3. wat zijn de doelstellingen van zam magazine?
De filosofie achter ZAM is drieledig. Ten eerste wil het platform de belangstelling voor het Afrikaanse continent vergroten door de artistieke, culturele en sociale interactie tussen Afrika en het Westen te verbeteren, versterken en uit te breiden. Daarnaast is het doel het verstrekken van onafhankelijke, onbevooroordeelde, objectieve en veelzijdige perspectieven op Afrika die van hoge kwaliteit zijn. Het derde en laatste doel is het ondersteunen en aanmoedigen van opkomend Afrikaans talent in verschillende creatieve beroepen, zodat zij hun weg vinden naar een breder werkveld en een groter publiek.
4. wat is de doelgroep van het tijdschrift?
De doelgroep van ZAM Magazine is zeer omvangrijk. De lezers van het tijdschrift zijn zogenoemde cultural creatives. Dit zijn hoogopgeleide, kritische, creatieve personen die veel reizen en georiënteerd zijn op de grote steden. De lezers zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland en België, maar sinds de lancering van de Engelse publicatie is dat uitgebreid naar de hele wereld. De interesses van ZAM-lezers zijn vooral gericht op de progressie en ontwikkeling in Afrika van uiteenlopende thema's die in de grote steden relevant zijn: kunst, cultuur, economie en politiek.
5. welke rol had jij als stagiar binnen de redactie?
Mijn stage begon op de dag van de internationale lancering van ZAM Magazine. Dit was zowel voor de redactie als voor mij het begin van een nieuw avontuur. Vanaf deze dag was het voor ons nog onbekend wat er op ons pad zou komen en welke werkwijze hier bij zou passen. Ik had dus geen vaste taken. We speelden in op de situaties die zich voordeden. De onderliggende rode draad was dat we samen het platform naar een hoger niveau zouden tillen: groter, breder, dynamisch, interactief en natuurlijk wereldwijd. Mijn taken waren dus vooral gericht op het uitbreiden van het netwerk en de promotie van ZAM in de breedste zin van het woord. Ik maakte bijvoorbeeld een overzicht van interessante exposities en culturele evenementen waarmee ZAM zou kunnen samenwerken. Vervolgens bedacht ik hoe ZAM zich op die festivals kon presenteren en voerde ik het uit. Ik werkte ook met het netwerk dat er al was. Ik schreef concepten voor samenwerkingen en creatieve producties met kunstenaars die de wereld, volgens ZAM, zeker zou moeten kennen. Er was een mooie balans tussen controle en overgave.
6. op welke manieren speelt zam magazine in op de digitale revolutie?
Het is essentieel om als tijdschrift ook digitaal toegankelijk te zijn. Het verder ontwikkelen van ZAM als een interactief, digitaal platform was één van de doelstellingen die synchroon liepen met de internationale ontwikkeling. Vooral in West-Afrika is het gebruik van iPhones en iPads ontzettend populair. Het creëren van een ZAM-app was daarom een belangrijke stap in het proces van continentale uitbreiding. Vanzelfsprekend is ZAM ook te vinden op de bekende sociale media-kanalen, zoals Facebook, Twitter en YouTube. Daarnaast kunnen lezers zich via de website abonneren op een digitale nieuwsbrief.