 1788. In gr. 8vo. 132 bladz.
Karel van Karelsberg, of Tafereel der Menschelyke Ellende, door C.G. Saltzman. Uit het Hoogduitsch vertaald. Zesde Deel. Te Amsterdam, by de Wed. J. Doll, 1788. In octavo 354 bl.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Inleiding in de Boeken van het O.V. door J.D. Michaelis. Uit het Hoogduitsch vertaald door Y. van Hamelsveld. Eerste stuk, tweede Afdeeling. Te Haarlem, by F. Bohn, 1788. In gr. octavo 384 bladz.
De Geschiedenis van Joseph, in Leerredenen, door Felix Herder. Naar het Hoogduitsch. Te Leyden by A. en J. Honcoop, 1788. in gr. 8vo. 263 bladz.
Oude en tegenwoordige staat van de Godsdienstpligten, Kerkzeden, en Gewoontens van alle Volkeren der Waereld, van de Schepping tot op heden. IIde Deel. Met Plaaten. Te Amsterdam, by H. Gartman, W. Vermandel, en J.W. Smit, 1788. In gr. 8vo. 394. bl.
Manier, om Geneeskundige Voorschriften voor te schryven, door J.F.C. Pichler, M.D., en Lid van het Genootschap der Geneesheeren te Straatsburg. Uit het Latyn vertaald, en met Aanmerkingen verbeterd, en vermeerderd door A. Balthazaar, Med. en Chir. Doctor, te Leyden. Te Amsterdam, by J. Elwe, 1789. Buiten het Voorwerk, 187 bladz. in gr. 8vo.
Geographische Historie van den Mensch, en de alom verbreidde Viervoetige Dieren. Uit het Hoogduitsch van den Hoogleeraar E.A.W. Zimmerman vertaald, en met aanmerkingen vermeerderd. Tweede Stuk. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1788. Behalven de Voorreden, 196 bladz. in gr. 8vo.
Voorloopig Register van Charters, Privilegien, Placaaten, Ordonnantien enz. Stad en Lande betreffende, en kunnende dienen tot het opmaaken van derzelver Groot Placaat en Charterboek; loopende tot aan de reductie, of het jaar 1594. Te Groningen by P. Doekema, 1789. Behalven het Voorberigt, 320 bladz. in gr. 8vo.
Het Leeven en de Regeering van Frederik II, Koning van Pruisen, geschetst door den Abt Denina. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789. In gr. 8vo. 536 bladz., behalven de Voorreden.
Algemeene Bibliotheek voor Dames en Jonge Heeren, gevolgd naar het Hoogduitsch van den Heere Wieland. Derde Deel. Te Amst. by de Erven P. Meijer en G. Warnars, 1788. In 8vo. 390 bladz.
De Beroerten in de Vereenigde Nederlanden, van den jaare 1300, tot op den tegenwoordigen tyd; geschetst ter waarschuwing van derzelver tegenwoordige Burgers en Leden van de Regeering. Tiende en Elfde Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V. van der Plaats, 1789. In gr. octavo, 552 bladz.
Gedichten, nagelaten door Rutger Schutte, in zyn leven Predikant te Amsterdam. Te Amsterdam, by J. Covens en Zoon, 1788. In gr. 8vo. 236 bladz.
Christoffel de Gama, of het beleg van Goa; Treurspel. Door J.E. de Witte, Junior. In 's Gravenhage, by D. Munier, 1788. In 8vo. 114 bladz.
Aristus; door * * *. Te Amsteldam, by M. de Bruin, 1789. Behalven de Voorreden en den Inhoud, 238 bladz. in octavo.
Clara en Emmelina. Naar het Engelsch, Twee Deelen. Met Plaaten. Te Utrecht, bij G.T. van Paddenburg en Zoon, en te Amsteldam, bij M. Schalekamp, 1789. In gr. octavo, 288 bladz.
De Hollandsche Kluizenaar, of de verbazende lotgevallen van Andries Blank. Te Rotterdam, by C. van der Dries, 1788. Behalven het Voorbericht, 311 bladz. In octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel vertaald, omschreven en door aanmerkingen opgehelderd. Eerste Deel. Te Amsterdam by J. Allart 1789. Behalven de Voorreden 562 bladz. in gr. octavo.
Evangelische Leerredenen van J.A. Hermes, Predikant te Quedlinburg. Naar de tweede Uitgaave, uit het Hoogduitsch vertaald. Eerste en tweede Deel. Te Haarlem, bij A. Loosjes, 1789. Behalven het Voorwerk, 845 bladz. In gr. octavo.
Prysverhandelingen, van het Genootschap tot Verdeediging van den Christlyken Godsdienst, opgericht in 's Hage, voor het Jaar MDCCLXXXVII. Zynde de tweede en derde Verhandeling. In 's Hage, te Amsterdam en te Haarlem, by J. du Mee en Zoon, J. Allart, en C. van der Aa. 1788. In gr. 8vo. 385 bl.
Nederlandsche Insecten door J.Ch. Sepp. Te Amsterdam, by J.C. Sepp. in quarto.
Het Leeven en de Regeering van Frederik II, Koning van Pruissen, geschets door den Abt Denina. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789. In gr. 8vo. 536 bladz., behalven de Voorreden.
Beknopt onderwys in de Muzyk voor de eerstbeginnenden; hoe dezelven, op eene zeer gemaklyke wyze, het Clavier kunnen leeren speelen, met vierentwintig handstukjes, en de bygevoegde Vingerzetting. Uit het Hoogduitsch van den Heere G.C. Hodermann. Te Amsteldam, by C.N. Guerin. 1788. Behalven de Tabellen, 19 bl. in Muz. form.
Proeve eener korte beoeffenende Redeneerkunde voor de Jeugd: ook gedeeltelijk voor Onderwijzers en Denkers. Naar het Hoogduitsch van den Heer K.Ph. Moritz, Hoogleeraar te Berlin. Met Plaaten. Te Amsterdam bij M. Schalekamp. 1789. Behalven de Voorrede, 172 bladz. in 8vo.
Proeve van Taal- en Dichtkunde; in vrymoedige aanmerkingen op Vondels vertaalde Herscheppingen van Ovidius; voorgesteld door B. Huydecoper. Tweede Uitgave, door wylen F. van Lelyveld. Met Byvoegsels en vermeerderingen van den Schryver, en eenige Aantekeningen van den Uitgever. III Deel. Te Leyden by A. en J. Honkoop. 1788. in gr. 8vo. 460 bladz.
Vopisci horatii ackeri Poemata. Editio Secunda, Auctior et Emendatior. Groningae, apud J. Oomkens. Continet pag. 288, in 8vo.
De Avantuurlyke Nacht, Blyspel, in drie Bedryven. Uit het Fransch van den Heer Dumaniant. Te Amsteldam, by W. Holtrop, 1788. In 8vo. 108 bladz.
Brieven van Abraham Blankaart, uitgegeeven door E. Bekker, Wed. Ds. Wolff en Agatha Deken. Drie Deelen. In 's Gravenhage, by I. van Cleef, 1789. Behalven het Voorwerk, 1035 bladz. In gr. 8vo.
Emmerik. Naar het Hoogduitsch van J.G. Muller. Tweede en Derde Deel. Te Amsterdam, by A. Mens Jansz., 1788. In gr. 8vo. 494 bladz.
Proeven, geschikt voor jonge getrouwde Vrouwen, door Juffrouw Griffith; uit het Engelsch vertaald, en met eene Voorrede verrykt. Te Amsterdam, by J. Woertman, 1788. in 8vo. 92 bladz.
Geschenk voor de Jeugd. Zesde Deels, eerste Stukje. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789. In octavo, 110 bladz.
Carolina van Lichtfield. Naar het Fransch vertaald. Twee Deelen. Met Plaaten. Te Leyden, bij A. en J. Honkoop 1788. In octavo 590 bladz.
Het gedrag in het Tugthuis te Gouda, de vlugt uit het zelve, de reis na Braband, de bedryven aldaar, en de wedergevangenneming van Pieter Brakel, voorheen Boomkweeker te Boskoop. Alom te bekomen. In quarto, 20 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Proeve van Aanmerkingen over het regt en onregt gebruik der H. Schrift, voornamelyk in het behandelen van de practyk der Godzaligheid, door C. Swaving, Predikant te Naarden. Zesde Stukje. Te Utrecht by A. van Paddenburg en G. van den Brink Jansz. 1788. Behalven den Inhoud, 118 bladz. in gr. octavo.
Leerredenen van G.J. Zollikofer, Predikant der Evangelisch Hervormde Gemeente te Leipzig. In het Nederduitsch overgezet. Tiende Stuk. Te Amsterdam by de Erven P. Meyer en G. Warnars, 1788. In gr. octavo 314 bladz.
Aan myne Protestantsche Medechristenen in Frankryk. Uit het Fransch vertaald. Te Amsteldam by M. Schalekamp 1789. Behalven het Voorbericht 156 bladz. in gr. octavo.
Alethophilus aan Philadelphus. Te Amsteldam bij M. de Bruijn. 1789. Behalven een kort Voorbericht, 120 bladz. in gr. octavo.
Brief aan alle waare Belijders van den Heere Jesus in Nederland. Te Utrecht bij A. van Paddenburg, 1789. In gr. octavo 36 bladz.
Onpartydige schets, wegens de inkomsten, by manier van giften, enz. van de Roomsche Priesters in de Nederlanden. Benevens een Plan, om dezelve een aanzienlyk bestaan, de Kerken een deftig onderhoud, en de Roomsche arme ledemaaten meerder nooddruft te verschaffen. Door een oprecht Vaderlander, onder de Zinspreuk: Pro Patria. Alom te bekomen. In groot octavo 48 bladz.
Handelingen van het Geneeskundig Genootschap, onder de Zinspreuk Servandis Civibus. XIIIde Deels, derde Stuk. Te Amsterdam by P. Conradi, 1789. in gr. 8vo., 310 bl.
Handleiding, om in de Kunsttafreelen den afstand van het oog des Zienders tot dezelve, de Perspectivische dieptens, der waterpas leggende, en opstaande vlaktens, de lengte derzelver Sluitlinien, Horisonds hoogte, enz. in voorgestelde, of tot te zullen vervaardigt werdende Werkstukken, als ook de Perspectivische Regelen, in het Tekenen of Schilderen van Toneelen, door eene gemakkelyke berekening te vinden. Ten dienste van hun, die zich voornaamlyk tot het tekenen en schilderen van Gebouwen, Kamers, Landschappen en Toneelen bepaalen. Voorgesteld door Caspar Philips Jacobsz., Konstgraveerder en Geadmiteerd Landmeeter voor de Ed. Hove van Holland en Westvriesland, Lid van het Mathematisch Genoodschap te Amsterdam. Te Amsterdam by J. ten Brink Gerritsz. 1788. in gr. 8vo. 70 bladz. met 4 uitstaande Platen.
Over het schryven der Geschiedenis, of de wyze hoe dezelve behoorde geschreeven te worden, door den Heer Abt de Mably. Uit het Fransch vertaald en met eenige aanmerkingen vermeerderd, door Laurens van Limburg, M.Z. Te Amsterdam by Emenes en de Vries. 1788. In gr. octavo. Behalven eene Voorreden van den Vertaler, 310 bladz.
Mengelwerken in Dichtmaat en Prosa, van Fredrik Vryheer van der Trenck, in 't Nederduitsch overgebragt, met bygevoegde Aantekeningen, door P.J. Kasteleyn. Eerste Deel. Te Dordrecht by A. Blussé en Zoon, 1789. in gr. 8vo. 244 bladz.
Verhandeling over de Droomen en Slaapwandelaaren, door J.Ch. Hennings, Hofraad en Hoogleeraar te Jena. Derde Stukje. Uit het Hoogduitsch. Te Amsterdam, by A. Fokke Simonsz. 1788. In octavo 203 bladz. Behalven den Blad. wyzer over de drie Stukjes.
Prysverhandelingen, uitgegeeven door het Taal- en Dichtlievend Genootschap, ter spreuke voerende: Kunst wordt door arbeid verkreegen. Derde Deel. Te Amsterdam, by H. Keyzer, 1788. in gr. 8vo. 258 bladz.
Albertine. Een Boek voor de Dames. Naar het Hoogduitsch. Eerste Deel. Te Dordrecht by de Leeuw en Krap, 1789. Behalven de Voorreden, 405 bladz. in gr. octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verhandeling over het eerste Bybelboek, genoemd Genesis, vervattende de oudste gebeurenissen der Wereld, benevens eenen schat van waarheden, die de gronden en zuilen van allen waaren Godsdienst zyn, door Jongvrouwe H. Gockinga. Eerste en tweede Stukje. Te Groningen by J. Bolt, 1789. Behalven het Voorwerk, 446 bladz. in gr. 8vo.
Euangeli of Levensbijzonderheden van Jesus Christus. Naar het Grieksch van Lukas. Door Y. van Hamelsveld. Te Amsteldam bij M. de Bruin, 1789. In groot octavo.
Verhandelingen, raakende den natuurlyken en geopenbaarden Godsdienst, uitgegeeven door Teyler's Genootschap. VIIIste Deel. Te Haarlem by J. Enschedé en Zoonen, en J. van Walré. Behalven het Voorbericht, 227 bladz. in gr. quarto.
Zedekundige Verhandeling over de waare Troostgronden, by treffende Sterfgevallen. Door N.W. Buddingh. Te Utrecht by G. van den Brink Jansz. 1789. In gr. octavo 75 bladz.
Volledige beschryving van alle Konsten, Ambachten, Handwerken, Fabrieken, Trafieken, derzelver Werkhuizen, Gereedschappen, enz. ten deele overgenomen uit de beroemdste buitenlandsche Werken; en vermeerderd met de Theorie en Praktyk der beste Inlandsche Konstenaaren en Handwerkslieden; met Platen. Derde Stuk. Te Dordrecht by A. Blussé en Zoon, 1789. In gr. octavo 230 bladz.
Nederlandsche Amnestien, van de Jaaren 1485, 1488, 1787, en 1788. Te Dordrecht, by J. Krap, Az. 1789. in gr. 8vo. 374 bladz.
Natuur- en Zedekundige beschouwing der Aarde, en van haare Bewooneren. Gevolgd naar het Hoogduitsch van J.F. Zöllner en J.S. Lange. Eerste Deel. Te Campen by J.A. de Chalmot, en te Amsteldam by M. de Bruyn, 1789. Behalven het Voorwerk 422 bladz. in gr. octavo.
Vertoogen van Salomo. Te Amsterdam, by P.J. Uilenbroek, In gr. 8vo. 47 bladz.
Roosje, in Drie Boeken, door A. Loosjes, P.Z. Te Haarlem, by A. Loosjes 1788. In 8vo. 220 bladz.
Dichtbloemtjes, alleen voor de Meisjes. Te Rotterdam, by J. Meijer, 1789. in 12mo. 66 bladz.
Verhandeling over de Fortuin, ter betooginge, dat de Ouden, onder dien naam, gelyk onder den naam van Fatum of Noodlot, niets dan de Godlyke Voorzienigheid verstaan hebben, in twee Afdeelingen voorgeleezen, en opgedraagen aan de Maatschappy der Verdiensten, onder de Zinspreuk Felix Meritis, door Arend Fokke Simonsz., Medelid derzelver Maatschappye, Hoofdlid van het Amsterdamsch Dichten Letteroefenend Genootschap, enz. Te Amsterdam by A. Fokke Simonsz. 1788. in gr. 8vo. 120 bladz.
Emilia Wertheim. Eerste Deel. Met Plaaten. In 's Gravenhage by J.v. Cleef. 1789. Behalven de Voorrede, 308 bladz. in gr. octavo.
Gesprekken over het Leven van Fredrik, Vryheer van der Trenck. Te Amsterdam by J. Weege, 1789. In duodecimo, 205 bladz.
Zaaklyke en duidlyke handleiding tot de Syntaxis, of Samenstelling der Laiynsche Taal, in Historische, Natuurkundige en Zedelyke onderwerpen, volgens de beroemde Spraakkunde van Scheller, voor de Laager Klassen. Door J.G. Röchling, Conrector by het Gymnasium te Worms. Uit het Hoogduitsch. Te Deventer by L. Leemhorst, en te Leyden by A. en J. Honkoop 1789. Behalven de Voorreden en den Inhoud, 306 bladz. in gr. octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Bijbel der Natuur, ontworpen door den Hoogleeraar J.J. Scheuchzer, in het Nederduitsch overgezet en vermeerderd, door L. Meijer, S.S.Th. Doctor et Prof. Ordin. te Francker, enz. VIIde Deel. Te Amsterdam, by M. de Bruijn, 1789. In gr. octavo 724 bladz.
Oudheid- en Geneeskundige Verhandeling over de Demonische Menschen, waarvan in de Geschiedverhaalen der Euangelisten wordt gewaagd. Door Th.G. Timmermann, Dr. en Prof. Med. &c. &c. op 't Hooge School te Rinteln. Uit het Latyn vertaald en met aanmerkingen verrykt, door J.F. Lentz; en met eene Voorreden in het licht gegeeven, door F.G.C. Rutz, Hoogduitsch Leeraar der Luthersche Gemeente in 's Hage. Te Haarlem by A. Loosjes, 1789. Behalven het Voorwerk, enz. 210 bladz. in gr. octavo.
Tweede Brief van G. Bonnet aan een Vriend, over het gezag van de Rede in den Godsdienst. Te Utrecht by A. van Paddenburg, 1789. In gr. octavo, 196 bladz.
Prysverhandelingen over de Zedelyke Opvoeding der Kinderen, uitgegeeven door de Maatschappy, Tot Nut van 't Algemeen. Te Amsteldam, by H. Keyzer, A. Fokke Simonsz. en C. de Vries, 1789. in 8vo.
Verhandeling van het Provinciaal Utrechtsch Genootschap van Kunsten en Weetenschappen. IVde Deels 2de Stuk. Met Plaaten. Te Utrecht, by de Wed. S. de Waal en Zoon, 1789. In gr. 8vo. 175 bladz.
Vervolg op M.N. Chomel, Algemeen, Huishoudelyk, Natuur- Zedekundig- en Konst-Woordenboek, door J.A. de Chalmot. Verrykt met Kunstplaaten. Zesde Stuk. Te Campen, by J.A. de Chalmot, en te Amsterdam, by J. Yntema. 1788. In gr. quarto. 420 bladz.
Beschryving van de groote of St. Jans- Kerk der Hoofdstad 's Hertogenbosch, door J. Mobachius, rustend Leeraar van 's Hertogenbosch. Te 's Hertogenbosch, by de Wed. C.A. Vieweg, 1789. In octavo, 76 bladz.
Staats- en Karakterkundige Byzonderheden, betreffende Fredrik den II, Koning van Pruissen. Uit het Hoogduitsch. Naar den derden Druk. Met Plaaten. Zesde en Zevende Deel. 's Gravenhage by I. van Cleef, 1789. In groot octavo, 498 bladz.
Geschiedenis van den zevenjaarigen Oorlog in Duitschland, van het jaar 1756 tot 1763. Door J.W. van Archenholtsz. Voormaals Kapitein in dienst van den Koning van Pruissen. Met Plaaten. Twee Deelen. 's Gravenhage by I. van Cleef, 1789. In groot octavo, 386 bladz.
Nagelaaten Schriften van Margaretha Klopstock. Uit het Hoogduitsch. Te Amsteldam, by W. van Vliet. 1788. In 8vo. 190 bladz.
Kleine Dichterlyke Handschriften. Tweede Schakeering. Te Amsterdam, by P.J. Uylenbroek. 1789. In groot 8vo. 128 bladz.
Aandachts - Boek voor Vrouwen. Door F.G. Marezoll. Uit het Hoogduitsch vertaald door M.G. van der Voort. Advocaat voor de Edele Hoven van Justitie in Holland. Eerste Deels eerste Stuk. 's Gravenhage, bij I. van Cleef, 1789. Behalven het Voorwerk, 249 bladz. In gr. 8vo.
Het lyden van Isabelle, in Brieven, door J.W. Curten. Te Amsterdam, by J. Woertman, 1789. Behalven het Voorberigt, 204 bladz. In octavo.
Zedelyke Verhaalen. Tweede Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789. In groot octavo. 240 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
J.D. Michaëlis, Nieuwe Overzetting des O.T., met Aanmerkingen voor Ongeleerden, in het Nederduitsch overgebragt, door den Heer W.E. de Perponcher. IXde Deel. Te Utrecht by de Wed. J. van Schoonhoven 1789. In gr. octavo 349 bladz.
Bundel van Uitlegkundige Verhandelingen, door D.C. van Voorst, Predikant te Hien en Doodewaard. Eerste Stuk. Te Amsterdam, by M. de Bruijn, 1789. In gr. octavo, 246 bladz.
De onderscheidenheid der trappen, in den staat der eeuwige Heerlykheid van Gods Gunstgenoten, schriftmaatig en redenkundig verklaard en betoogd, door J. van Diesbach, Lidmaat der Hervormde Kerke in 's Graavenhaage. In 's Graavenhaage by H. Bakhuysen, 1789. Behalven de Voorreden, 39 bladz. In gr. octavo.
De vrye genade Gods verheerlykt, in de opmerkelyke bekeering van T..... W............ Om begaane misdaad met de dood gestraft, den 8sten Maart 1783, te Amstelveen. Te Amsterdam, by D. Schuurman, 1789. In gr. octavo 50 bladz.
Oeffenkundige Aanteekeningen over verscheide Ziekten, door Joseph Quarin, Hofraad en Lyfartz van haare Keizerlyke en Koninglyke Majesteit, enz. Uit het Latyn vertaald, en met eenige Aanteekeningen vermeerderd, door A. Laurillard dit Fallot, Stads Med. Dr. enz. in 's Hage. 's Gravenhage, by I. van Cleef, 1789. Behalven het Voorwerk, 355 bladz. In gr. octavo.
Mathematische Uitspanningen, of Examen, gedaan by de beroepinge van een Stads Schoolmeester te Purmerende. Den 7den April, 1786. over de Arithmetica, Geometrie, Navigatie, en 't Boekhouden. Verrykt met de Oplossingen van alle de Voorstellen daar in voorkomende. Door Arnoldus Bastiaan Strabbe, Lid en Secretaris van het Mathematisch Genootschap, enz. en Leermeester der Wiskunde te Amsterdam. Te Amsterdam by P.G. Geijsbeek, en Zoon, 1789. Met een quarto Plaat, 86 bladz. In gr. 8vo.
Verhandelingen uitgegeeven door de Maatschappy, ter bevordering van den Landbouw, te Amsterdam. Zesde Deel. Te Amsterdam, by C.N. Guerin, 1789. Behalven het Voorwerk, 306 bladz. In gr. octavo.
Gemaklyk Huisboekje voor den Landman van 50 Geneesmiddelen voor Koeijen, door een kundig Huisman by een verzameld, waarvan veele by proefondervinding zyn goed bevonden. Te Alkmaar, by J.A. van Harencarspel, 1789. Behalven het Voorberigt 20 bl. In quarto.
Vervolg op M.N. Chomel, Algemeen, Huishoudelyk, Natuur- Zedekundig en Konst-Woordenboek. door J.A. de Chalmot. Verrykt met Kunstplaaten. Zevende Stuk. Te Campen, by J.A. de Chalmot, en te Amsterdam, by J. Yntema. 1788. In gr. quarto. 370 bladz.
Beknopte Beschryving der Oostindische Etablissementen, verzeld van eenige Bylagen, zeer dienstig voor lieden die zig in den dienst van de Ooster-Maatschappy begeeven, uit egte berigten te zamengesteld; door Ary Huysers, Oud-Koopman in dienst der Nederlandsche Oost-Indische Compagnie. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, Academiedrukker, 1789. in groot 8vo. 422 bladzyden, behalven het Voorberigt.
Waarneemingen over de Aardrykskunde, de Natuurkunde, den aart en de zeden der Menschen, door J.R. Förster, Junior. Med. et Phil. Dr. Hoogleeraar in de Natuurk. te Halle, en Lid van verscheiden Geleerde Genootschappen. Naar de Hoogduitsche Vert. en met de aanmerkingen van G. Förster. Hoogl. aan het Carolinum te Cassel. Tweede Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes, 1789. In gr. 8vo. 270 bladz.
Het Leeven en de Regeering van Frederik II, Koning van Pruissen, geschetst door den Abt Denina. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789.
Opheldering der Levensgeschiedenis van den Vryheer van der Trenk, door een Brandenburgschen Patriot. Benevens een Repliek op Trenks Verdediging tegen deze Opheldering. Uit het Hoogduitsch. Naar den derden druk. Te Amsteldam, by W. Wynands en H. Brongers Junior. 1789. Behalven het Berigt van den Reviseur 148 bladz. In gr. octavo.
Zelie in de Wildernis. Uit het Fransch vertaald, II Deelen. Te Leyden, by Meerburg en Pluygers. 1788. Behalven de Voorreden, 840 bladz. In octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Euängeli of Levensbyzonderheden van Jesus Christus. Naar het Grieksch van Joannes. Door Y. van Hamelsveld. Te Amsterdam, by M. de Bruijn, 1789. In gr. octavo.
Evangelische Leerredenen van J.A. Hermes, Predikant te Quedlinburg. Naar de tweede uitgaave uit het Hoogduitsch vertaald. Derde Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes. 1789. In gr. octavo. 448 bladz.
De hachelyke beproeving, onbezwekene standvastigheid, en Goddelyke uitredding van Sadrach, Mesach en Abednego, in drie Leerredenen, over Dan. III. Door J. Rysdyk Takens, Predikant te Delfshaven. Te Rotterdam, by C. van der Dries, 1789. Behalven het Voorbericht, 123 bladz. In gr. 8vo.
Leer- en Lijkrede over Joann. XI. 11. ter gedachtenis van den Wel Eerw. Zeer Gel. Heer H. Bruins, Bedienaar van 't H. Euangelium, te Naarden. Door C. Swaving, Predikant aldaar. Te Amsterdam, bij M. de Bruijn, 1789. Behalven het Voorwerk, 40 bladz. In gr. octavo.
Missive van de Societeit der Doopsgezinde Gemeenten in Friesland en Groningen, aan eenige Doopsgezinde Christenen in de Staaten der Keizerin aller Russen. Te Leuwarden, by J. Seydel. In gr. octavo, 25 bladz.
Vroedkundige Waarneemingen, ter gelegenheid van drie Zwaare Verlossingen, aan de Huisvrouwe van Philippus Bouchée; waar van de laatste Verlossing door de Keizerlyke Snede is verrigt. Door A. Soek, Chirurgyn-Operateur, en Vroedmeester te Leyden. Met Plaaten. Te Dordrecht by de Leeuw en Krap, 1789. In groot 8vo. 126 bladz.
Geneeskundige Electriciteit, door W. van Barneveld; Lid van het Provinciaal Genootschap te Utrecht; der Maatschappye van den Landbouw, en Apothecar te Amsteldam. Derde Deel. Te Amsteldam by J. Elwe en D. Langeveld, 1789. Behalven het Voorwerk en den Bladwyzer, 208 bladz. in gr. octavo.
Vaderlandsche Historie, vervattende de Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden, uit de geloofwaardigste Schryvers en egte Gedenkstukken zamengesteld. Met Plaaten, XXIIIste Deel, beginnende met den Jaare 1759, en eindigende met den Jaare 1765, bevattende het Tydperk der Minderjaarigheid des Erfstadhouders Willem den V. Ten onmiddelyken vervolge van Wagenaars Vaderlandsche Historie. Te Amsterdam, by J. Allart, 1789. In gr. 8vo. 382 bladz.
Vaderlandsch Woordenboek door Jacobus Kok. Agttiende Deel (GH-GYZ.) Met Kaarten, Plaaten en Pourtraiten. Te Amsteldam, by J. Allart, 1788. In groot octavo 393 bladz.
Redevoering en Aanspraak, ter Inwyding van het gebouw der Maatschappy Felix Meritis, te Amsterdam, gehouden op den 31sten October, en 1sten November 1788. door J.H. van Swinden, Hoogleeraar in de Wysbegeerte, Wis- Natuur en Sterrekunde, aan de Doorluchtige Schoole te Amsterdam: Medelid van verscheiden Academien en Geleerde Genootschappen, en Honorair Lid deezer Maatschappy. Te Amsterdam by G. Warnars, 1789. in groot 8vo. 184 bladz.
Geschiedenis der Vereenigde Nederlanden voor de Vaderlandsche Jeugd. Elfde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1788. In duodecimo. 334 bladz.
Rettheim en Caroline van T * * *, eene nog onlangs gebeurde Geschiedenis. Uit het Hoogduitsch vertaald, door Mr. A.J. Leydeckers. Twee Deelen. Te Amsterdam, by J. ten Brink Gz., 1788. 330 bladz. In duodecimo.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Proeve over de dankbaerheid.
Waarneeming eener uitgestrekte scheenbeens-bederving,
door Willem Leurs,
Natuurlyke historie van den watersnyder.
Bedenkingen over de terugkomst van den comeet, die in het jaar 1661. gezien is, en in het tegenwoordige of het volgende jaar, van zommige sterrekundigen verwagt wordt,
door J.F. Hennert, Professor in de Mathesis en Astronomie.
Verslag van een reis na, en 't verblyf van eenige dagen en nagten, op het Alpische gebergte. Door den Hoogleeraar De Saussuré.
Bericht wegens den heer Gaspard Risbeck. Door M. le Prince baris de Galitzin.
Vrouwlyke dankbaarheid: of de geschiedenis van Eliza Bentley.
Naberigt.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De strekking der geschiedkunde, om ons het oog te doen vesten op de godlyke voorzienigheid, door veele voorbeelden opgehelderd.
Waarneeming wegens het krampstillend vermogen van den braakwortel ipecacuanha.
Door * * * M.D.
Waarneeming van de ongeemene hette en koude, in 't jaar 1788, en de maand january 1789.
Proeven over het vogt, uit den dampkring opgeslurpt door verscheide zelfstandigheden.
Door Benjamin Thompson, Knt. F.R.S.
Berigt, wegens licht van zich geevende bloemen. Door den Heer Haggren, Lector in de Natuurlyke Historie.
Eenige byzonderheden, rakende den grooten Haller.
Onderzoek, wegens de zedelyke uitwerkzelen van het treurspel.
Het aanbelang van een beleefd voorkomen.
Opvoedings-lessen.
De edelmoedige wraakneeming.
Eene Italiaansche Vertelling.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Wysgeerige beschouwingen van de taal en den styl.
Door den Heer Regis Rey de Cazillac.
Waarneeming wegens de heilzaame uitwerking van het sal absinthii met de gentiana, in eene langduurige verstopping van den onderbuik. Door * * * M.D.
Natuurlyke historie van den noddi.
Aanmerkingen over de nutheid van het invoeren van vreemde planten.
Aenmerkingen over de beschryving van den vergifboom, in het Maleitsch genoemd Pohoon Upas, die, volgens het verhael van N.P. Foersch, op het eiland Java te vinden zoude zyn.
Medegedeeld door Lambertus Nolst, M.D. en Lid van het Balaefsche Genootschap der Proef-ondervindelyke Wysbegeerte te Rotterdam.
Aanmerkingen over het character en de werkzaamheden der inwoonderen van Opper-Silesie; als mede over de ligging van dat gewest.
Door den Heer C.F.E. Hammard, geweezen Luitenant de Genie, en Opziender der Bruggen en Wegen van den Koning van Pruissen, gemaakt in den Jaare MDCCLXXXII.
Eenige charactertrekken van Cicero, als staatsman en redenaar beschouwd.
't Leeven van den beroemden Italiaanschen dichter Ariosto.
Bedenkingen over de spaarzaamheid.
Voorjaerszang.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Bespiegelingen over de lente.
Waarneeming wegens de nuttigheid van het droppelbad, in eene stomheid en doofheid.
Natuurlyke historie der kluiten.
Aenmerkingen over de beschryving van den vergifboom, in het Maleitsch genoemd Pohoon Upas, die, volgens het verhael van N.P. Foersch, op het eiland Java te vinden zoude zyn.
Medegedeeld door Lambertus Nolst, M.D. en Lid van het Bataefsche Genootschap der Proef-ondervindelyke Wysbegeerte te Rotterdam.
Waarneemingen op den hiacynth.
Door den Marquis De Gouffier.
Een middel, om in de boomgaarden het bederf der bloezems te voorkomen.
Middel om de insecten op de vrugtboomen te dooden.
Kenschetzende trekken van den graaf De Buffon.
Proeve over de vrees van zonderling te schynen.
De mislukte omkooping.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Wysgeerige beschouwingen van de taal en den styl.
Door den Heer Regis Rey de Cazillac.
Waarneeming wegens het nut van den spiritus salis ammoniaci causticus, uitwendig aangebragt, in eene incontinentia urinae.
Door *** M.D.
Natuurlyke historie van den flamingo, of de phenicopterus.
Brief over de voortbrenging van den Borax, van den Heer William Blaze, Esq.
Natuurkundige proeve over de circulatie der vochten, in bol- en boomgewassen.
Door Pieter van Aken, A.L.M. & Phil. Doctor.
Eenige naarigten van de nog voortgezet wordende reis rondsom de wereld, onder het bevelhebberschap der heeren De la Peyrouse en De Langle; met de fregatten La Boussole en l'Astrolabe.
Kort verhaal der lotgevallen en zonderlinge reize van Hippolyt Stepanoff, uit deszelfs ballingschap in Kamschatka naar Macao, en van daar naar Batavia, getrokken uit een omstandig bericht van hem zelven, eigenhandig in de Russische taal opgesteld, en, naar het origineel, vertolkt.
Medegedeeld door Jacob Caspar Metzlar,
Berigt wegens den dichter Salomon Gessner, en zyne werken. Door den Heer De Mayer.
De amptverkryging.
Eene Fransche Anecdote.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Wysgeerige beschouwingen van de taal en den styl.
Door den Heer Regis Rey de Cazillac.
Waarneeming wegens eene chorea sant. viti, door het gebruik van de camphora geneezen. Door J. Wilson, M.D. te Mansfield, Nortinghamshire.
Natuurlyke historie van den flamingo, of de phenicopterus.
Eenige byzonderheden tot de natuurlyke historie van den olyphant behoorende.
Aanmerkingen over den invloed der stortregens, by donderbuyen, op den groei der planten. Door den Heer Ingenhousz.
Weetenswaardige en keurige narigten van de Circassiers, een der zeven volken, die de landen, tusschen de Zwarte en de Caspische Zee, bewoonen.
Het verheeven character van Leopold, den tegenwoordigen groot-hertog van Toscane; met een berigt van de burgerlyke inrigtingen in dat hertogdom. Door den Heer Dupaty.
Over de schoonheid en kleeding der dames te Rome, heden ten dage Door den Heer Dupaty.
Voorbeeldlyke braafheid, onder de wilden aangetroffen.
De patriotsche Chineesche keizer Yao.
Eene Chineesche Anecdote.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Inhoud der verhandelinge van den heer J.A. de Luc, ingeleverd ter beantwoording van de vraage, door de Hollandsche Maatschappye te Haarlem voorgesteld:
Waarneeming wegens het nuttig gebruik van de flores sal. amoniac. martiales, in de chlorosis. Door *** M.D.
Dr. Herschel's berigt der ontdekkinge van twee satelliten, wentelende rondsom de planeet Uranus.
Waarneemingen over het kweeken, en 't veelvuldig huislyk gebruik, der dadelboomen. Door den Heer Des Fontaines, Lid van de Academie der Weetenschappen, enz.
Geschied- en aardrykskundige aanmerkingen; op het verhaal van Plinius, wegens den oorsprong en de oudheid der Indiaanen, en de aardryksbeschryving hunner landen; met naspeuringen over de voornaamste omwentelingen in Indie; door den Heer De Guignes, voorgeleezen in eene der Openbaare Zittingen van de Academie des Inscriptions et Belles Lettres.
Brief van een reiziger door Rusland, behelzende een verslag van den toestand der kunsten en weetenschappen, en van de kabinetten te Petersburg.
Over de publique uitgaven en schulden der Engelsche natie.
Verkeerings- regels.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De mensch, in zijne waere grootheid beschouwd.
Waarneeming wegens het nut van de Ipecacuanha, met Opium, in een langduurige maagkramp.
Door ***, M.D.
Natuurlyke historie van de zwaan.
Berigt van de banken van Newfoundland, en van de visschery op dezelve.
Brief van een reiziger door Rusland; behelzende een verslag van den toestand der kunsten en weetenschappen, en van de kabinetten te Petersburg.
Uittrekzels uit het edict des groot hertogs van Toscane, tot hervorming van de lyfstraflyke wetten, in de landen zyner heerschappye.
Over de publique uitgaven en schulden der Engelsche natie.
Bedenkingen over het vroegtydig trouwen,
door Dr. B. Franklin, in een Brief aan een Vriend.
Een droom.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Uitlegregels, in de verklaaring van Salomo's spreuken-boek, noodig in 't oog te houden.
Door Thomas Hunt, D.D.F.R. & A.S.S.
Nader berigt, raakende de roode myrhe, als een hulpmiddel voor de hondsdolligheid.
Natuurlyke historie van de zwaan.
Uittrekzel eener verhandelinge over den oorsprong en de formeering der champignons, of paddestoelen. Door den Heer Medicus; Directeur van de Kruidtuin te Manheim, enz. enz. Met Aantekeningen van den Heer De Reynier.
Uittrekzel eens briefs van den heer Britzing aan den heer De Guignes, gedagtekend Hougli in Bengale, 12 May 1788; betreffende eenige byzonderheden van de Chineezen en Japanneren.
Leevensschets van den dichter Salomon Gessner.
Bespiegelingen over de onbestendigheid van het menschlyke leven, en het afschuwelyke der oorlogswoede.
Eduard en Maria.
Eene Aandoenlyke en Leerzaame Geschiedenis.
Naberigt.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Ontledende beschouwing van de hartstochten der menschen.
Door den eerw. Thomas Balguy, D.D. Aartsdiaken van Wincester.
Waarneeming wegens het nut der assa foetida, in de trommelzucht (Tympanites).
Door * * * M.D.
Natuurkundige proeve over de circulatie der vochten in de plantgewassen;
Door Pieter van Aken, A.L.M. Phil. Doctor, Emeritus Predikant der Remonstranten te Leyden.
Verslag van de academien by de Turken.
Uittrekzel van eene reis rondsom de wereld, in de jaaren MDCCLXXXV. MDCCLXXXVI. MDCCLXXXVII en MDCCLXXXVIII, gedaan door de Capiteins Portlock en Dixon.
Een voorbeeld van de welspreekenheid der Indiaanen, nevens eenige aanmerkingen over hun verstandlyk vermogen.
Een fragment. - Eene les voor de vadees.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Bedenkingen over die soort van wysheid, welke bestaat in inschikkelykheid en welduiding, zonder eenig ander beginzel dan eigenbaat.
Waarneemingen, van geneezingen met de kwik, in byzondere kenmerkende ziektens.
Door Willem Leurs,
Natuurlyke historie van de gans.
Waarneemingen, over het behoeden der boomen voor de deerlyke uitwerkzels der vorst.
Door P. Gio Battista de St. Martin.
Aanmerkingen over de winden, en derzelver uitwerkingen in den dampkring.
Nader berigt wegens een brief van den heer Britzing (Titsingh), aan den heer De Guignes, gedragtekend Hougly in May (Maart) 1788; betreffende eenige byzonderheden van de Chineezen en Japanneren.
Bedenkingen van den heer Samuel Johnson, L.L.D. over de geringe vorderingen in kennis, welken de menschen, naa het bereiken van zekeren ouderdom, maaken.
Gedagten over het haatlyke der onregtmatige behandelingen van den evenmensch.
Gedachten by den morgenstond, in den zomer.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Ophelderende aanmerkingen over het regterampt by de Israeliten.
Waarneeming van een geheele ontaarting der vesica urinaria.
Natuurlyke historie van de gans.
Brief van den heer Prevost-Dacier, Lid van den Grooten Raad te Geneve, over de yzeren brug van Coalbrookdale.
Verslag van de boekeryen te Constantinopole.
Berigt, wegens 't land en de zeden der kaffers; een wild volk in Africa.
Gierigheid en eerzugt.
Door Frederik den II, Koning van Pruissen.
De verkeerd begreepene edelmoedigheid.
Kenschets van een wys en gelukkig man.
De verworven letterroem van Fontenelle.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De bespiegelende wysgeer, ons zonnestelzel beschouwende.
Twee waarneemingen over het nuttig gebruik van den Radix Ypecacuanha, in kleine giften.
Door J. Heller, Med. et Chir. Doctor.
Zonderlinge uitwerking van een sterken electriquen schok, gaande door het menschlyk lighaam.
Regels tot behoudenis des gezigts, en wegens het gebruik der brillen en vergrootglazen.
Berigt wegens den beroemden kunstoefenaar, den heer Chretien Guillaume Ernest Dietricy, vermaard hofschilder te Dresden.
Ons medegedeeld Door den Wel Ed. Heere C. Ploos van Amstel, J. Corns.
Weetenswaardige en keurige narigten van Georgia en de Georgiers, een der zeven volken, die de landen tusschen de Zwarte en de Caspische Zee bewoonen.
Albertina.
Een Vertelzel.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Proeve, over de kragt van zedelyk onderwys.
Wel Edele Heeren, de Schryvers van de Vaderlandsche Letteroeffeningen!
Egt bericht wegens de roode muur en de bereidinge daarvan tot een hulpmiddel voor de hondsdolligheid, nevens de wyze hoe het zelve voor menschen en beesten te gebruiken.
Natuurlyke historie van de rotgans, en ringelgans.
Kort begrip eener verhandelinge, over de vorming van het hoofd der Caraïben, en eenige vreemde gebruiken aan de wilde volken toegeschreven. Door den Heer Arthaud, Secretaris du Cercle des Philadelphes.
Beschryving van de koper-myn te Fahlun in Zweeden.
Beantwoording der vraage: strekt het niet ten voordeele der gezondheid, zich, by tusschen-poozen, aan de koude bloot te stellen?
Verslag van het leeven en de schriften van wylen den heer John Whitehurst. F.R.S.
Aanmerkingen over de zeden en gewoonten der inwoonderen van Napels. Door den Heer Dupaty.
Zedelyke bedenkingen.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Regels tot behoudenis des gezigts, en wegens het gebruik van brillen en vergrootglazen.
Regel om aan een gegeeven oog met een daar aan voegende bril te voorzien; of om een gegeeven oog in staat te stellen, om op een zekeren afstand onderscheiden te zien.